پخش زنده
امروز: -
بازپیرایی نقشها و تزیینات مزار قطبالدین حیدر شهرستان تربت حیدریه آغاز شده است و طبق برآورد تا پایان کار، بیش از ۱۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تربتحیدریه گفت: کار بازپیرایی شامل خواناسازی و تثبیت تزیینات و یادگار نوشتههای روی دیوارهای بنا، از هفته گذشته توسط «استاد ابراهیم رفعتی کلات» آغاز شده است.
علی محمدی افزود: مقبره این عارف نامی از بناهای دوره تیموری است که در دوره شاه عباس صفوی به همت "خواجه سلطان محمود تربتی" حاکم این خطه، با مصالح سنگ و گچ، مستحکم، مرمت و بازسازی شد.
وی ادامه داد: رسم معماران ایرانی آن بود که در قالب یک کتیبه، اطلاعات شناسنامهای و هویتی بنا را نوشته و در زیر سقف یا قسمت بالایی دیوارها مخفی میکردند و یکی از اهداف کار، یافتن این کتیبه از لابه لای دیوارها یا سقف است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تربتحیدریه گفت: دلیل دوم اینکه طبق یک رسم خوب ایرانیان در طول تاریخ، وقتی سران، حاکمان یا پادشاهان از یک بنای تاریخی بازدید میکردند، اطرافیان آنها گزارش سفر را روی دیوارها مینوشتند و ما برای ثبت تاریخی به دنبال برداشتن لایههای گچ و رازگشایی اطلاعات تاریخی آن هستیم.
محمدی افزود: از آنجا که مجموعه تاریخی قطبالدینحیدر در نوبت ثبت جهانی یونسکو قرار دارد، لذا هرقدر بتوانیم اطلاعاتی خود را نسبت به این بنا توسعه دهیم، ارزش تاریخی این موزه بزرگ هم برای گرشگران و هم کارشناسان باستانشناسی بیشتر میشود.
وی اضافه کرد: البته در آغاز تصور میشد عملیات بازپیرایی تنها با صرف سه میلیارد ریال و تا دو ماه کار به پایان برسد، اما کشفیات جدید، هم بر مدت زمان اجرای کار و هم بر میزان اعتبارات لازم اضافه کرد.
هم اکنون حدود ۴۰۰ اثر تاریخی و جاذبه گردشگری در تربتحیدریه وجود دارد که ۹۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.