پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر گفت: هم اکنون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از جامعه هدف ۹ میلیون نفری، عضو صندوق بیمه شده اند و دولت دو سوم حق بیمه آنها را پرداخت میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، برنامه صف اول روز دوشنبه شبکه خبر به بررسی عملکرد صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر اختصاص داشت. آقای برقراری، مدیرعامل بیمه اجتماعی کشاورزان، روستابیان در این برنامه درباه این صندوق توضیحاتی داد.
سؤال: اصلاً بیمه روستاییان، کشاورزان و عشایر چرا به وجود آمده با وجود بیمه تأمین اجتماعی یا بیمه سلامت؟
برقراری: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی شکل گرفت. این اصل تأکید دارد که بیمه همگانی است و دولت مکلف است برای آحاد جامعه این را فراهم کند. قبل از آن بیمهها بود، تأمین اجتماعی، سازمان بازنشستگی، اما در آن جا بیمه، بیمه اجباری است یا رابطه، رابطه کارگری و کارفرمایی است یا رابطه، رابطه کارمندی است، اما بخشی از آحاد جامعه که مولد و تولید کننده هستند و نقش اساسی در اقتصاد کشور داشتند و دارند بیمه نبودند، آنها به این دلیل بیمه نبودند که رابطه کارگری و کارفرمایی نداشتند؛ بنابراین عایداتشان برای کل کشور بود. نظام مقدس اسلامی در سال ۱۳۸۴ این صندوق را تأسیس کرد که روستاییان، کشاورزان و عشایر را بیمه کند و این جا هم بیمه اختیاری است، باید بسترهای لازم را فراهم کند تا این قشر عزیز بیایند خود را بیمه کنند و از خدمات این بیمه برخوردار شوند.
سؤال: چقدر سهم خودشان است و چقدر سهم دولت؟
برقراری: این جا یک سطحی را تعریف کردند به عنوان سطوح هشت گانه که در این سطح هر کس که میخواهد بیمه شود، با اختیار آن سطوح را انتخاب میکند، هر سال هم این سطوح افزایش پیدا میکند. سالهای قبل این سطوح کمتر افزایش پیدا کرده بود، اما در این دولت مردمی آقای رئیسی؛ حقاً و انصافاً توجه و عنایت ویژهای شد. ما پارسال شاهد افزایش سطوح ۶۰ درصدی بودیم، امسال هم با عنایت وزیر؛ آقای مرتضوی؛ ۶۰ درصد افزایش پیدا کرد که اگر ۱۶ سال قبل را مرور کنیم، یا افزایشی نبوده، ۱۰ درصد، ۲۰ درصد، نهایتاً ۳۰ درصد، اما افزایش ۶۰ درصدی و ۵۷ یا حدود ۶۰ درصد در طول ۱۸ سال گذشته بی نظیر بوده، هر سطحی که بیمه شده با انتخاب خودش انتخاب میکند، تقریباً یک سومش را خودش پرداخت میکند، دو سومش را دولت، به طور مثال اگر یک نفر سطحی را انتخاب کرد یک میلیون شد، پنج درصد یک میلیون میشود ۵۰ تومان، دولت دو برابر آن پرداخت میکند یعنی ۱۰۰ هزار تومان پرداخت میکند.
سؤال: در بیمه تأمین اجتماعی چطور است؟
برقراری: بیمه تأمین اجتماعی؛ کارفرما بر اساس و به تناسب آن حقوقی که پرداخت میکند، است. اما این جا نه، میگوید من سطح درآمدی ام یک است اگر سطح یک ما یک میلیون باشد؛ پنج درصدش میشود ۵۰ تومان و دولت دو برابرش را پرداخت میکند میشود ۱۰۰ تومان. این ۱۰۰ به ترتیبی که میآید تا هشت، این سطوح بالاتر میشود که سطح هشت مان را امسال تقریباً به سطح قابل قبولی رساندیم، حدود پنج و ۱۰۰ که هر فردی با ۲۵۰ تومان میتواند خودش را بیمه کند، دیگر بالاتر از ۱۰۰...
سؤال: پنج و صد یعنی حقوقی که...
برقراری: سطوح درآمدی.
سؤال: یعنی بعد از بازنشستگی پنج و ۱۰۰ میگیرند ماهانه؟
برقراری: احسنت، این قبلاً حداقلی بود، امسال با عنایت دولت و وزیر، این سطوح را که عرض کردم ۶۰ درصد، ۵۷ درصد افزایش داد، دلیلش این است. این رضایتمندی ایجاد میکند. دو برابرش هم که دولت پرداخت میکند به تعبیری کارفرمای این قشر عزیز دولت و نظام مقدس اسلامی است، خدماتی هم در قبال این انجام میدهد که فردا فرد اگر به هر دلیلی نتوانست کار کند و از کار افتاده شد یا خدای ناکرده فوت کرد، بازماندگان دیگر دستشان را جلوی دیگران دراز نکنند، با کرامت انسانی و عزت نفس، حقوق خوبی که مکفی زندگی شان باشد دریافت کنند.
سؤال: این عدد هنوز خیلی فاصله دارد تا چیزی که در بیمههای دیگر و تأمین اجتماعی رایج است، قاعدتاً باید به یک عددی برسد که یک مثلاً عضو عشایر یا یک روستایی و کشاورز بتواند بگوید که با این زندگی من خواهد چرخید در دوره بازنشستگی یا به قول شما بعد از فوت یا از کار افتادگی به هر حال، برنامه چیست برای این که این عدد نزدیک شود به عددی که در بقیه مشاغل است؟ ضمن این که در بقیه مشاغل به هر حال سطوح خدمت متفاوت است و اگر کسی مثلاً با سمت مدیریتی، مدیرکلی بازنشسته شود، سطح حقوقش خیلی بالاتر است. این جا هم بالاخره این امکان به نحو دیگری باید برای همان روستایی و عشایر فراهم شود، ولو این که خودشان هم سهم دارند و سهمشان را پرداخت میکنند.
برقراری: اين جا تقريباً آن سطوح رعايت شده، يك نفر درآمد...
