اسلام پناه:
خودروهای انبار شده تاییدیه استاندارد دارند
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: خودروهای انبار شده تاییدیه استاندارد دارند و این موضوع را مدیران عامل شرکتهای خودروساز هم اعلام کرده اند.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای مهدی اسلام پناه در نشست خبری به مناسبت" هفته استاندارد " با پخش فیلمی از حضور کارشناسان استاندارد در انبارهای دپوی خودروهای داخلی گفت: معاونان ما سرزده در پارکینگهای خودروسازان حضور پیدا و این موضوع را از بعد استانداردی بررسی کردند.
رییس سازمان ملی استاندارد ایران اضافه کرد: این سازمان استانداردهای لازم را به شرکتهای خودروساز داده است؛ در این زمینه میتوانید به عنوان خبرنگار وارد پارکینگها شوید و کدهای روی خودروها را بزنید.
اسلامپناه با اشاره به اینکه ما برای بررسی تاییدیه استاندارد واردات میلیونها خودرو آماده هستیم، گفت: واردات خودرو وظیفه ما نیست، در مجموع حدود ۶ هزار خودرو وارد کشور شده است که نصف این تعداد اظهار شده است.
وی باضافه کرد: اگر واردکنندگان گواهی تایید نوع را قبل از ثبت سفارش گرفته باشند، اجازه ترخیص آنها را در کمتر از ٢۴ ساعت صادر میکنیم.
رییس سازمان استاندارد ایران گفت: در بعضی از موارد علت ترخیص نشدن کالاها به خاطر ارائه نشدن اظهارنامه توسط صاحبان کالاست که به دنبال افزایش قیمت هستند و ادعای مانع تراشی این سازمان در واردات خودرو دروغ محض بوده و قابل پیگیری است.
اسلامپناه گفت: این دروغ سبب میشود تا مردم نسبت به حاکمیت بی اعتماد شوند، در حالی که ما در صحنه حضور داریم و بازدید میکنیم و این تهمتی است که به ما میزنند.
وی همچنین گفت: آزمون سراسری کارشناسان رسمی استاندارد پس از دهها سال وقفه برای دسترسی عادلانه و منصفانه بهرهمندی همه افراد، جمعه ۲۱ مهر ساعت ۹ در ۳۱ استان کشور برگزار میشود ضمن اینکه محل برگزاری این آزمون در تهران، دانشگاه علامه طباطبایی است.
وی اضافه کرد: بر اساس ماده ۲۱ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، همه افراد حقیقی و حقوقی میتوانند به عنوان کارشناسی رسمی استاندارد به کار گرفته شود.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: در گذشته انتخاب کارشناسان رسمی استاندارد به صورت افتخاری بوده و استاندارد مشخصی برای انتخاب وجود نداشته است، اما امروز از طریق آزمون استاندارد با مشارکت بالای شرکت کنندگان و به خصوص خانمها، به صورت آزمون سراسری برگزار میشود.
وی با اشاره به سایر دستاوردهای این سازمان در مورد رشد شاخصهای کیفیت گفت: میزان رضایتمندی مردم از سازمان ملی استاندارد بر اساس گزارشهای رسمی و قانونی با مرجعیت سازمان اداری و استخدامی کشور ۷ درصد بالاتر از سایر دستگاههای دولتی است.
اسلام پناه ادامه داد: پاسخگویی سازمان استاندارد در سال ۱۴۰۱ از ۷۰ درصد به ۹۷ درصد، اطلاع رسانی از ۷۰ درصد به ۹۳ درصد، ارتقای بهرهوری از زیر ۵۰ درصد به ۸۰ درصد و شفافیت از ۶۰ درصد به ۹۶ درصد در مقایسه با سال ۱۴۰۰ رسیده است.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: در حوزه هوشمندسازی در بازه زمانی کوتاهی، توانستهایم به ۹۸ درصد ارتقا یابیم.
