مرمت کامل یخدانهای تاریخی سبزوار؛ نیازمند ۵ میلیارد ریال اعتبار
مرمت کامل یخدانهای تاریخی سبزوار به ۵ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سبزوار گفت: بخشی از بنای یخدانهای تاریخی سبزوار، در حاشیه مسیر کمربند جنوبی این
شهر با هدف جلوگیری از خطر تخریب، مرمت و استحکامبخشی شد که اعتبار اولیه هزینه شده برای مرمت این آثار ۱.۵ میلیارد ریال بود.
حسنعلی حبیبپور اظهار کرد: مرمت شکافها و ترکهای بدنه یکی از یخدانها با اجرای پیوندی دور جداره یخدان به عنوان کلاف محافظ، تولید خشت خام برای مرمت و بازسازی بنا، اجرای دیوارههای خشتی و برفاندازهای بالایی جداره یخدان و کاهگل و چینه کاری، برخی از اقدامات صورت گرفته در قالب عملیات مرمتی است.
وی تصریح کرد: در حاشیه کمربندی جنوبی سبزوار، شش یخدان وجود داشته که دو یخدان به صورت کامل تخریب شده و از سه موردی که در کنار هم باقی مانده اند، یکی در حال مرمت است و یک یخدان دیگر نیز با فاصله یک کیلومتر از این سه یخدان، وجود دارد.
حبیبپور افزود: پس از پایان مرمت، این یخدانها قابلیت تغییر و تبدیل به سفرهخانه و چایخانه سنتی را دارند و همچنین میتوان از ظرفیت آنها در حوزه تأسیسات گردشگری برای رونق این مجموعه نیز استفاده کرد.
یخدان ها گونهای ساختمان است که در معماری قدیم ایران برای تولید و نگهداری یخ ساخته میشد.
هر کدام از این سه یخدان مخروطی حاشیه سبزوار که یادگاری از دوران قاجار هستند، از بخشهای استخر، مخزن گنبد دار (خول) و دیواری بلند ساخته شده اند که این دیوارهای بلند باعث میشود تا در تمام طول روز سایه ایجاد شود و یخها آب نشوند.
یخدانهای تاریخی سبزوار در حاشیه جاده کمربندی جنوبی این شهر با شماره ۴۸۱۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
با توجه به اینکه سالانه بیش از ۲۵ میلیون زائر و مسافر از مسیر شهرستان سبزوار عبور میکنند، یخدانهای تاریخی این شهر قابلیت تبدیل به بازارچه صنایع دستی و سنتی، فضای خدماتی و رستوران سنتی را دارند.
سبزوار از شهرهای تاریخی و بزرگ خراسان رضوی در غرب این استان است که با بیش از ۹۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی، شش موزه، جاذبههای طبیعت کوهستانی و کویری، بقاع متبرکه و تولید ۱۵ نوع صنایع دستی و سنتی، ظرفیت قابل توجهی در عرصه گردشگری دارد.