پخش زنده
امروز: -
کمآبی در دشت اسدآباد تا حدی است که به گفته مسئولان در صورت عدم چارهاندیشی تا چندین سال آینده احتمال کویری شدن این دشت وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان، هفته گذشته مدیر امور آب اسدآباد تغییر کرد، این اداره مهم که امسال چالشهای زیادی پیش روی خود داشت از این پس با سکانداری جدید به راه خود ادامه خواهد داد.
در این گزارش نگاهی به وضعیت آب اسدآباد انداخته ایم.
مهمترین مشکل این روزهای اسدآباد در حوزه آب، بحرانی بودن دشت بزرگ آن است که ناشی از افت سطح آبهای زیرزمینی است.
آنگونه که مدیرعامل آب و فاضلاب استان همدان اعلام کرده است: متأسفانه در سالهای اخیر برداشت بیرویه از چاههای غیرمجاز و برداشت غیرمجاز از چاههای دارای پروانه، دشت اسدآباد را دچار فرونشست کرده و چاههای دشت اسدآباد در دو نقطه عمق ۹۰ و ۱۱۰ متری دچار رانش می شوند.
مدیرعامل خانه حامی کشاورز اسدآباد نیز چندی پیش در گفتگو با یک رسانه اعلام کرد: متوسط سقوط هیدروگراف دشت اسدآباد در ۲۳ سال گذشته یک متر و ۷۰ سانتیمتر بوده که در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به سه متر و ۷۸ سانتیمتر اُفت سالانه رسیده است، بدان معنا که بیش از دو برابر شیب سقوط هیدروگراف آب دشت را داشته ایم.
احمدی افزود: در سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ با توجه به خشکسالیها، هیدورگراف به طور قطع سقوط بیشتری داشته است، اما با وجود گذشت بیش از یک سال هنوز آن را اعلام نکردهاند و ما نه تنها نتوانستیم مانع سقوط هیدروگراف آب شویم بلکه سرعت سقوط آن را نیز به سه برابر افزایش رساندیم و سؤال این است که آیا با این روند امیدی به حفظ آبخوانهای بحرانی خواهد بود...؟
رئیس اداره کل نقشهبرداری منطقه غرب کشور هم در شورای برنامهریزی و توسعه استان همدان نرخ فرونشست زمین در شهرستان اسدآباد را سالانه ۲۴ سانتیمتر اعلام کرده و گفته بود: بر اساس آخرین نقشهبرداری صورت گرفته در استان همدان، از سال ۹۸ تا نیمه سال ۹۹ اسدآباد بیشترین نرخ فرونشست زمین را داشته و روستای جنتآباد به شدت تحت تأثیر برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی و پدیده فرونشست بوده و این پدیده زنگ خطری برای این منطقه و دشت اسدآباد محسوب میشود.
با این تفاسیر باید گفت اگر فکری به حال منبع حیات دشت اسدآباد نشود در کمتر از چند سال آینده، این دشت تبدیل به کویر خواهد شد.
مضاف بر این تغییر الگوی کشت و فرهنگ سازی بین کشاورزان نیز از اقدامات مهمی است که باید سروسامان گرفته و انجام شود.
قطعی مکرر این مایه حیاتی در آب شهری نیز امسال باعث کلافگی مردم اسدآباد شد که از دلایل آن میتوان به از دست دادن چاههای آب آشامیدنی شهرستان بر اثر فرونشست اشاره کرد چرا که فرونشستها موجب تخریب برخی از این چاهها شده و دیگر قابل برداشت آب نیستند.
ناگفته نماند سد نعمت آباد دارای آب چندانی نبوده و جوابگوی بخش کشاورزی با کمبود بارشها نیست و روستاهای همجوار سد هم به دلیل کمبود آب سد نمیتوانند از آن آب بگیرند.
مع الوصف لازم به توضیح است امروز زمان برنامه ریزی و تدبیر برای رفع این مشکل است که مسئولان اسدآباد باید هر چه زودتر در دستور کار خود قرار دهند.
راوی: احمد گوهری مدبر