رئیس سازمان ملی استاندارد با اشاره به موفقیت در مبارزه با کم فروشی افزود: در بحث کم فروشی با اینکه موضوع میان دستگاهی است در مسئولیت اوزان و اندازه شناسی که بر عهده ماست در کمتر از یک سال پس از شروع فعالیت ما در این سازمان، از کم فروشی ۴۱ درصدی در حوزه کالاها رونمایی کردیم که هم اکنون به ۱۸ درصد کاهش یافته است.
به گفته اسلام پناه برای نخستین بار به حوزه کم فروشی بسته بندی و پیش بستهبندی کالاها ورود کردیم و با کاهش ۱۸ و ۵۶ صدم درصدی، با کم فروشی به نفع مردم مقابله کردیم.
وی در ادامه از رونمایی دادههای شاخص کیفیت کالا به مرجعیت دانشگاه امیرکبیر خبر داد و افزود: در روز شنبه ۲۲ مهر، همزمان با آغاز هفته ملی استاندارد و همایش روز ملی استاندارد، شاخصهای کیفیت مردم در باره ۵۶ کالای پرمصرف رونمایی میشود.
اسلام پناه گفت: خودرو و دخانیات از پایینترین سطح میزان رضایت مردم در شاخص کیفیت کالا برخوردار است؛ برخی صنایع دیگر از جمله شویندهها و ماکارونی بالاترین میزان رضایت از کیفیت را به خود اختصاص داده است.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: بر اساس خوشه بندیهای شاخص رضایت دخانیات در خوشه ۶ و خودرو در خوشه ۷ به عنوان پایینترین میزان رضایتمندی از کیفیت کالاها گزارش شده است.
سازمان استاندارد مانعی برای واردات خودرو نیست
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: سازمان ملی استاندارد از جمله سازمانهایی است که در حوزه واردات خودرو به تکالیف خود عمل کرده و مانعی برای واردات خودرو نیست.
آقای اسلام پناه در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر مانع تراشی سازمان استاندارد در حوزه واردات خودرو افزود: امروز سازمان ملی استاندارد نخستین، مقبولترین و مورد پسندترین دستگاه در حوزه واردات خودرو است، زیرا وقتی هنوز قانون ابلاغ نشده بود ما به موازات آن دستورالعمل واردات خودروی کارکرده را ابلاغ کردیم و مانند همین دستورالعمل، در کمیسیونهای زیربنایی دولت تصویب شد.
وی گفت: سازمان نه تنها برای خودروی نو بلکه برای خودروهای کارکرده نیز تدبیر قبل از شروع اتخاذ کرده است.
به گفته اسلام پناه هر فردی که بگوید سازمان ملی استاندارد برای واردات مانع تراشی میکند این ادعا دروغ است و به صورت قانونی قابل پیگیری است، زیرا بیان این موضوع باعث میشود که مردم به حاکمیت بی اعتماد شوند.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: در بعضی از موارد، علت ترخیص نشدن کالاها به دلیل ارائه ندادن اظهارنامه توسط صاحبان کالاست که به دنبال افزایش قیمت هستند.
اسلام پناه درخصوص انبار کردن خودروهای داخلی در پارکینگها با هدف افزایش قیمت، ویدئویی از حضور کارشناسان استاندارد در انبارهای خودروسازان پخش کرد و افزود: معاونان سازمان ملی استاندارد سرزده در پارکینگهای خودروسازان حضور پیدا کردند و سازمان ملی استاندارد ایران، استانداردهای لازم را به شرکتهای خودروساز داده و در این زمینه میتوانید به عنوان خبرنگار وارد پارکینگها شوید و کدهای استاندارد روی خودروها را بزنید که دارای استاندارد و رمزینه پاسخ سریع (QR کد) بود، بنابراین سوال این است چطور میشود کالایی تاییدیه ما را داشته باشد، اما ما مانع فروش آن باشیم، لذا قطعا مشکل دیگری وجود دارد.
اسلامپناه با تاکید بر آمادگی این سازمان برای واردات میلیونها خودرو گفت: واردات خودرو، وظیفه ما نیست و وظیفه قانونی ما نظارت بر خودروهای وارداتی به لحاظ استانداردهاست و در مجموع حدود ۶ هزار خودرو وارد شده که نصف این تعداد، اظهار شده است.
