در آستانه جشن خودکفایی تولید کاغذ کتب درسی
چند روزی است که برگزاری جشن خودکفایی در تولید کاغذ تحریر از سوی وزیر ارشاد مطرح شده و رئیس جمهور هم افزایش ۱۶ برابری تولید کاغذ را تمجید کرده است،ضمن اینکه رئیس اتحادیه کاغذ و مقوی تهران از تامین فقط یک سوم نیاز کشور به کاغذ از طریق تولید داخل خبر میدهد! واقعیت ماجرا چیست؟
به گزارش تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ هر چند تولید کاغذ تحریر از ۵ هزار تن در دولت سیزدهم به ۸۰ هزار تن رسیده و در تامین کاغذ مورد نیاز صنعت چاپ کتب درسی دانش آموزان به خودکفایی رسیده ایم، اما در تولید انواع کاغذ مانند کاغذ تحریر و روزنامه، به خصوص کاغذ گلاسه همچنان نیازمند واردات هستیم.
رئیس اتحادیه کاغذ و مقوای تهران میگوید: تولیدکنندگان کشورمان در تولید کاغذهای گلاسه با استانداردهای جهانی فاصله دارند؛ هر چند در تولید انواع مقوا، کارتن و ورق رشد خوبی داشتیم، اما در کاغذهای فانتزی هنوز به کیفیت مورد نظر چاپخانهها و مصرفکنندگان، دست نیافتهایم و تولیدکنندگان داخل باید بتوانند با رعایت استانداردها و افزایش کیفیت بالا، نیاز چاپخانههای داخل را تامین کنند.
آقای حمید نیکدل میافزاید: سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن کاغذ تحریر در کشور مصرف میشود که از این میزان ۸۰ هزار تن را تولیدکنندگان داخلی تامین میکنند و بقیه نیاز کشور از واردات تامین میشود.
وی با اشاره به اینکه در تولید کاغذ پیشرفت خوبی داشتهایم، افزود: در تولید کاغذ تحریر توانستیم بخش قابل توجهی از نیاز داخلی کشور را تامین کنیم.
رئیس اتحادیه کاغذ و مقوای تهران با بیان اینکه تولید کاغذ در کشور، نیاز کتابها و جزوههای درسی و دانشگاهی را تامین میکند، گفت: حدود ۶۰ درصد کاغذ مورد نیاز کشور از طریق واردات از کشورهای چین، کره و اندونزی وارد کشور تامین میشود.
آقای نیکدل با بیان اینکه از تولیدکنندگان کاغذ حمایت میکنیم، افزود: انواع کاغذها در ۶ کارخانه فعال کشور تولید میشود، این واحدهای تولیدی موفق عمل کردهاند و برای شکستن تحریمها تلاش میکنند تا شاهد خودکفایی در این صنعت باشیم.
وی اظهار امیدواری کرده با تولید کاغذهای با کیفیت بتوانیم نه تنها نیاز داخل را رفع کنیم، بلکه در سطح جهانی رقابت کنیم.
رئیس اتحادیه کاغذ و مقوای تهران با اشاره به کمبود تامین مواد اولیه تولید کاغذ در کشور، گفت: از آنجایی که کشور با خشکسالی مواجه است، نیاز به سرمایهگذاری داریم؛ اکنون طرحهای دانش بنیان در حوزه تولید کاغذ ارائه شده که باید حمایت شود.
نیکدل افزود: یکی از این طرحها کاشت درختانی در جنوب کشور است که سازگار با شرایط جغرافیایی در کشور باشند، ضمن اینکه باید به توسعه جنگل کاری در کشور اهتمام ویژهای صورت بگیرد.
افزایش ۱۶ برابری تولید کاغذ در دولت سیزدهم
بنا به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی میزان تولید کاغذ در دولت سیزدهم از ۵ هزار تن با رشدی ۱۶ برابری به رقمی معادل ۸۰ هزار تن رسیده است.
آقای محمدمهدی اسماعیلی روز ۸ آذر ۱۴۰۲ در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: ۱۵۵میلیون جلد کتب درسی با کاغذهای تولید داخل چاپ شده است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۰ آذر ۱۴۰۲ جشن خودکفایی کاغذ در مازندران برگزار میشود.
پیشتر هم رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در مصاحبه با خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما؛ با بیان اینکه در حوزه کاغذ بسته بندی به خودکفایی رسیده ایم گفته بود: سالانه حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع کاغذ بسته بندی در کشور تولید میکنیم.
به گفته آقای روغنی گلپایگانی آمارهای متعددی از نیارهای کشور برای کاغذ تحریر و مطبوعات ارائه میشود افزود: کاغذ، هم در تولید ناخالص داخلی (GDP) و هم در توسعه اقتصادی نقش مهمی دارد، به طوری که یکی از شاخصههای توسعه اقتصادی، میزان مصرف سرانه کاغذ در دنیاست.
بر اساس اعلام رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران، سالانه ۳۶۰ تا ۳۷۰ هزار تن انواع کاغذ تحریر مورد نیاز کشور است که در شرایط خوب، ۷۰ تا ۸۰ هزار تن از نیاز , در داخل تولید میشود و بقیه نیاز کشور را باید وارد کنیم که اگر فرصتهای مناسب و حمایتهای لازم، اتفاق میافتاد قطعا در این بخش هم، میتوانسیتم خودکفا شویم.
روغنی گلپایگانی گفته, میزان مصرف سرانه کاغذ در ایران که شامل دستمالهای کاغذی و بهداشتی هم میشود حدود ۲۲ کیلوگرم، در اروپا ۵۵ کیلوگرم و در آمریکا و بعضی از کشورهای اسکاندیناوی حدود ۱۷۰ کیلوگرم ثبت شده است.
وی با بیان اینکه در تولید انواع کاغذ به جز کاغذ تحریر تقریبا همه نیازمندهای کشور را میتوانیم تامین کنیم افزود: در چند سال اخیر تولید کاغذ تحریر هم رشد خوبی داشته، اما تولیداین نوع کاغذ به دلایل متعدد در داخل کشور خیلی موفق نبوده است.
روغنی گلپایگانی میگوید: کاغذ در داخل کشور فقط در بخش بسته بندی تا حدودی موفق بوده، اما در بحث فروش و درآمدزایی هنوز عقب هستیم؛ اما در بحث تولید کاغذ روزنامهها و کاغذ تحریر باید همچنان واردات داشته باشیم.
با افزایش ۱۶ برابری تولید کاغذ تحریر و راه اندازی طرحهای توسعهای, روزهای خوبی در انتظار صنعت تولید کاغذ و مقوا است و پیش بینی میشود در صورت حمایت دولت و تحقق برنامهها و چشم اندازها, کشور به خودکفایی کامل در تولید انواع کاغذ برسد.
گزارش مکتوب از: حبیبه علایی تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما