ثبت جهانی کاروانسرای فخرآباد بجستان، بسترساز توسعه گردشگری منطقه
ثبت کاروانسرای فخرآباد بجستان در فهرست آثار جهانی یونسکو، قابلیتهای گردشگری این شهرستان برای جذب گردشگران داخلی و خارجی را افزایش داده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بجستان گفت:
بی شک ثبت کاروانسرای فخرآباد در فهرست آثار جهانی یونسکو، قابلیتهای گردشگری این شهرستان برای جذب گردشگران داخلی و خارجی را افزایش داده است.
مهدی جمالی افزود: استفاده حداکثری از پتانسیل ثبت این کاروانسرا در فهرست آثار جهانی یونسکو و معرفی آن به گردشگران داخلی و خارجی مورد توجه خاص قرار دارد.
کاروانسرای فخرآباد در دهم دیماه ۱۳۸۱ با شماره ۶۶۵۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده بود.
در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) که در ریاض، پایتخت عربستان برگزار شد، پرونده ۵۴ کاروانسرای تاریخی کشورمان بررسی و با تصویب اعضای کمیته به عنوان بیست و هفتمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
از این تعداد هفت کاروانسرا مربوط به استان خراسان رضوی است و از جمله آنها می توان به کاروانسرای فخرآباد در شهرستان بجستان اشاره کرد که از آثار تاریخی مربوط به دوران صفویه و اوایل قاجاریه است که در روستای فخرآباد از توابع شهر "یونسی" شهرستان بجستان واقع است.
این اثر تاریخی شامل سردر ورودی، ایوانچه های طرفین ورودی به عنوان توقفگاه تابستانی، شاه نشین، فضای اصطبل، بارانداز و محوطه است و از نقاط شاخص این بنا می توان به تزیینات جالب توجه هندسی در آجرهای آن اشاره کرد که در قسمت پیشانی سردر ورودی و بخش شاه نشین مشهود است.
پلان بنای کاروانسرای فخرآباد مربع شکل و دارای چهار ایوان و یک هشتی ورودی است که ۲ ایوان شاه نشین در ۲ ضلع شمال غربی و جنوب شرقی واقع است، همچنین در پشت شاه نشین ها ۲ تالار سرتاسری قرار دارد که به دو طرف ورودی و نیز پشت ایوان ضلع شرقی امتداد یافته است.
در گذشته در روستای فخر آباد ۲ کاروانسرا وجود داشته است که یکی از آنها به مرور زمان و بر اثر فرسایش تخریب شده و تنها یکی از آنها باقی مانده است.