به گفته وی اگر واردکنندگان گواهی تایید نوع را قبل از ثبت سفارش گرفته باشند، اجازه ترخیص آنها را در کمتر از ۲۴ ساعت صادر میکنیم و هم اکنون در بندرها کالاییهایی وجود دارد، اما صاحب کالا آن را اظهار نمیکند و میگوید میخواهم دلار گران شود تا به قیمت بالا بفروشم بنابراین در این مسائل نباید همواره بخش دولتی را مقصر بدانیم.
رئیس سازمان ملی استاندارد با اشاره به بازدیدی که اخیرا از گمرکات داشت افزود: درخصوص این گونه مسایل و ترخیص نکردن خودرو در آنجا اعلام کردم که که اگر کالایی اظهار نشود به نفع مردم ضبط میشود تا صاحب کالا احساس نکند صاحب آن است، ضمن اینکه سازمان اموال تملیکی در مدت سه ماه آن را به تملک دولت میرساند.
اسلام پناه در پاسخ به سوال دیگری در نشست خبری با اشاره به ۱۹ هزار و ۷۰۰ خودرو انبار شده در پارکینگ یکی از خودروسازان (سایپا) گفت: مدیر عامل این شرکت خودروسازی ادعا کرده که این خودروها فاکتور شده، این در حالی است که تا خودرویی تأییدیه استاندارد نداشته باشد امکان فاکتور کردن آن وجود ندارد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری که چرا شرکت سایپا اعلام کرده است که علت تاخیر در تحویل ۱۲ هزار خودرو، سازمان ملی استاندارد است، افزود: این موضوع نیز دروغ محض است.
استانداردسازی هزار دستگاه خودرو تا پایان سال
رئیس سازمان ملی استاندارد ادامه داد: ما سازمانی هستیم که نخستین بار در سال ۱۴۰۱ تولید ۵ خودروی پرعیب و بی کیفیت را متوقف کردیم، سالها پراید بی کیفیت در کشور تولید میشد و کسی جسارت توقف تولید آن را نداشت در حالی که ما تولید ۵ خودرو را در یک سال متوقف کردیم و لذا این کارها را برای حمایت از مردم انجام دادیم.
اسلام پناه گفت: در خصوص استانداردها، تساهل و تسامح نداریم. تا پایان سال هزار قطعه خودرو را استانداردسازی میکنیم و این اتفاق نخستین بار رخ خواهد داد و این در حالی است که تا چندی پیش فقط ۵۶ قطعه خودرو استاندارد داشت.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره چگونگی تشخیص طلای استاندارد هم گفت: مردم هنگام خرید طلا به کد استاندارد دقت کنند و برای اطمینان این کد را به سرشماره ۱۰۰۰۱۵۱۷ پیامک کنند تا اصالت طلا را در کمتر از ۳ ثانیه مشاهده کنند.
انطباق نداشتن استاندارد لازم در برخی نازلهای پمپ بنزین
اسلام پناه در پاسخ به پرسش دیگری درباره استاندارد نازلهای پمپ بنزین گفت: استاندارد زبان تجارت بینالملل است و امروز با بیش از ۵۰ کشور دنیا برای پذیرش استانداردهای متقابل تفاهمنامه داریم.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: سازمان ملی استاندارد، نازلهای جایگاههای عرضه بنزین را رصد میکند که متاسفانه نازلها با استاندارد لازم انطباق ندارد و معمولا کهنه هستند و به روزرسانی نشده است البته بعضی از جایگاههای عرضه بنزین، استاندارد هستند و برخی نیز باید استاندارد شوند ضمن اینکه تعدادی از این جایگاههای عرضه بنزین خصوصی هستند.
اسلام پناه ادامه داد: در تهران ۳۴۵ جایگاه عرضه بنزین وجود دارد که این جایگاهها به دلیل مصرف زیاد سوخت گیرندهها بسیار هم مورد استفاده قرار میگیرند و به عبارتی در تهران مصرف عادی کارت سوخت از دیگر نقاط کشور بالاتر است و این موضوع به منزله آن است که از جایگاههای سوخت استفاده چند برابر نرمال انجام میشود و حدود ۱۹ تا ۲۰ میلیون لیتر مصرف بنزین استان است و این میزان مصرف، خلاف استاندارد است و لذا تقاضای بیشتر باعث استهلاک نازلها میشود.
