پخش زنده
امروز: -
۵۰ گونه گیاهی در آذربایجان غربی دارنده رتبه نخست کشور درتنوع گیاهان دارویی، به دلیل برداشت بی رویه در معرض انقراض قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، فصل بهار موعد برداشت و مصرف گونه های مختلف گیاهان خوراکی است،در سالهای گذشته، برداشت غیراصولی، دهها گونه از این گیاهان را در معرض انقراض قرار داده است.
آذربایجان غربی به دلیل داشتن آب وهوای مناسب یکی از مهمترین رویشگاه های گیاهان دارویی کشور و از نظر تنوع گیاهان دارویی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
مهناز حیدری ریکان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجانغربی با اشاره به اینکه از مجموع هشت هزار گونه گیاهی کشور، بیش از یک هزار و ۴۰۰ گونه در آذربایجان غربی میرویدگفت: از این گیاهان, ۵۲۰ گونه از گیاهان دارویی بوده و ۷۰ تا ۱۰۰ گونه از این تعداد گیاهان نیز گونه خوراکی است.
وی با اشاره به اینکه گیاهان موجود در منطقه جز سرمایه های ملی هستند گفت: برای حفاظت از آنها باید آموزشهای لازم از جمله برداشت اصولی وکشت انبوه این گیاهان در مزرعه برای علاقه مندان و بهره بردان صورت گیرد.
وی افزود: حدود 50 نوع از این گونه گیاهان کوهی که خاصیت دارویی و خوراکی دارند به دلیل برداشت نامناسب و غیراصولی در حال انقراض هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی از یکسو و برداشتهای بی رویه ازسوی دیگر زنگ خطر انقراض این گونه های را به صدا درآورده گفت: برداشت حدود ۲۰ نوع گونه گیاه کوهی که به صورت خود رو در مراتع استان در فصل بهار میرویند بدون مجوز ممنوع است و با متخلفان برخورد میشود.
میر موسوی افزود: از جمله این گونه ها میتوان به کنگر، ریواس، شنگ، غازایاغی، انواع تره و پیاز کوهی، بولاغ اوتی و آویشن اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه برداشت این گیاهان به میزان متعارف و برای مصارف خانوار ساکن در محل بلامانع است گفت: در صورت مشاهده برداشت انبوه گیاهان دارویی و خوراکی خودرو ، به قصد فروش و عرضه در بازارهای مصرف با فرد خاطی و متخلف برخورد میشود.
علاوه بر خاصیت دارویی و خوراکی گیاهان، وجود پوشش گیاهی برای جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ خاک از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در هر منطقهای باعث کاهش سرعت جریانهای سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک میشود، بنابراین پوشش گیاهی تاثیر قابل ملاحظهای بر کاهش سیلابهای مخرب داشته، یکی از روشهای حفاظت از فرسایش در حوزههای آبخیز سیلزا ، استفاده از روش زیستی است.
اکثر زمین لغزشهایی که در قرن اخیر (قرن تخریب پوشش گیاهی)اتفاق افتاده ، حاصل قطع و بهرهبرداری بی رویه از پوشش گیاهی و کاهش سطح جنگلها و مراتع کشور است که برای جلوگیری از این امر بایستی به استفاده بیرویه گیاهان در مراتع و جنگلها توسط دام و انسان توجه ویژهای شود.
حفظ و نگهداری این نوع گیاهان برعهده عموم مردم است چراکه رشد و تکثیر این گونه های گیاهی به کندی صورت میگیرد.