سؤال: شما الآن میگویید سقفش پنج و خردهای است؟
برقراری: مي گويم سطح يك دارد، ما بعضي مناطقي داریم كه حتي بنده خدا در پرداخت حق بيمه سطح يكش هم واقعاً نمي تواند يعني در سبد زندگي اش بيمه نيست، شرايط خودش را دارد و شرايط زندگي بعداً مناطق محروم ما، اما ما از سطح هشت تعريف كردیم كه بتواند تنوع ايجاد كند. كسي كه درآمد بيشتري دارد، سطح بالاتر، كسي كه درآمد كمتري دارد؛ سطح هاي يك، دو و سه، اما بالاترين سطح؛ سطح هشت ماست، كه ما سطوح را برديم بالا، الآن با حقوق كف كارگري برابر كرديم، يعني شما حساب كنيد حقوق امسال...
سؤال: این چیزی بوده که اصلاً وجود هم نداشته. ولی طبعاً شما هم برنامه ریزی برای آن دارید که باز این افزایش پیدا کند، درست است؟
برقراری: البته این فارغ از پرداختیهایی است که هر سال در سنوات اضافه میشود، آن سر جایش است.
سؤال: آن که هیچ، شما الآن سقف پرداختتان مساوی با کف حقوق کارگری است، یعنی اگر مثلاً یک کشاورز بگوید من کارمند بودم، ممکن بود بعد از ۳۰ سال خدمت مثلاً این حقوق بازنشستگی من ۱۲ تا ۱۵ تومان باشد بنابراین باید اینها به هم نزدیک شود، یعنی باید آن مزیت را ایجاد کند که یک کشاورز فکر نکند که راه خوشبخت شدن فرزندش در این است که برود کارمند شود در یک دستگاه دولتی؟
برقراری: چون قبلاً نبوده، این جزو دستاوردهای این دولت است، ما برنامه هم داریم هر سال سطوح درآمدی را پیشنهاد دهیم که در هیئت امنای سازمان تأمین اجتماعی صندوق تابع تصویب میشود، ما به تناسب رشد آن جا پیشنهاد میدهیم، چون هر سال پیشنهادهای ما بررسی میشود، افزایش میدهند، در دستور کارمان است.
سؤال: سؤالم این بود، در این دستور کار مشخص کردید که قرار است کی به کجا برسید؟
برقراری: هر سال.
سؤال: الآن پنج سال دیگر را هدف گذاری نکردید؟
برقراری: نه، چون سطوح درآمدی تصویب میشود، هم وزیر و هم اعضای هیئت امناست و هم نماینده وزیر اقتصاد و هم سازمان برنامه و بودجه، این پیشنهادهای ما باید کاملاً مبتنی بر آن احکام بالادستی و خود آیین نامه اجرایی باشد، هر سال عین بودجه آن جا میآییم مطرح میکنیم، تصویب میکنند، الآن مورد اهتمام قرار گرفته و برای سنوات بعد حتماً رو به جلو حرکت خواهد کرد.
سؤال: در طول این ۱۸ سال، الآن چند درصد جامعه روستایی و عشایر ما آمدند و عضو این صندوق بیمه شدند؟
برقراری: جامعه هدف ما؛ کشاورزان، روستاییان، عشایر و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر هم مشمول جامعه هدف ماست. این دایره جمعیتش حدود ۳۰ میلیون نفر است. این ۳۰ میلیون نفر کوچک و بزرگ است ولی ما چه کسانی را میتوانیم بیمه کنیم؟ کسانی را که به سن قانونی ۱۸ سال رسیده باشند تا ۵۰ سالگی. چرا ۵۰ سالگی؟ چون احکام دائمی مجلس شورای اسلامی است، بالاتر از ۵۰ سال نمیتوانیم بیمه کنیم، لذا این دایره را محدود کنیم حدود آمار خالص ما؛ ۱۰ میلیون نفر میشود.
تعدادی هم برآوردها نشان میدهد جای دیگر بیمه هستند؛ بیمه تأمین اجتماعی و سایر صندوق ها، میماند ۹ میلیون نفر، ما الحمدالله هم اکنون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر عضو این صندوق داریم که رقم بسیار خوبی است و در دولت مردمی آیت الله رئیسی تحقق پیدا کرده است.
ما توانستیم یک جذب حداکثری انجام دهیم، بر اساس برآوردهای کاملاً علمی و آماری، ما معادل پنج تا شش سال دولتهای قبل و سنوات قبل با همین امکانات و منابع انسانی توانستیم بیمه شده جدید جذب کنیم، روستاییان و کشاورزان و عشایر، چون این جا بیمه اختیاری است، تمام الزاماتشان این است که بنده یا همکاران بنده؛ همه عوامل کمک کنند با روشهای نوین اطلاع رسانی کنند، هر چقدر جامعه هدف مطلع باشد، از خدمات این صندوق در جریان قرار بگیرند که نظام صندوق را تأسیس کرده برای بیمه کردن اینها که سرمایه اجتماعی کشور هستند.
اینها دیگر از آینده خود نگران نیستند و آینده خود را تضمین شده میبینند، هر چقدر ما خوب تبلیغ کردیم و تحقیق کردیم؛ خوب استقبال شده، این روند را با سرعت خوب ادامه میدهیم. از طرف دیگر، چون دولت هم باید دو برابر بودجه اینها را بدهد، ملاحظات دولت هم داریم، اما من این را عرض کنم که اهتمام و عنایت ویژه دولت در این دو سال اخیر به این قشر عزیز و مولد؛ بسیار ویژه بوده و عرض کردم با همین حمایتهای دولت و بودجهای که در اختیار ما قرار داده، ما توانستیم معادل چهار تا پنج سال یا بعضاً میگویند تا حدود شش سال سنوات از دولتهای قبلی بیمه شده جدید جذب کنیم و دارم دقیقاً به این استنباط میرسم، هر چقدر تبلیغات ما، تنوع بخشی و خدمات ما به جامعه هدف برسد و در جریان قرار بگیرند، بیشتر استقبال میکنند،
یکی همین که خدمت شما رسیدیم که در صدا و سیمای نظام مقدس اسلامی صحبت میکنیم، بعد از اصحاب رسانه استفاده کردیم و سفرهای استانی میرویم، اینها روشهایی است که توانستیم از آن استفاده کنیم و جامعه هم استقبال میکند.
در این مدت هم که استقبال کم شده، اطلاع رسانی نشده یا به عبارتی کم اطلاع رسانی شده، ما هر چقدر اطلاع رسانی مان دقیق باشد، این ظرفیت، ظرفیت مردم است، ظرفیتی که ایجاد کردند و صندوق ایجاد کردند که کمک کنند. این جا هم ما هر چه هزینه کنیم، این به نظرم یک نوع سرمایه گذاری است، برای چه کسانی؟ کسانی که انقلابی اند، پای کار هستند، در تمام صحنهها حضور دارند، مولدند، میراث دار فرهنگی کشور هستند اینها، تولیدکننده هستند، در تحقق شعار سال که حضرت آقا فرمودند، به نظرم اینها نقش کلیدی دارند. نه این که بقیه ندارند، نقش اینها، چون تولید کننده هستند ویژه است؛ هم غذا و هم تولیدات کشاورزی.
