مقایسه اثرات آبخیزداری در منطقه سیل زده
وزیر کشور در بازدید از طرحهای آبخیزداری در مناطق سیل زده استان مازندران، دستور داد این طرحها در مناطق سیل خیز دیگر این استان اجرایی شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای وحیدی: اقدامات آبخیزداری در مناطق سیل خیز برای کاهش خسارتها و تخریبهای ناشی از سیل را ضروری خواند.
مقایسه فعالیتهای آبخیزداری در برخی روستاهای استان مازندران نشان میدهد، ایمن سازی با اجرای طرحهای آبخیزداری در مناطق سیل خیز، راهکاری موثر برای جلوگیری از طغیان رودخانهها، وقوع سیل و خسارت آن برای مردم آن مناطق است.
حجم سیلاب ۱۳۹ متر مکعبی در تاریخ ۱۳ آبان ۱۴۰۲ در کلارآباد حوزه پلنگ آبرود، که اقدامات آبخیزداری انجام نشده است، با عبور از دیوار خانههای و قطع درختان در میسر رودخانه و قطع پل ارتباطی روستاها، باعث ویرانی هکتارها باغ مرکبات منطقه شد.
خانم ابراهیمی کارشناس آبخیزداری گفت: در این منطقه سیل باعث تخریب کناره پل شده و باعث بالا آمدن آب و هدایت آن به زمینهای اطراف شد و با بارش ۱۱۰ میلیمتری باران در حوزه آبخیز پلنگ آب رود در کلارآباد مازندران سیل راه افتاد.
آقای ذکی کارشناس آبخیزداری گفت: عدم اجرای طرحهای آبخیزداری در بالادست، سیل بدون هیچ مانعی درختان را از عمق جنگل تا کیلومترها حمل کرد و در پایین دست روستا، آرام گرفت.
اما همزمان در حوزه آبخیز دیگر این استان، کاظم رود با مساحت ۱۶ هزارو ۸۰۰ هکتار حوضه آبخیز، بارش ۱۲۰ میلی لیتری باران، سیلابی با حجم ۷۰ متر مکعب تولید کرد و ۴۰۰ متر مکعب چوب از جنگل، پشت این سازه آبخیز انباشته شده. بگفته کارشناسان: این نشان از اهمیت اجرای طرح حوزه آبخیز در کاظم رود عباس آباد دارد که در صورت اجرا نشدن حوزه آبخیز این حجم از چوب در پایین دست، خسارت جبران ناپذیرجانی و مالی به روستا و اهالی آن وارد میکرد.
اجرای ۱۲ هزار متر مکعب سازه آبخیزداری در رودخانه خرما چای، علیرغم بارش بیشتر نسبت به کلارآباد خسارت سیل را کاهش داد.
رجبی معاون فنی آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی غرب مازندران گفت: سال ۸۵ سازهای باعنوان بند مشبک بتون - بتنی در این حوزه آبخیز بر روی رودخانه اصلی احداث شد که ضمن کاهش دبی اوج سیلاب، باعث جلوگیری از خسارات هم شد.
رجبی با اشاره با اینکه: جان و مال مردم روستاهای پایین دست با همین سازه سرشاخه گیر آبخیزداری در امان ماند گفت: در ۱۵ سال اخیر ۵ مورد سیل در حوزه آبخیز کاظم رود اتفاق افتاده است که بزرگترین آنها مربوط به سیل سالهای ۷۸ تا ۸۲ است یعنی قبل از اجرای عملیات آبخیزداری.
خزائی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نیز در این باره گفت: با احداث سرشاخه گیر تا ۸۰ درصد خسارت جانی و مالی کاهش پیدا کرد.
سیل اخیر در غرب مازندران شامل چالوس، کلارآباد و عباس آباد، ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی، مسکونی، جاده و پلها خسارت زد.
مسئولان سازمان منابع طبیعی معتقدند: در صورت اجرای طرحهای آبخیزداری این میزان خسارت با کاهش ۷۰ درصدی، حداقل به ۷۰۰ میلیارد تومان کاهش مییابد.