پخش زنده
امروز: -
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به بایستههای حوزه وقف اشاره و گفت: یکی از این بایستهها ترویج و توسعه وقف در عرصههای مختلف است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، امروز در نشست توسعه وقف قرآنی با معرفی بایستههای مهم در حوزه وقف گفت: بایستههایی وجود دارد که در حوزه وقف باید به آنها توجه کرد. یکی از این بایستهها ترویج و توسعه وقف در عرصههای مختلف است. برخی مردم گمان میکنند در صورتی وقف مقبول است که در حوزههای صرفاً دینی باشد. مثلاً اگر کسی بگوید من میخواهم در خصوص علوم پایه دانشگاهی وقفی را ثبت کنم، شاید برخی فکر کنند این مقبول نمیافتد و آخرتساز نیست. در صورتی که اگر نیت توحیدی باشد همین وقف در حوزه علم هم مانند وقف در حوزه دین و قرآن آخرتساز خواهد بود. اگر علوم پایه از دانشگاه منقطع شود به پیشرفت علم آسیب خواهد رسید؛ وقتی این آسیب وارد شود تمدن ایران اسلامی آسیب میبین
خسروپناه در نشست بررسی نحوه مشارکت و همافزایی در سند توسعه وقف قرآنی که با حضور جمعی از مدیران امور قرآنی کشورمان در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد، گفت: ویژگی ارزشمندی که مردم ایران در زمینه وقف دارند، در زیست فردی و اجتماعی مردم ایران است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به دیگر بایستههای حوزه وقف اشاره کرد و گفت: یکی از بایستههای حوزه وقف، خلأ وقف در حوزه علم است، در اینجا منظور علوم دینی نیست، چون وقف علوم دینی روشن است و در آن بحثی نداریم. ما وقف در حوزههای علمی خیلی کم داریم. علوم طبیعی، علوم بنیادین و ... مردم بدانند اگر در حوزه ریاضیات و شیمی و فیزیک هم وقف کردند موجب پیشرفت کشور شدهاند.
خسروپناه دومین بایسته حوزه وقف را مسئله رسانه معرفی کرد و افزود: خطایی که بیشتر دستگاهها دارند این است که بین روابط عمومی و رسانه تمایز قائل نشدهاند، روبط عمومی یعنی خبری را منتشر کردن، اما رسانه یعنی پیام را به جانِ مخاطب انتقال دادن، رسانه یعنی مخاطب را از نظر بینشی و منشی و کنشی متحول کردن و به او زیستجهان جدید دادن؛ ما در حوزه وقف کار رسانهای نکردهایم، کار روابط عمومی کردهایم. سوال این است که چقدر توانستهایم زیستجهان انسانها را در موضوع وقف تغییر دهیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی سومین بایسته در حوزه وقف را بحث سند معرفی کرد و افزود: سند توسعه وقف نوشته شده است خیلی هم عالی است، اما سند پنج درصد قصه است، ۹۵ درصد راهبری سند است. ما سند را راهبردی میدانیم که این بحث راهبردی تنها پنج درصد است. بحث راهبری که ۹۵ درصد است این است که دستگاهها سهم خود را در ترویج وقف ارائه کنند. ما باید در حوزه روانشناسی و جامعهشناسی وقف نظریه داشته باشیم. الان در فرهنگ مردم تا اسم وقف بیاید چهره خاصی به ذهنشان میآید در حالی که یک بعد قضیه وقف، اقتصادی است.
وی با اشاره به اینکه باید علوم انسانی وقف داشته باشیم، گفت: حکمت وقف و فلسفه وقف، فقط فقه وقف نیست. سند وقتی محقق میشود که به وقف یک نگاه حکمرانی داشته باشیم. از قضا وقف را نباید حکومتی کرد. وقف به حکمرانی نیاز دارد، اما حکومتی کردن وقف به آن آسیب میزند.
خسروپناه افزود: برخی میگویند در کشور سند بسیار نوشته شده است، این حرف کاملاً غلطی است. من میگویم ما حتی سند هم کم داریم، آنچه بد است سندبَسَندگی است. یعنی سند را بنویسیم بعد دیگر کار را تمام شده بدانیم، سندی ارزشمند است که به دنبال آن راهبری داشته باشیم. سیاست را مینویسم بعد در زمان اجرا و تنظیمگری آن را رها میکنیم، ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی هم این مشکل را داریم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی دیگر از بایستههای وقف را اعتماد مردم بیان کرد و گفت: اگر وقف مطابق با نیات واقف تحقق پیدا کند مردم اعتماد خواهند کرد. تساهل و تسامح در نیت واقف خیلی خطرناک است و ریشه وقف را میخشکاند. نباید نیت را تغییر داد این باعث سلب اعتماد واقفین میشود.