سؤال: البته تولیدات دیگر هم هست، ولی تولید غذا خیلی برجسته است.
برقراری: من همیشه میگویم اینها تضمین کننده امنیت غذایی کشور هستند، نقششان در حوزه فرهنگی و اجتماعی بسیار مهم است، حتی در حوزه امنیت؛ اینها مثلاً مرزداران عزیز که مرزها را رایگان یا با کمترین هزینه حفاظت و امنیت برقرار میکنند. کشاورزان و عشایر عزیز با تولیداتشان، حضرت امام فرمود عشایر ذخیره انقلاب هستند. اصلاً تعابیر بلندی که هم حضرت آقا و حضرت امام میفرمایند تکالیف ما را بیشتر نشان میدهد.
سؤال: درباره روستاییان و عشایر فکر نمیکنم کسی تردیدی داشته باشد که نقش مهمی دارند در کشور و در تأمین غذا و امنیت غذایی کشور. ما درباره بیمه باز صحبت کنیم، تا به حال شما به بازنشسته نرسیدید یا رسیدید؟ چند نفر تا به حال؟
برقراری: بله رسیدیم، ما اکنون۱۸۴ هزار نفر بازنشسته داریم، بخشی از اینها بازنشسته اند یعنی ایام بازنشستگی را سپری میکنند، بعضیها هم فوت کردند؛ بازماندگانشان حقوق میگیرند، بعضی از کار افتاده اند.
سؤال: الآن چند نفر مستمری میگیرند؟
برقراری: ۱۸۴ هزار خانوار از این صندوق مستمری میگیرند و این جمعیت رو به افزایش است، چون ما مدام بیمه شده جدید که میگیریم، از طرف دیگر به تناسب آن، بازنشسته میشوند و الحمدلله خیلی راضی هستند، بنده سفرهای استانی که میروم، استقبال میکنند و قانع هم هستند، یعنی انسانهای قانع، کم توقع، این منابعی که به عنوان حقوق در اختیارشان قرار میگیرد بسیار هم شاکر هستند و ما هم تلاش میکنیم که این حقوقشان را سال به سال هم بر اساس مصوبه هیئت وزیران افزایش دهیم که پارسال ۴۳ درصد افزایش دادیم، این هم در طول سنوات قبل سابقه نداشته، امسال هم حدود ۲۵ درصد افزایش دادیم. این تقریباً رضایتمندی ایجاد میکند.
ما دو هدف عمده داریم؛ به سمت کیفیت خدمات حرکت میکنیم، خدمات ما به سمت کفایت مستمری که حضرتعالی اشاره کردید یعنی فردا این مستمری ما کفایت زندگی اش را بکند. ما برای این دو مقوله بسیار مهم و علمی؛ برنامه راهبردی نوشتیم با حضور صاحبنظران فنی، کارشناسان بیمهای و بر اساس محاسبات بیمهای که این دو مدلی که حرکت میکند، کفایت مستمری و خدمات بهتر باعث شود پایداری صندوق هم حفظ شود.
سؤال: درباره شرایط این بیمه هم میگویید که چه شرایطی باید داشته باشند؟ آیا شرط خاصی اصلاً وجود دارد یا ندارد و هر چیزی که باید بدانند مثلاً این که در چه سنی میتوانند بازنشسته شوند، شروط بازنشستگی شان چیست و هر چیز دیگر؟
برقراری: در این جا هر کسی که در مناطق روستایی و عشایری زندگی میکند، یا کشاورز است یا شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر زندگی میکند، کشاورز هم چه ساکن مناطق روستایی عشایری باشد چه مناطق شهری، محدودیتی نداریم. اینها میتوانند از ۱۸ سالگی مراجعه کنند تا ۵۰ سالگی، این ۵۰ سالگی احکام دائمی مجلس است، بالاتر نمیشود.
این دایره میتواند خودش را بیمه کند. روستایی که مشخص است روستایی است، عشایر هم مشخص است، شهرهای کوچک هم که مشخص است آن جا شناسنامه اش و آن که کشاورز است باید از جهاد کشاورزی گواهی بیاورد که من کشاورزم یا آن اسناد مثبته را بیاورد من کشاورزم؛ اینها را ما بیمه میکنیم و کسانی که اینجا بیمه شوند؛ سن بازنشستگی ما ۶۵ سال است، یعنی کسی ۵۰ سالگی آمد، گفتم سقف ۵۰، همین که به ۶۵ سال میرسد، بازنشسته میشود یعنی با ۱۵ سال سابقه بازنشسته میشود. کسانی که در سنین جوانی بیایند، به تناسب آن، سنواتشان باید بیشتر باشد، بنابراین این بیمه کاملاً یک ظرفیت خوب و بی نظیر است که بیمه شوند و اختیاری هم است.
ما در سراسر کشور هزار و ۸۰۰ کارگزاری داریم، تنوع پراکندگی و موقعیت جغرافیایی اش این قدر زیاد است که دسترسی برای همه آحاد و کسانی که مشمول جمعیت هدف ما هستند؛ آسان است.
سؤال: اصلاً چرا باید به کارگزاریهای شما مراجعه کنند؟ با وجود این که همه خدمات الکترونیک شده، دیگر نباید برای هر بیمهای یک کارگزاری جداگانهای وجود داشته باشد. مثلاً باید بشود به دفتر خدمات الکترونیک دولت مراجعه کرد یا مواردی شبیه به این.
برقراری: بله، میگویم با وجود آن، این ظرفیت هم است.
سؤال: یعنی به هر دفتر خدمات الکترونیک دولت هم مراجعه کنند این خدمت را میتوانند دریافت کنند؟
برقراری: بسترها را فراهم میکنیم که این انجام شود. اما الآن کارگزاران ما، چون دایره پراکندگی زیاد است؛ دسترسی آسان است. اکثر این کارگزاریها در بخشداریها هم مستقر هستند، بخشدار میتواند کمک کند، دهیار میتواند کمک کند، با وجود این در استانها ما مدیریت داریم؛ بعضی استانها اداره کل داریم، بعضی استانها مدیریت داریم، میتوانند مراجعه کنند بعضاً کارگزاران ما میروند روستاها، مناطق عشایری، بخشداری و مردم را تشویق میکنند برای این که بیایند خود را بیمه کنند. بعضاً اگر مردم هم مراجعه نکنند کارگزار ما میرود دنبالش، چرا؟ تبیین کنیم، اطلاع رسانی کنیم و از همه ظرفیتها هم استفاده میکنیم، میخواهم عرض کنم نقش استانداران، فرمانداران، بخشداران و دهیاران بسیار مهم است. ما الحمدلله هر استانی هم میرویم با استاندار تفاهمنامه داریم به خاطر کمک به این صندوق، نقش ائمه جمعه خیلی مهم است.
سؤال: اینها همه نقش هایشان برای اطلاع رسانی است؟ برای این که به مردم اطلاع رسانی کنند و دعوتشان کنند.
برقراری: احسنت، از این جهت تبیین است، چون دلیلش این است که صندوق؛ اختیاری است. در اختیار روش این است که اطلاع رسانی کنی، لذا ما به استانها میرویم با نماینده ولی فقیه، امام جمعه آن مرکز استان ملاقات داریم، خدمتشان میرسیم، ارشاداتشان را میشنویم با استانداران نشست داریم، استانداران دستور میدهند، تمام عوامل اجرایی و مدیریت استان در آن جلسه شرکت میکنند، تفاهمنامه هم امضا میکنیم، وقتی استاندار دستور میدهد، طبیعتاً فرمانداران و بخشداران و دهیاران بیشتر کمک میکنند.
آن جذبی که در طول این دولت مردمی حدود ۷۰۰ هزار نفر جذب کرد که معادل پنج تا شش سال دولتهای قبل بود، به علت همین اهتمامها و همکاریها و ظرفیتها بود، لذا اینها وقتی ثبت نام میکنند، خودشان آن جا در سامانه مشخصات را ثبت نام میکنند، حق بیمه را، سهم خود را، پرداخت میکنند، بقیه را دولت با بودجهای که در اختیار ما قرار میدهد، آن جا لحاظ میشود. بعد از مدتی اگر به سن بازنشستگی رسیدند، از آن حقوق مستمری برخوردار میشوند. اگر در حین این که کار میکنند و بیمه شده ما هستند؛ نتوانستند کار کنند، پزشک تأیید کرد نمیتواند کار کند، مستمری از کار افتادگی میگیرد و بشر است اگر خدای ناکرده هم فوت شد، بازماندگان دیگر نگران نیستند که آینده شان چه شود؟ یک مستمری حقوق بازماندگان دریافت میکنند.
سؤال: در چه سنی بازنشست میکنید؟
برقراری: در ۶۵ سالگی.
سؤال: یعنی زیر ۶۵ سال کسی نمیتواند بازنشست شود؟
برقراری: یک قانونی بود، الآن در برنامه هفتم هم، آنها که ۷۰ سال با سابقه ۱۰ سال داشتند، آنها را هم بازنشسته میکردند، این قانون تمام شده بود، در برنامه هفتم این را دوباره آوردند. یعنی کسانی که قبلاً بیمه اینجا واریز کرده بودند، سنشان ۷۰ بود ولی سابقه آنها ۱۰ سال بود، اینها را مجدد با اهتمام مجلس شورای اسلامی میتوانیم بازنشسته کنیم. ان شاء الله آن احکام برنامه ابلاغ شود. این هم کمک به آنهاست.
سؤال: یعنی الآن یک نفر مثلاً در سن ۱۸ سالگی در روستاها خودش را بیمه کند از طریق بیمه روستابیان و مثلاً سی سال به این اضافه کنیم تا ۴۸ سالگی؛ ۳۰ سال حق بیمه پرداخت کند، نمیتواند در ۴۸ سالگی بازنشسته شود؟
برقراری: الآن ما، چون ۱۸ سال از عمر صندوق گذشته. از چیزی حرف میزنیم که نیامده، ولی ما تلاش میکنیم آن کسی که جوان آمده، عین تأمین اجتماعی؛ ۳۰ تا ۳۵ سالگی بازنشسته شود. آن که ۵۰ ساله آمده با سن ۶۵ سال؛ ۱۵ سال سابقه بازنشسته شود. این الآن وجود دارد؛ آن ۱۵ و ۵۰، یعنی کسی که ۵۰ سال دارد و آمده با سن ۱۵ سال سابقه بازنشسته شود، این مزیت است، جای دیگری شما نمیبینید با ۱۵ سال سابقه بازنشسته شود، آن هم داریم تلاش میکنیم.
سؤال: با ۱۵ سال یعنی شما ۳۰ روز حقوق میدهید؟
برقراری: ما ۲۰ روز حقوق میدهیم. چون ۱۵ سال سابقه دارد ولی ۲۰ روز حقوق میدهیم، آن کس که سابقه اش ۳۰ سال باشد، کامل حقوقش را میدهیم.
سؤال: به هر حال الآن شما وقتی میخواهید دعوت کنید از روستاییان و عشایر برای پیوستن به این صندوق، به هر حال به آنها میگویید که تا زیر ۶۵ سال بازنشستگی ندارید، یعنی این درست است که نرسیده است آن موقع، ولی شما حالا وقتی اطلاع رسانی میکنید و دعوت میکنید، ممکن است که این با یک چالشی شما را مواجه کند که جوان ۱۸ ساله روستایی فکر کند که من تا ۶۵ سالگی یعنی باید ۳۰ به اضافه ۱۷؛ ۴۷ سال باید حق بیمه پرداخت کنم، چرا باید ۴۷ سال حق بیمه پرداخت کنم و آخرش ۳۰ روز حقوق دریافت کنم؟ یعنی شما دنبال اصلاحش هستید؟
برقراری: دنبال اصلاحش هستیم، چون نرسیده اگر کسی ادعا کرد.
سؤال: نه هنوز نرسیده ولی الآن شما دعوت میکنید که جوان روستایی، عشایری بیا و عضو این صندوق شو. به هر حال او باید یک چشم اندازی ببیند.
