پایش ملی حذف اختلالات ناشی از کمبود ید در خراسان رضوی
پایش ملی و برنامه کشوری «حذف اختلالات ناشی از کمبود ید» همزمان با سراسر کشور در خراسان رضوی اجرا میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مدیر گروه بهبود تغذیه دانتشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: یکی از برنامههای شبکه بهداشت و نظام سلامت، حذف نمک مضر و اضافه است، براین اساس، ترویج مصرف مناسب نمک یددار، برنامهریزی شده است.
دکتر زهرا اباصلتی تصریح کرد: عوارض ناشی از کمبود ید در اختلالات ضریب هوشی، مشکلات شنوایی و ایجاد مشکل در رشد جسمانی مشاهده شده و ما در اولین پایش و مطالعه انجام شده در سال ۱۳۶۸، با مشاهده شیوع بالای این عوارض، پایش پنج ساله و در ادامه پایش ۱۰ سالهای را برای اجرای برنامه مصرف نمک یددار اجرا کردیم.
وی ادامه داد: در آخرین پایش انجام شده، کمبود پنج درصدی ید مشاهده شد که این میزان نسبت به عدد ۵۰ درصد قبل از آن، موفقیت قابل توجهی بود.
مدیر گروه بهبود تغذیه دانتشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کرد: امسال این برنامه در سه مرحله اجرا میشود که شامل «بررسی ید موجود در نمکهای تولیدی استان» با همکاری معاوت غذاودارو، «بررسی ید در دانشآموزان» با همکاری مراکز بهداشت و آموزش و پرورش و «وضعیت ید در مادران باردار» است.
دکتر اباصلتی افزود: پس از بررسی میزان ید در نمکهای تولیدی در داخل استان خراسان رضوی که با همکاری معاونت غذاودارو انجام میشود، برای موارد کمبود ید و میزان ید استاندارد در نمکهای تولیدی، آموزشهای لازم داده خواهد شد.
وی اضافه کرد: همچنین در برنامه مشترکی با آموزش و پرورش، ۸۴۰ نمونه ید ادرار از دانشآموزان پایههای دوم، سوم و چهارم گرفته خواهد شد که این برنامه در تمامی شهرها و به صورت تصادفی در تعدادی از مدارس پسرانه و دخترانه اجرا میشود.
به گفته او، نمک مصرفی در خانوادهها هم بررسی و در کنار آن نیز آموزشهایی در خصوص استفاده از نمک مناسب و مورد تأیید ارائه میشود.
وی بیان کرد: گروه دیگر، مادران باردار هستند که از نظر میزان ید ادرار، نوع نمک مصرفی و سطح آگاهی سنجی، مورد بررسی قرار میگیرند و برای این برنامه هم ۲۳۰ مادر باردار در سطح استان انتخاب شده است.
مدیر گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: برای مادران باردار، مکملهای حاوی ید و مولتی ویتامین دارای ید، از ماه چهارم بارداری تا چهار ما پس از زایمان و همچنین اسید فولیک حاوی ید از ابتدای بارداری تا چهار ماه پس از زایمان به صورت رایگان تحویل داده و این برنامه صورت مستمر در همه مراکز و خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت اجرا میشود.
دکتر زهرا اباصلتی با تأکید بر اینکه برنامه دانشآموزان و مادران باردار از هفته آینده آغاز میشود، گفت: طبق پیش بینی صورت گرفته، این برنامهها در پانزدهم دی ماه پایان مییابد و پس از آن بلافاصله گزارشهای مربوط به این دو گروه را به وزارت بهداشت ارسال خواهیم کرد تا با گزارشهای رسیده از سایر نقاط کشور بررسی شود.
وی مدت اجرای این برنامه را حدود دو ماه اعلام کرد و گفت: طبق اعلام مسئولان وزارتخانه پاسخ نهایی قبل از پایان سال ۱۴۰۲ به تمامی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی ارسال میشود.