پخش زنده
امروز: -
رادیو جوان، برنامه فارسی با طعم شکر را هر روز ساعت 13:15 دقيقه پخش میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فرهنگ عامه و حکایتها و شعرهای ادبیات فارسی موضوع این برنامه است.
انس بیشتر با ادبیات فارسی، توجه به اهمیت فرهنگ و هویت ملی از هدفهای این برنامه است.
آقای علی اصغر اسکندری کارشناس و مجری برنامه در گفتگو با شبکه خبر گفت: در برنامه فارسی با طعم شکر ما خیلی مختصر حکایتی از امثال و حکم (دهخدا) میخوانیم که کنایهای دارد و بیتی یا بیتهایی که در ادبیات اون کنایه و اون مثل و یا اصطلاح در آن به کار رفته است.
وی افزود: ما از متنهای مختلف در این برنامه به عنوان منبع استفاده میکنیم، از خود لغتنامه استفاده کردیم متونی از شاهنامه، گلستان و ... ما اصطلاح سر به گل داشتن را در شاهنامه میبینیم که وقتی کیکاووس قراره که برود و با دیوان مازندران بجنگدتنها کسی که میتواند او را از این کار منصرف کند، زال است، طوس پیغامی که به زال میدهد این است که «اگر سر به گل داری اکنون مشوی» این اصطلاح سر به گل داشتن فراموش شده و یا از بین رفته که ما معادل آن را (اگر آب دستت هست زمین بگذار) داریم و به کار میبریم، ما این اصطلاح را به مخاطب جوان خودمان که یا متون را نخوانده و یا اصلا به گوشش نخورده بیتهایی با اصطلاح سر به گل داشتن را برای آنها میخوانیم و توضیح میدهیم.
آقای اسکندری ادامه داد: مثلا ما امروز اصطلاح «آب در هاون کوبیدن» را داریم که کنایه از کار بیهوده انجام دادن است که معادل قدیمی آن «کشتی بر خشکی راندن» است یا باد در قفس داشتن، مهتاب به گز پیمودن، اهن سرد کوفتن همه اینها معنایی که میدهد کنایه از کار بیهوده کردن است؛ که ما اینها را در هر برنامه به یکی از این حکایتها با خواندن شاهد مثال شعری از متون فارسی و توضیح آن و معادل امروزه آن میپردازیم.
وی ادامه داد: ما در هر برنامه یک مثل، یک حکایت، یک بیت در حد یک و نیم دقیقه، مطلب را میگوییم و جمع میکنیم، که مخاطب وقتی اصطلاح به گوشش خورد نکته جدیدی را ظرف مدت خیلی کوتاهی یاد گرفته است.
آقای اسکندری افزود: در طرح تحولی که اتفاق افتاده، نگرش به زبان قدری عمیقتر میشود و ما زبان را دیگر نباید فقط در محدوده مشاعره و بعضا واژههای بیگانه ببینیم.
این کارشناس و مجری برنامه ادامه داد: ما مخاطبمان خاص است، چون جوانان هستند، بدون این که مخاطب احساس سختی کند گوش مخاطب را آشنا میکنیم با کنایههایی از شاهنامه، گلستان، امثال و حکم دهخدا، تاریخ بیهقی و. به زبانی ساده و قصد ما این است که مخاطبان جوان را با ادبیات کهن فارسی آشتی دهیم.
آقای اسکندری گفت: راههای ارتباطی با برنامه از طریق شمارههای پیامکی برنامه است، یا راههای ارتباطی که خود برنامه اعلام کرده، مخاطبان میتوانند فایل صوتی خود را همرسانی کنند در فضاهای مجازی که شبکه در اختیار مخاطبان قرار داده است، یا پیامک کنند اگر میخواهند با صدای خود شان لهجه و زبان و گویش خودشان باشد.