برقراری: این را دقیقتر بگویم، من از چیزی حرف زدم که آینده است. ما چطور سطوح درآمدی را افزایش دادیم ظرف دو سال؛ یک تحول ایجاد شد. چطور توانستیم آن که ۵۰ سال است آمده با ۱۵ سال سابقه بازنشسته کنیم؟ یک تحول بی نظیر است، این هم میدانیم که برای مزیت و استقبال بیشتر این قانون باید اصلاح شود که کسی که مثلاً در سن بالاتر و جوان آمد با ۳۰ تا ۳۵ ساله بازنشسته شود. در تأمین اجتماعی این را در صدد هستیم انجام دهیم و تا آن زمان، زمان طولانی داریم، اما حتماً به فضل الهی و با همکاری که مجلس شورای اسلامی دارند و من پیگیری کردم، این را میتوانم عرض کنم که حتماً این قوانین ان شاء الله اصلاح شود.
سوال : یعنی شما می پذیرید این نقصی است که باید برطرف شود؟
برقراری : چون با بیشتر نمایندگان محترم صحبت کردم و برای اصلاح این موضوع آمادگی دارند چون زمان زیادی داریم ، گفتیم اول چیزهایی که اولویت ماست.
سوال : البته به یک معنا زمان ندارید شما همین حالا وقتی دارید دعوت می کنید باید بهش یک چشم اندازی بدهید دیگر این چشم انداز هنوز مشکل دارد ؟ درست است که هنوز خیلی وقت دارید تا بازنشستگی؟
برقراری : این صندوق آیین نامه دارد، ما اساس نامه اش را اصلاح کردیم رفته دولت محترم تصویب کرده رفته شورای محترم نگهبان گام اول.
سوال: که هنوز تصویب نشده، چند وقت است که رفته شورای نگهبان؟
برقراری : دو سه ماهی است، دیگر شورای نگهبان شرع بودن قانون اساسی را تطبیق میدهد تا تصویب شود، ما داریم گام به گام، گامهای بلندتری بر میداریم، اولین اولویت ما برای این بود که حقوقشان بالا برود، دومین اولویت این بود که این سطوح درآمدی بالا برود، چهارمین اولویت این بود که مستمری شان سال به سال افزایش پیدا کند، پنجمین اولویت ما این بود که این بازنشستهها را بیمه تکمیلی کنیم، این سه تا استان را بیمه تکمیلی کردیم جواب داد، خبر خوب ما این است که تمام این بازنشستگان را یعنی ۱۸۴ هزار نفر را تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار میدهیم.
ما گامهای بلندی برداشتیم از دولت محترم دو سال و اندی میگذرد من امیدوارم با این عنایتی که دولت دارد، ما گامهای اساسی و تحولی انجام دهیم و اعتقاد من این است که هر جا نگاه، نگاه انقلابی باشد اقدام، اقدام جهادی باشد، حتما تحول آفرین است که الحمدلله برای تحول میدانم دستکم ۴۴ تا اقدام انجام دادیم، در این دوسال که ۲۴ اقدامش برای اولین بار است و سابقه نداشته همین سطوح درآمدی.
ما بودجه مان ۱۶۵ درصد افزایش پیدا کرده است، سابقه نداشته است در این دولت، شما هیچ دستگاهی را پیدا نمیکنید که این قدر بودجه اش مورد عنایت قرار بگیرد، خوب این نشان میدهد که دولت نگرشش، عنایتش به مردم ویژه است، چون اصلا دولت، دولت مردمی است خوب بهترین مردم کسانی که در بخشهای مختلف نقش آفرینی دارند، یعنی همین روستاییان، کشاورزان، عشایر هستند.
همه آحاد مردم هستند، اما اینها، چون افرادی هستند که کم توقع هستند به نظر من به اینها باید توجه کنیم یکی از توجهها امر بیمه است. خوب اینها وقتی بیمه میشوند با انگیزه بیشتری تولید میکنند دیگر نگران آتیه خودشان نیستند لذا اقداماتی که انجام شده یکی از این اقدامات ما این بود که توانستیم محاسبات بیمهای را کاملا مطالعه کنیم، ارزیابی کنیم، آینده این صندوق را پیش بینی کنیم، افق آینده وضعیت صندوق چطور میشود، این مهم است. شما مستحضرید در بعضی از صندوقها اگر مشکلاتی هست ما دیگر این صندوق را نداریم که دچار مشکلات باشد.
سوال:اتفاقا سوال من بود الان این که شما صندوق بیمه جوانی هستید، اما الان ما به اوضاع صندوقهایی که میانسال و سالخورده شدند تا حدودی نگاه میکنیم به هر حال اوضاع خوبی ندارند. الان مستمری بگیران شما نسبت به کل بیمه شدگان شما مثلا کمتر از ده درصد است، اما یک روزی خواهد رسید که این نسبت خیلی تغییر خواهد کرد از حالا چه مدیریت مالی را، چه راهبردی را پیش گرفتید که به آن سرانجام نرسید؟
برقراری: خوب یکی از مولفههای اساسی بیمهها پایداری آن صندوق ها، بیمه هاست یعنی اگر منابع و مصارف تعادل نداشته باشند حتما آینده هم مشکلی ایجاد میشود ما خودمان سازمان تامین اجتماعی را داریم، سازمان بازنشستگی کشوری را داریم اینها یک قوتی دارند دیگر قوتشان را استخراج کردیم طبیعتا ضعفهایی هم دارند من گفتم که ما در این صندوق دیگر ضعفها را تکرار نکنیم. در نظامهای بیمهای آن چیزی که جواب میدهد محاسبات بیمهای است هر صندوقی که براساس این مدل حرکت کرد، موفق است؛ لذا قوانین هم باید پیوست بیمهای داشته باشد، قوانین را اگر تصویب کنند پیوست بیمهای نداشته باشد به صندوق آسیب میرساند.
بنابراین ما کاملا هر حرکتمان براساس محاسبات بیمه ای است ما برای این کار برنامه راهبردی نوشتیم با تقریبا ۳ هزار نفر ساعت ،همه کارشناسان فنی، آنها که تجربه دارند آنها که دانش دانشگاهی دارند در صنعت بیمه مخصوصا بیمه های تامین اجتماعی نقش دارد، نشستیم نوشتیم افق آینده را نشان دادیم .
و بعد یک محاسبات بیمهای انجام دادیم که این محسبات بیمهای اگر مفروضاتی که ما براساس مولفههای علمی چیدیم این صندوق تا افق ۱۴۲۲ یعنی ۲۰ سال آینده تراز مالی اش مثبت است، هیچ صندوقی این طور نیست.
