پخش زنده
امروز: -
روند رو به گسترش فرونشستها در کشور، تدابیر عاجل مدیریتی، نظارتی، کنترلی و اجرایی فوری و کارآمد را به ویژه در دشتها و حتی مناطق مسکونی میطلبد.
روند رو به رشد استفاده از منابع آب خصوصاً آبهای زیرزمینی، وضعیت فعلی و آتی کشورها را با چالش مواجه کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این مسئله در کنار تشدید سایر چالشهای جهانی مانند پدیده تغییرات اقلیمی، نیازمند یافتن راه حلهای علمی، فوری و پایدار برای مواجهه با شرایط پیش رو است.
زنگ خطر بی آبی در ایران در سالهای اخیر به صدا درآمده و این مسئله علاوه بر ماهیت اقلیمی ایران (که کشوری با منابع آبی ناچیز است)، متأثر از ضعف و کاستی در مدیریت و نظارت بر مدیریت منابع آب است.
برآوردها نشان میدهد که سهم برداشت سالیانه از آبهای زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، آشامیدنی و صنعت، معادل ۱/۷ میلیارد مترمکعب یعنی حدود چهار درصد از کل برداشت سالیانه است؛ البته مقادیر ارائه شده صرفاً مربوط به برداشت از چاههای مجاز است. این بحران تا جایی است که روند کسری مخازن کشور، سیر افزایشی یافته و با شیب تخلیه و احیا نشدن مجدد، آیندهای مبهم را در این خصوص به تصویر میکشد.
یکی از جنبههای فاجعه بار افزایش کسری ذخیره آب خوانها، پدیده فرونشست زمین است که طی سالهای اخیر روندی افزایشی داشته است. فرونشست زمین پدیدهای است که عمدتاً در نتیجه برداشت بی رویه از آب خوانها و افزایش کسری ذخایر آنها ایجاد میشود.
شهبازی مدیر کل دفتر زیست محیطی سازمان زمین شناسی در این زمینه میگوید: از بین ۶۰۹ دشت واحد مطالعاتی، بیش از ۴۰۰ دشت درگیر فرو نشست زمین هستند.
آب زیرزمینی تا حدی کنترل وزن روی خود را برعهده دارد؛ بنابراین در صورت اتمام و یا کاهش این حجم از آب، به صورت تدریجی لایههای خاک که عمدتاً از رسوبات ریزدانه هستند، بر همدیگر فشرده میشوند و در نتیجه، سطح زمین به سطح پایین تری میرسد و پدیده فرونشست رخ میدهد.
این پدیده در ایران به طور چشمگیر و نگران کنندهای در حال گسترش است؛ بنابراین لزوم اعمال تدابیر عاجل مدیریتی، نظارتی، کنترلی و اجرایی فوری و کارآمد، نیاز فعلی تمامی دشتهای کشور و حتی مناطق مسکونی خصوصاٌ دشتهای با وضعیت بحرانی است.
کبری نوجوان گزارش میدهد: