پخش زنده
امروز: -
برداشت غیراصولی گیاهان خوراکی در مراتع آذربایجان غربی در سالهای گذشته، ۵۰ گونه را در معرض انقراض قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، ریکان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجانغربی بااشاره به اینکه یک هزارو ۵۰۰ گونه گیاهی در استان رویش دارد که ۵۰۰ گونه آن داروئی و خوراکی است گفت :داشتن تنوع آبوهوایی، بارشهای مناسب استان را منبع اصلی طب سنتی و قطب گیاهان دارویی و خوراکی تبدیل کرده است.
مهناز حیدری افزود: مصرف این گیاهان در سفرههای مردم آذربایجان غربی همیشه موردتوجه قرار دارد و طعمهای بهاری از آنها در غذاها و خوراکیهای سنتی این منطقه به چشم میخورد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان گفت: برداشت گیاهان خوراکی محلی در آذربایجان غربی همزمان با آغاز بهار و رویش این گیاهان آغاز شده است. اما تغییرات اقلیمی و برداشتهای بیرویه، به خطر انقراض گونههای گیاهی خوراکی در مناطقی مانند دره شهدا، قاسملو، کوه سیر و قوشچی در شهرستان ارومیه افتادهاند.
حیدری ریکان افزود: ۵۰ گونه از گیاهان دارویی در محوطه مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان کاشته شده است تا از انقراض بعضی از گونه ها جلوگیری شود و محققان و بهره بردارن می توانند از کارشناسان این مرکز برای کارهای تحقیقاتی در زمینه گیاهان دارویی و خوراکی کمک بگیرند.
ابراهیم پایدار رئیس اداره امور مراتع آذربایجانغربی بااشاره به اینکه در صورت مشاهده برداشت انبوه گیاهان دارویی و خوراکی خود رو به قصد فروش و عرضه در بازارهای مصرف با عوامل آن برخورد میشودگفت: هر گونه بهره برداری از محصولات مرتعی و جنگلی از جمله کنگر، ریواس، مندی، کوراد، لوشه، موسیر، اویشن، انواع قارچهای گوهی و مرتعی، گول آغا، شنگ، بولاغ اوتی، لاله واژگون، غازایاقی، انواع میوه و گل درختان اعم از بادام، زالزالک، گلابی وحشی، زرشک و سیب وحشی صرفاً با اخذ مجوز از اداره کل منابع طبیعی استان با اولویت دارندگان پروانه چرای دام و بهره برداران عرفی مطابق با قوانین و مقررات موجود است.
وی افزود : در صورت مشاهده این تخلفات، برداشت، حمل و نقل و یا خرید و فروش غیرمجاز بدون اخذ مجوز لازم برابر مقررات محموله به عنوان کالای قاچاق تلقی شده و به نفع دولت توقیف میشود و متخلفین توسط یگان حفاظت شهرستانها به مراجع قضائی معرفی میشوند.
علاوه بر خاصیت دارویی و خوراکی گیاهان، وجود پوشش گیاهی برای جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ خاک از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در هر منطقهای باعث کاهش سرعت جریانهای سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک میشود، بنابراین پوشش گیاهی تاثیر قابل ملاحظهای بر کاهش سیلابهای مخرب داشته، یکی از روشهای حفاظت از فرسایش در حوزههای آبخیز سیلزا ، استفاده از روش زیستی است.
اکثر زمین لغزشهایی که در قرن اخیر (قرن تخریب پوشش گیاهی)اتفاق افتاده ، حاصل قطع و بهرهبرداری بی رویه از پوشش گیاهی و کاهش سطح جنگلها و مراتع کشور است که برای جلوگیری از این امر بایستی به استفاده بیرویه گیاهان در مراتع و جنگلها توسط دام و انسان توجه ویژهای شود.