اما باید از این مدار علمی و محاسباتی قدیمی خارج نشویم دائما تاکید بنده در همه جلسات به همکاران این است که شما هر کاری میکنید یک پیوست بیمهای باید داشته باشید برای اینکه از تعادل خارج نشود، چون ما باید تعهدات خودمان را درست انجام دهیم.
نکته بعدی پشتیبانی این صندوق است یعنی چه؟ یعنی ما ده نفر بیمه شده داریم الان یک نفر بازنشسته داریم نسبت بسیار عالی است.
سوال: بله دیگر الان حالتان خوب است؟
برقراری : مطلوبش در دنیا یک به هفت است، اما چون بازار هدفمان متنوع است و داریم جذب میکنیم، صندوق بسته نیستیم، صندوقهایی که مشکل دارند بعضا بسته هستند، جذب جدید ندارند ما با جذب جدید برای اینجا منابع مالی تزریق میکنیم هم حق بیمه، بیمه شده را و هم سهم قانونی دولت را وقتی این مدل را کنار هم قرار میدهیم خوب محاسبات بیمهای، بسته نبودن این صندوق و مزیت داشتن این صندوق، تنوع داشتن جامعه هدف میتواند پایداری صندوق را عرض کردم ما حالا بررسی کردیم باید افقهای بلندتر را هم باید بررسی کنیم، اما این چیزی که الان بررسی کردیم اگر این مدار حرکت کند حتما صندوق مثبتی است.
نکته کلیدی هم این است ما منابعی را که به عنوان حق بیمه از بیمه شده میگیریم سهم قانونی دولت را هم کم و بیش، دولتهای قبلی هم حدود ۳۰، ۴۰ درصد داده، اما این دولت عنایت بیشتری داشته حالا در بحث پرداخت کامل پرداخت نکرده اند در سنوات قبل تا الان. این دولت یک عنایت خاصی داشته، خوب این منابع را چکار کنیم؟ باید سرمایه گذاری کنیم.
سوال: خوب بقیه بیمهها هم همین فکر را میکردند، سرمایه گذاری میکردند، اما اوضاع سرمایه گذاری هایشان خوب نیست؟
برقراری : من عرض کردم چطور، تامین اجتماعی همکار ماست دیگر ما همه تابع وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی هستیم خوب ما با اینها دوستان ملاقات داریم ،دیدار داریم ،جلسه داریم همیشه صحبت می کنیم که شما تجربیاتی دارید دیگر، آن تجربیات را در اختیار ما قرار می دهند ما تلاشمان این است چون به تعبیر شما صندوق جوان است دارای ظرفیت های زیادی است قابلیت های زیادی دارد ما نگذاریم این صندوق دچار چالش شود آن هم بانگاه علمی و محاسبات بیمه ای .
نکته بعدی این است که شما فرمودید چگونه ما واقعا تلاشمان را به سمت بنگاه داری نکردیم اگر بعضی جاها می بینید که مشکلات هست آنها سمت بنگاه داری کردند مزیت ما این است که به سمت سهام داری کردیم و این مزیت را با قوت داریم حفظ می کنیم .
اما این حوزه بنده یک معاونت اقتصادی دارد، سرمایه گذاری را دائم رصد می کند، معاون اقتصادی من دکترای اقتصادی دارد یعنی رشته اش بازاریابی است آدم متخصص گذاشتم دائم دارند رصد می کنند آن سهامی که با مزیت است .
سوال : با مزیت و با خطر پذیری پایینتر؟
برقراری :بله چون ما امانت دار اینها هستیم این پول ها چون برای دولت نیست ، پول بیمه شده است، ما باید امانت دار خوبی باشیم یعنی این منابع بین النسلی است ، باید امانت دار خوبی باشم امانت داری این است که پاکدستی و کارآمدی کار کنیم اگر این مولفه ها را دقت کنیم همه همکاران الحمدلله با این رویکرد دارند عمل می کنند حتما پایداری صندوق را می توانیم هم حفظ کنیم و از طرف دیگر هم سرمایه گذاری خوب و مولدی انجام دهیم.
سوال : شما از دولت مطالبه هم دارید ؟ چقدر است؟
برقراری : ما تا ۱۴۰۱ براساس حسابرسی که شده حدود ۱۵ همت که علتش هم این بوده که دولتها قبلا حق بیمه آن سهم قانونی خودش را کامل ندادند این دولت نسبت به دولتهای قبل خیلی عنایت و توجه کرده، ولی باز کامل نیست ما تلاش میکنیم که آن سهم قانونی را دولت به ما کامل بدهد مطالبات قبلی هم که انباشته شده الان تا ۱۴۰۱، اگر ۱۴۰۲ را پایان حساب کنند، امسال را حساب کنند برآورد ما این است که حدود ۲۵ همت است. حالا تلاش میکنیم در احکام آوردیم دولت هر جا که طلب تامین اجتماعی را میدهد، طلب ما را هم بدهد برای ما رقم درشتی است، اما برای دولت رقم درشتی نیست.
سوال : از خود بيمه شدهها همه مطالبات دارید؟
برقراری: بیمه شده وقتی که بیمه میشود میآید، چون اینها درآمدشان فصلی است دیگر اینها میتوانند یک سال حق بیمه را یک جا پرداخت کنند، اگر نداشتند اقساطی پرداخت میکنند تا اون بیمه شده فعال، خودش را نشان میدهد. کسی که بیمه خودش را مثلاً پرداخت نکند یادش برود، ما پیامک میزنیم خواهر محترم، برادر محترم، آقای محترم، هر کسی که بیمه شده ماست شما یادت رفته یا مثلاً بیا بیمه خودت را تمدید کن این حالا، چون درآمدش هست میآید تمدید میکند. بعضیها هم به هر دلیلی شاید پرونده شان را جای دیگری منتقل کنند یا به هر دلیلی اگر مثلاً پرداخت نکنند ما به اینها اطلاعرسانی میکنیم و سعی میکنیم این نگهداشت را هم داشته باشیم اول جذب مهم است، بعد حفظ و نگهداری آن و به تعبیری تمدید اینها.
ما تمدیدی هایمان حدود نود درصد شده قبلا تمدیدی هایمان کم بود حدود شصت تا هفتاد بود ما آمدیم در دو ساله با تبلیغات و پیامرسانی و صحبت و دوستانمان این تمدیدی ها را بعضی از ماهها رساندیم به نود درصد که این هم بی نظیر است.