به گفته اسلام پناه در این دوره بحث اجباری شدن نازلهای بنزین در شورای عالی استاندارد مصوب شد، شرکتهای بازرسی سازمان استاندارد هم به موضوع بازرسی نازلها و جایگاههای سوخت ورود کرده است و در طول سال ۴ نوبت نمونه برداری میشود و لذا اگر استاندارد وجود نداشت تذکر، جریمه و برخورد قانونی میشود و در خصوص مسائل کم فروشی هم حتما برخوردهای لازم انجام و در پرونده دیجیتال جایگاه ثبت میشود.
جایگاههای کم فروش بنزین پلمپ میشود
رئیس سازمان ملی استاندارد در پاسخ به پرسشی درباره کم فروشی بنزین تاکید کرد: جایگاههایی بنزین که کم فروشی میکنند پلمپ میشوند در واقع وقتی کم فروشی میکنند؛ جایگاهها تذکر میگیرد و بعد جریمه میشود و اگر این روند ادامه یابد جایگاه پلمپ میشود، اما سلسلهای از موضوعات درباره جایگاهها وجود دارد و لذا اجرای اجباری نظارت بر جایگاههای سوخت را در شورای عالی استاندارد اخیرا به وزارت نفت واگذار کرده ایم.
اسلام پناه گفت: بنزینی که در تهران توزیع میشود یورو ۴ است ضمن اینکه در برخی موارد بستگی به جایگاه، ممکن است یورو ۵ باشد به این نکته نیز باید توجه کرد که جمهوری اسلامی ایران بزرگترین تولید کننده بنزین یورو ۵ دنیا در یک پالایشگاه است.
بازنگری در دستورالعمل جدید استاندارد شهربازیها
اسلام پناه در پاسخ به سوالی درباره استاندارد شهربازیها هم گفت: شهربازیهای زیادی وجود دارد که همه آنها تاییدیه سازمان استاندارد را ندارند؛ دستورالعمل جدید شهربازیها بازنگری شده است. در سامانه سینا به استانها تنفیذ شده که درباره شهربازیها گواهیها را مورد ارزیابی مراقبتی قرار دهند و در صورتی که ارزیابی مراقبتی با موازین استاندارد مطابقت داشته باشد پروانه آن شهربازی صادر میشود لذا همه شهربازیها پروانه استاندارد ندارد و در این مقوله با پلمپ و تعطیلی هم مواجه هستیم و در سال جاری بیش از ۴۰ شهربازی در استان تهران پلمپ شده است.
وی گفت: متاسفانه افرادی هستند که فقط یک وسیله بازی خریدند و به نام شهربازی فعالیت میکننداین شرایط به این معنی نیست که همه شهربازیها تاییدیه استاندارد دارند. حتی برخی از دستگاهها در محیطهای بسته نصب شدند که استاندارد هنوز به آنها ورود نکرده است.
اسلام پناه با اشاره به اینکه حدود ۶۷ هزار شهربازی کوچک و بزرگ در کشور وجود دارد گفت: اخیرا دستور داده ایم متولی دادن پروانه به شهربازیها بر روی عملکرد شهربازیها و ایمنی آن نظارت داشته باشد.
رئیس سازمان ملی استاندارد در پاسخ به پرسشی دیگری مبنبی بر اینکه مردم چگونه میتوانند از استاندارد بودن آسانسور مطمئن شوند افزود: در کنار دستگاههای موجود در شهربازی، پلاکی مشابه پلاکهای موجود در آسانسور وجود دارد که شهروندان میتوانند با ارسال کد موجود روی این پلاکها به شماره ۱۰۰۰۱۵۱۷ از استاندارد بودن دستگاه مطمئن شوند. البته اخیراً اعلام کردیم که شهربازیها باید بیلبورد استاندارد را هم نصب کنند تا در معرض دید همه باشد.