پخش زنده
امروز: -
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت غرب اهواز از اجرای پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم همزمان با سراسر کشور و استان خوزستان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، طیبه ناوک گفت: پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم از یکم تا ۱۵ بهمن امسال با هدف اطلاع رسانی درخصوص مصرف نمک تصفیه شده یددار و ارتقای دانش آحاد جامعه در خصوص شیر و لبنیاتبه منظور افزایش مصرف آن با شعار "انتخاب همه: نمک کم، اما تصفیه شده یددار" برای هفته اول و شعار "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" برای هفته دوم با همکاری سایر سازمانها در استان خوزستان و سراسر کشور برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیامهای عصبی و کارکرد صحیح عضلات است، افزود: این ماده به مقدار محدود مورد نیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است، نمک به مقدار حدود ۳-۵ گرم در روز (نصف قاشق مرباخوری) مورد نیاز است. (یک قاشق چای خوری نمک حدود ۲ هزار و ۳۰۰ میلی گرم سدیم در خود دارد.)
عوارض مصرف زیاد نمک
ناوک ادامه داد: درصورتیکه نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیهها هم سالم بوده و عملکرد خوبی داشته باشند، نمک مورد نیاز بدن تامین میشود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیهها یا یکی از سیستمهای مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و ایجاد ورم در همه و یا قسمتهایی از بدن میشود، مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی – عروقی به ویژه در افرادی که سابقه این بیماریها را در خود یا خانواده دارند، میشود.
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت غرب اهواز اضافه کرد: وزارت بهداشت در ۲۰ سال اخیر برای کاهش شیوع گواتر و اختلالهای ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر همه کارخانههای تولید کننده موظف هستند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند.
چرا ید مهم است؟
وی میگوید: ید یک عنصر اساسی برای تولید هورمونهای تیروئید و رشد و نمو مغز انسان بوده و کمبود آن یک معضل قدیمی نوع بشر و یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری آسیب مغزی در دنیای امروزی است. کمبود ید در رژیم غذایی انسان موجب بروز عوارض گوناکونی میگردد که به مجموعه آنها اختلالهای ناشی از کمبود ید میگویند. این اختلالها ممکن است از بزرگی غده تیروئید (گواتر) تا عقب ماندگی فیزیکی و ذهنی (کرتنیسم) را شامل شوند.
نگاهی به بیماریهای منتسب از مصرف زیاد نمک
ناوک گفت: بیماریهای قلبی عروقی علت اصلی یک سوم موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن و علت اصلی مرگ در افراد بالای ۳۰ سال و دومین عامل مرگ در افراد ۱۵-۵۹ سال است.
وی افزود: بیماریهای قلبی عروقی شایعترین علت مرگ و میر در جهان است، از طرفی حدود ۸۰ درصد مرگ و میرها در بیماریهای قلبی-عروقی ناشی از پرفشاری خون، مصرف سیگار و کلسترول بالا است، از میان این سه علت پرفشاری خون مهمترین علت مستقیم در مرگ و میر در کل دنیاست و نمک (سدیم) علت اصلی پرفشاری خون است.
به گفته ناوک؛ کاهش مصرف سدیم یکی از مقرونبهصرفهترین کارها برای بهبود سلامت و کاهش بار بیماریهای غیرواگیر است.
وی همچنین با اشاره به شعار هفته دوم پویش اطلاع رسانی تغذیه سالم "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی میگوید: مصرف مواد غذایی از جمله شیر و لبنیات به میزان قابل توجهی تحت تأثیر طیفی از عوامل مختلف از جمله فراهم بودن مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و انتخابهای غذایی است که هر یک به نوبه خود تحت تأثیر عوامل متعدد قرار دارند.
کاهش سرانه مصرف لبنیات
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: در کشور ما سرانه مصرف شیر در سالهای اخیر به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، در دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود ۱۶۴ گرم در روز رسیده است که با پیشنهادهای "سبدغذایی مطلوب برای جامعه ایرانی" مبنی بر مصرف روزانه ۲۵۰ گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد.
ﺷﻴﺮ ﻭ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ
طیبه ناوک افزود: ﺷﻴــﺮ ﻳک ﻏﺬﺍی ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭتعدادی ﺍﺯ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ ﻧﻘـﺶ ﻣﻬﻤی ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ. ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎی ﻟﺒﻨی ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـﺎﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ هستند ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ برای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮانها، ﺩﻧﺪﺍﻥﻫﺎ ﻭ پوﺳﺖ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣیﺷﻮﺩ، به طور کلی مصرف ۲ تا ۳ واحد از أنواع لبنیات در روز توصیه میشود.