نکته بعدی این است که سوابق در این صندوق قابل انتقال به سایر صندوقها است، یعنی فرد روستایی یا عشایری آمد اینجا بیمه شده است میتواند سوابقش را ببرد، تأمین اجتماعی اگر تأمین اجتماعی بیمه شده بود میتواند سوابق را بیاورد اینجا، حالا تفاوتش را باید حساب کنند پرداخت کند، اما این هم مزیت است.
پس مستمری، کار افتادگی، بازماندگان و نقل و انتقال سوابق جزو مزیتهای این صندوق است که جامعه هدف ما اگر این امکانات را بداند چنین ظرفیتهایی هست حتماً استقبال می کند.
نکته بعدی این که روستایی، عشایری یک درآمدی هم دارد دیگر یعنی مثل کارمند نیست فقط حقوق مستمری بگیرد تا روستایی جان در بدن دارد از تکاپو نمیافتد یک درآمدی دارد مثلا تولیدات گوشت و مرغ را بعضا یا ماست و پنیر را خودش تولید میکند ما که در شهر زندگی میکنیم خودمان میدهیم. آن مستمری که اشاره فرمودید با توجه به این که درآمدهایی هم دارد میتواند کفاف زندگی اینها را بدهد.
سوال: الان یعنی همه آن ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفری که گفتید حق بیمه را پرداخت میکنند؟
برقراری : یک بخش غیرفعال هست ما اینها راداریم فعال می کنیم. ما آمارها بیمه شده ها را ماه به ماه داریم. تعدادی به هر دلیلی خدایی نکرده مثلا فوت کنند ، تبدیل می شود به آن بازماندگان، یک عده ای احتمال دارد اصلا سوابقش را ببرد جای دیگر یک عده ای مثلا جوانی می رود شغلی پیدا می کند و بیمه اش تبدیل می شود به اجباری، سوابقش را پیدا می کند، یا این که نه یک عده ای از جای دیگر سوابقش را می آورد، اینها دیگر در نوسان است، ما برای هر ماه آمار دقیق خودش را داریم، براساس سامانه ای که داریم مزیت های دیگر این صندوق این است که کار مردم را دادیم به مردم این مهم است.
سوال : یعنی چه ؟
برقراری: ما کارگزارانمان مردم هستند افراد ذی نفوذ افراد الحمدلله متعهد میروند با مردم صحبت میکنند، ما کل صندوق با این عظمتی که توضیح دادم جامعه هدف ما حدود ۳۶۰ نفر بیشتر نیرو نداریم، خوب شما میگویید پس چطور مدیریت میکنید؟ با واگذاری کار به مردم، برون سپاری کردیم، دولت الکترونیک اینجا اتفاق افتاده، کارگزار ما کیست؟
ما به کارگزار حق الزحمه میدهیم، هر کارگزار هم توانسته یک نفر، دونفر، سه نفر را، معدلش سه نفر هست که توانسته اشتغال ایجاد کند. یعنی ما یک اشتغال پایدار هم ایجاد کردیم، اگر هزار و هشتصد را ضرب در سه نفر کنید، پنج هزار و چهارصد نفر برای ما کار میکنند، اما چسبندگی ندارند، اشتغال پایدار ایجاد شده، کمک کرده خوب کارگزار به آنها حقوق قانون کار هم میدهد.
خوب این است که ما چابک هستیم، این هست که صندوق مزیت دارد، حالا شما فرض کنید این تعداد از من حقوق میگرفت خوب معمولا صندوق با سختی میتواند خودش را جلو ببرد، ولی چون چابک هست کار را به مردم سپرده و برون سپاری کردیم. این از مزیتهایی هست که یک الگوی بسیار موفقی است که بقیه صندوقها میتوانند از آن الهام و الگو بگیرند که به این سبک حرکت کنند. هرکجا هم کار را به مردم صحیح واگذار کردیم آنجا شما موفقیت و پیروزی میبینید.
سوال: به دولت الکترونیک پیوستید؟ یعنی الان کسی میتواند در خانه اش بنشیند و بیمه روستایی و عشایر شود؟
برقراری: بله، ما ۳۰ تا سامانه داریم، متعلق به صندوق است، حالا، چون جامعه هدف ما، همه از آن دانش بالا برخوردار نیستند، خوب در روستا و مناطق محروم زندگی میکنند.
سوال: خوب شما در ابتدا وصل شوید این که چه کسانی از آن استفاده میکنند میشود سوال بعدی؟
برقراری: یکی از سیاستهای ما این است که حتما سامانهها را فعال کنیم، گام به گام، چون در این مدت قبل از این دولت، همه اش کارگزاریها بود، روش خوبی هم بوده من باید تشکر کنم، ما علاوه بر این که کارگزاران را حفظ میکنیم، اینها را کسانی میدانیم که در صف مقدم این صندوق تلاش میکنند، من بارها عرض کردم دست اینها را به گرمی هم میفشارم، هم میبوسم، چون کارها را اینها انجام می دهند، اما در کنار اینها باید یک سامانههای الکترونیکی ایجاد کنیم که تنوع بخشی بدهیم.
سوال: کی وصل خواهید شد؟
برقراری : داریم بسترها را آماده می کنیم که برای سال آینده شروع کنیم گام به گام .
سوال: دیر نشده ؟ از تکلیف قانونی یک کم عقب هستید؟
برقراری : ثبت نام سامانه هست ، ولی طرف خودش برود از اپ ثبت نام کند اینها را داریم آماده می کنیم.
سوال : این که شما به دولت الکترونیک پیوستید یا خیر ؟
برقراری : خیر در درگاه واحد خیر، ولی خوب ما چون همه بیمه شده هایمان از طریق آن کارگزاری هاست.
سوال : این که حالا می گویید اپ یا سکوهای مجازی خوب باز باید برایش بروند پیدا کنند بریزند و هزار تا مسئله دارد ولی به هر حال قانون این را گفته که همه بپیوندند به این درگاه واحد دولت الکترونیک که از آن طریق دیگر همه خدمات قابل دریافت باشد احراز هویت ممکن باشد کی وصل خواهید شد؟
برقراری : بسترها را فراهم کردیم نرم افزارهای خوبی تدارک دیدیم.
سوال : الان نرم افزار اصلا اینجا اصلا موضوعیت ندارد ؟
برقراری : برای آشنایی و تبلیغ ما یک اداره کل آموزش داریم خود کارگزاران آموزش میدهد ما مقدماتش را فراهم کردیم در سال بعد شروع میکنیم سال ۱۴۰۳، اما ما اولویت دیگری هم داشتیم که این اولویتها مجبور کرده بود که ما یک نگاه تحولی به این صندوق انجام دهیم این که خیلیها این صندوق را کمتر میشناختند. ما اولین گاممان این بود که صندوق را به جامعه هدف بشناسانیم.
