خطر سرطانهای روده بزرگ و ریه را جدی بگیرید
سرطان روده بزرگ و ریه از جمله بیماریهای خطرناک هستند که افزایش موارد ابتلا به آن در سالهای اخیر نگران کننده شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان،
انجمن سرطان آمریکا پیشبینی میکند که مردان و زنان بیشتری بر اثر
سرطان ریه و سرطان روده بزرگ در مقایسه با هر سرطان دیگری در سال جاری میلادی (۲۰۲۳) جان خود را از دست خواهند داد.
به گفته متخصصان؛ سرطان روده بزرگ در میان افراد زیر ۴۰ سال به دلایلی نامشخص در حال افزایش است، ضمن اینکه سرطان معده نیز به دلایلی مختلف از جمله؛ عادات ناسالم غذایی شایع است و سالانه افراد زیادی را درگیر میکند.
باید بدانید که این نوع سرطان همیشه در مراحل اولیه بیماری علائمی ندارد و همین امر منجر میشود تا بیماری پیشرفت کند، البته داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش کردن منظم و انجام فعالیتهایی در جهت کاهش استرس میتواند به بیماران در مقابله با عوارض منفی روند درمان سرطان و همچنین پیامدهای خودِ بیماری کمک کند.
تحقیقات نشان میدهد که غذای سالم خوردن، فعال بودن و انجام سایر فعالیتهای سالم میتواند کیفیت زندگی شما را در حین درمان بهبود بخشد.
سرطان روده بزرگ را جدی بگیرید
سرطان روده بزرگ سالانه تعداد زیادی از افراد را در سراسر جهان مبتلا میکند و این در حالی است که اولین نشانههای این بیماری اغلب نادیده گرفته میشوند.
علائم این بیماری عبارتند از:
- وجود خون در مدفوع بدون علت خاص
- تغییر در شکل طبیعی و عادتهای معمول اجابت مزاج
- احساس درد در ناحیه تحتانی شکم یا احساس نفخ و فشار
- کاهش وزن
- احساس کامل خالی نشدن روده بعد از اجابت مزاج
- خستگی و سرگیجه بیش از معمول
همچنین عوامل خطر سرطان روده بزرگ شامل برخی از رژیمهای غذایی مانند رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز مانند؛ گوشت گاو و گوسفند و نیز گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس است.
از دیگر عوامل خطر ابتلا به سرطان روده میتوان به چاقی و اضافه وزن اشاره کرد و متخصصان همچنین استفاده از میوهها و سبزیجات را در رژیم غذایی روزانه توصیه میکنند.
از سرطان معده غافل نشوید
رشد غیرطبیعی سلولها در هر قسمتی از بدن میتواند منجر به سرطان شود که سرطان معده نیز از این قاعده مستثنی نیست.
برخی از شایعترین علائم ابتلا به سرطان معده عبارتند از:
- مشکل در بلع
- احساس نفخ بعد از غذا خوردن
- احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا
- سوزش سردل
- سوء هاضمه
- حالت تهوع
- دل درد
- کاهش وزن ناخواسته
- استفراغ
-
راهکارهایی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده
- اضافه وزن را جدی بگیرید و در جهت رفع آن تلاش کنید.
- در رژیم غذایی خود از میوه و سبزیجات متنوع و رنگی استفاده کنید.
- مصرف غذاهای شور و دودی را کاهش دهید.
- سیگار نکشید. سیگار خطر ابتلا به سرطان معده و همچنین بسیاری از انواع دیگر سرطان را افزایش میدهد.
- اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان معده را دارید با پزشک خود در مورد انجام آزمایشات منظم مشورت کنید.
سرطان ریه بیماری خطرناک
حفظ یک سبک زندگی سالم در طول و بعد از درمان سرطان ریه میتواند کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد. کشف اینکه فردی مبتلا به سرطان ریه است، ممکن است باعث تغییر در نحوه نگرش و مدیریت وی نسبت به سلامتیاش شود.
افراد مختلف علائم متفاوتی برای سرطان ریه دارند. برخی از افراد علائم مربوط به ریهها را دارند. برخی از افرادی که سرطان ریه آنها به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است، علائم خاص آن قسمت از بدن را دارند. برخی از افراد نیز فقط علائم عمومی مانند ناخوشی را دارند. اکثر افراد مبتلا به سرطان ریه تا زمانی که سرطان پیشرفته نشده باشد، علائمی ندارند.
آشنایی با علائم سرطان ریه
- سرفههایی که به صورت تدریجی بدتر میشوند یا از بین نمیروند
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- سرفه کردن که منجر به خونریزی میشود
- احساس خستگی همیشگی
- کاهش وزن بدون علت شناخته شده
روشهای کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه
سیگار را کنار بگذارید. سیگار باعث حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در ایالات متحده میشود. مهمترین کاری که میتوانید برای پیشگیری از سرطان ریه انجام دهید این است که سیگار را شروع نکنید یا اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید.
در معرض دود دخانیات قرار نگیرید و بهتر است زمانی که دیگران در حال استعمال دخانیات هستند، فضا را ترک کنید.
در معرض مواد شیمیایی و سرطان زا قرار نگیرید. کارگران و افرادی که در محیط کار در معرض این نوع مواد هستند، میبایست دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند.
روشهای حفظ یک سبک زندگی سالم در طول و بعد از درمان سرطان
مواد غذایی مغذی بخورید: اولویت شماره یک باید بر حفظ یک رژیم غذایی سالم برای بیماران مبتلا به سرطان ریه باشد. یک متخصص در این زمینه توصیه کرده است: مصرف غذاهای مناسب به شما کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشید، قدرت خود را حفظ کنید و با عفونتها مبارزه کنید.
وعدههای غذایی کوچک را جایگزین وعدههای غذایی بزرگ کنید: به جای خوردن سه وعده غذایی بزرگ و پرحجم در سه نوبت، چندین وعده غذایی کوچک هر سه یا چهار ساعت مصرف کنید. هر روزه بخشهای کوچکی از غذاهای پرکالری مانند آجیل، پنیر و کره بادام زمینی مصرف کنید. همچنین از غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز بدون چربی، برنج قهوه ای، نان سبوس دار و کره بادام زمینی استفاده کنید. به یاد داشته باشید که قبل از تغییر رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
سیگار را ترک کنید: حتی اگر از قبل میدانید که سرطان ریه دارید، ترک سیگار به حفظ فشار خون و ضربان قلب شما کمک میکند.
تحرک داشته باشید: ورزش کردن منظم میتواند به کاهش خستگی، بهبود خلق و خو و حفظ وزن سالم بدن کمک کند. حتی مقدار کمی ورزش مانند پیاده روی یا انجام برخی حرکات کششی سبک برای سلامتی شما مفید است.
یک سیستم حمایتی داشته باشید: علاوه بر سلامت جسمانی، حفظ سلامت روانی و عاطفی شما بسیار مهم است. صحبت کردن با یک مشاور یا سایر افرادی که با سرطان مبارزه میکنند و میتوانند با احساسات شما ارتباط برقرار کنند، در این زمینه مفید است.
درمان خود را مدیریت کنید: با افرادی که در درمان سرطان به شما کمک میکنند، یک خط ارتباطی باز داشته باشید، قرار ملاقاتهای خود را تنظیم کنید و به علائم و عوارض جانبی خود توجه دقیق داشته باشید.