سوال : خدمتتان را می فرمایید. غیر از مستمری که پرداخت می شود مثلا خدمات درمانی و اینها هم دارد بیمه ؟
برقراری : درمانی را سازمان بیمه سلامت انجام میدهد پایه را ،ما برای بازنشستگان بیمه تکمیلی هم فراهم کردیم، این گام اول ما بود سه تا استان را آزمایشی همدان ،آذربایجان شرقی، اصفهان اینها الحمدلله جواب داده و استقبال کردند .
سوال : یعنی شما مختار گذاشتید که اگر می خواهند خودشان را بیمه تکمیلی کنند و حق بیمه بیشتری پرداخت کنند و از آن استفاده کنند ؟
برقراری : الان هم شروع کردیم کل کشور .
سوال : چند نفر؟ چقدر؟
برقراری : ۱۸۴ هزار نفر.
سوال :همه مستمری بگیران شما؟
برقراری : آمادگی داریم اینها را بیمه تکمیلی کنیم .
سوال : نه می خواستم بگویم که چند نفر تا به حال پیوستند؟
برقراری : آن سه استان تقریبا پیوستند، استقبال کردند. بقیه استانها را من سفر استانی رفتم، گفتند برای ما هم بیمه تکمیلی را فراهم کنید که بنده عرض کردم تمام مستمری بگیران ما بیمه تکمیلی کنیم، چون اختیاری هست، خودشان باید استقبال کنند. این گام ما در حوزه درمان است. این طور اگر جمع بندی کنم پایه درمان با بیمه سلامت خوب بعضی از روستاها رایگان هست اگر به بیمارستان دولتی مراجعه کنند، مستمری بگیران را بیمه تکمیلی میکنیم این هم اگر جواب خوب داد آن موقع بیمه شدگان خودمان را هم بیمه تکمیلی میکنیم این گام بعدی ما هست دیدیم که مستمری بگیران جواب داد استقبال کردند بیمههای شدههای ما که عرض کردم الان ۲ میلیون و هفتصد تا عضو داریم، به اینها هم اطلاع رسانی میکنیم چندتا شرکت معتبر بیمهای میآوریم، فرایند قانونی بیمهای را طی میکنیم، اینها را به هر صورت انتخاب میکنیم با کمترین قیمت و خدمات باکیفیت و تلاش میکنیم بیمه شدگان ما هم بیایند، بیمه تکمیلی شوند. درمانشان از طریق سلامت تکمیلی شان ما کمک کنیم بعد اینها نشان میدهد که به سمت خدمات بیشتر داریم حرکت میکنیم.
سوال : این که شما در روستاها فقط دارید به کشاورزان خدمات میدهید یا هر کسی که روستایی باشد این خدمات رامی تواند دریافت کند یعنی می تواند عضو صندوق شود ؟
برقراری : ما در روستاها هر کس که ساکن روستا باشد ساکن مناطق شهرهای زیر بیست هزار نفر باشد اما کشاورز دو مزیت دارد. کشاورز یا ساکن روستاست یا ساکن شهر است، دیگر کشاورز محدودیت ندارد که کجا باشد .
سوال : پس شما آن مدارک و اسنادی که گفتید باید مثلا نشان بدهند که کشاورز هستند می تواند شامل شهری ها هم باشد ، شهری که دارد کار کشاورزی می کند می تواند بیاید.مدارکی که باید بیاورد؟
برقراری : مدرکی بیاورد که زمین کشاورزی دارد ، یا سازمان جهاد کشاورزی گواهی بدهد که این کشاورز است اینجا بیشتر خوداظهاری است، آن کشاورزی که ساکن روستا نیست ساکن روستا باشد اصلا مدارک هم نمی خواهد آن شخصی که ساکن شهر است بعد هم حساب کنید کلان شهر تهران و کرج که اطرافش کشاورزی است.برای ما مسجل شود کشاورز است ثبت نام می کنیم.
سوال : باز برای دامداری و اینها همین وضعیت است؟
برقراری : بله زیرشاخه ها، زیرشاخههای کشاورزی ۲۸۰ تا شغل است من امروز توفیق داشتم با آقای وزیر محترم میراث فرهنگی بودیم مثلا صنایع دستی خوب شغل کشاورزی هست بیمه میکنیم ماهگیری، نجاری.
سوال:یعنی نجار هم اگر در شهر باشد مشمول این قانون میشود ؟
برقراری : بله .
سوال : یعنی هر کسی نجاری داشته باشد، حتی در شهر می تواند از خدمات بیمه شما استفاده کند.
برقراری : شغل کشاورزی را شامل میشود، چون به ما آمار دادند گفتند ۲۸۰ تا شغل پیوند و زیرشاخه کشاورزی هست، اینها را قانون تکلیف کرده است مشاغل فصلی را ما بیمه میکنیم حالا هر جا که باشد این هم تکلیف قانونی است اینهارا میگوییم هر کاری انجام میدهید مر قانون و ضوابط و مقررات اسناد بالادست، یک قانون بسیار مترقی و مهمی هم آمده که اینها را هم بگویم حمایت از جمعیت و جوانی جمعیت که مورد عنایت حضرت آقاست، مورد اهتمام ویژه دولت است و مجلس انقلابی هم تصویب کرده است آنجا قانون جوانی جمعیت ظرفیتهای بسیار بزرگی دارند.
یکی از موادش مربوط به این صندوق است، ماده ۲۱ در ماده ۲۱ تاکید میکند مادران غیر شاغل که در مناطق روستایی هستند و عشایری هستند سه فرزند و بیشتر دارند، اینها تحت پوشش رایگان این صندوق قرار میگیرند.
سوال :یعنی بدون پرداخت حق بیمه؟
برقراری : بله .
سوال : پس این خودش یک سرفصلی شد، آماری دارید چند نفر مشمول این قاعده می شوند ؟
برقراری : حالا در آن ماده می گوید کسی که در حین بیمه پردازی مثلا بیمه شد سه فرزند داشت چهار فرزند داشت بیمه شد اگر در عین اینکه بیمه ما شد فرزند چهارمی به دنیا بیاید ،پنجمی را به دنیا بیاورد، به تعداد هر فرزند، دو سال به سنواتش افزوده می شود، این قانون هست.