پخش زنده
امروز: -
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان مضرات سیگار برای سلامت جسمی و روحی افراد سیگاری و اطرافیان را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، فیروزه نریمیسا گفت: استعمال دخانیات یک عامل اساسی و مضر بر سیستم عروقی-قلبی است که آثار مخرب آن نه تنها فـرد و دوسـتان بلکه خانواده، اطرافیان و ... را نیـز درگیر کرده و برای آنها مشکلاتی را به وجود میآورد.
وی افزود: مستندات غنی در ۵۰ سال اخیر در مورد ارتباط میان استنشاق دودینهها و بیماریهای اصلی قلبی-عروقی شامل؛ انفارکتوس میوکـارد، مـرگ ناگهـانی قلبـی، حملات مغزی و بیماریهای عروق محیطی به دست آمده است.
نریمیسا ادامه داد: افراد در طول زندگی با وقایع استرسزای متعددی روبه رو میشوند، این وقایع میتواند تأثیرات منفی اساسی بر روی سلامت روان فرد داشته باشد، به گونهای که رفتارهای ناسالم و ناهنجاری به دنبال دارد، جای تعجب نیست که بسیاری از افراد از سیگار کشیدن به عنوان وسیلهای برای مقابله با استرس استفاده میکنند، زیرا نیکوتین موجود در سیگار به طور موقت باعث تعدیل استرس میشود.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه سیگار سرشار از مواد مضر است و مستقیماً، سلامتی انسان را تهدید و بخشهای مختلف بدن را درگیر میکند، اضافه کرد: نیکوتین یکی از مواد سمی سیگار است که ضمن افزایش فشار خون، موجب اختلال در فعالیت مغز میشود و همچنین باعث افزایش فشار خون و کاهش کلسترول خوب یا HDL در خون خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه مونوکسید کربن به عنوان گاز سمی جایگزین اکسیژن خون میشود و اکسیژنی که به قلب و سایر اعضای بدن متعلق است کاهش مییابد و به بافت قلب آسیب میرساند، گفت: کادمیوم یک فلز موجود در دود سیگار است که در ساخت باتری کارایی دارد و ورود آن به بدن موجب سرطان ریه، سرطان کلیه و پروستات میشود.
نریمیسا با اشاره به اینکه بنزن موجود در دود سیگار که برای تولید سایر مواد شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد، منجر به بروز سرطان، به ویژه سرطان خون در انسان میشود، افزود: آرسنیک مادهای شیمیایی برای نگهداری چوب است و حضور ترکیبات آرسنیک دار در مواردی باعث سرطان ریه، پوست، کبد و مثانه میشود.
نگاهی تاثیر سیگار روی بدن
این کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان میگوید: با هر ۱۵ نخ سیگار که میکشید، جهشی در بدن رخ میدهد که این جهش عامل شروع سرطان است، اگر متوجه آسیب ناشی از مصرف سیگار شوید، آن را ترک خواهید کرد.
به گفته فیروزه نریمیسا؛ هنگام مصرف سیگار، سموم فیلتر آن وارد خون میشود، سپس این سموم در خون باعث غلظت خون و افزایش احتمال تشکیل لخته خون میشود، فشار خون و ضربان قلب را بالا میبرد و درنتیجه قلب بیشتر از حد معمول کار میکند، ضمن اینکه رگها را باریک میکند و باعث پایین آمدن میزان خون سرشار از اکسیژن و گردش کمتر آن در بدن خواهد شد.
وی ادامه داد: مجموع این تغییرات در بدن هنگام مصرف سیگار خطر باریک شدن عروق و تشکیل لخته خون را بالا میبرد که ممکن است حمله قلبی یا سکته را به همراه داشته باشد.
مضرات سیگار به قلب
نریمیسا اضافه کرد: زمانی که قلب توانایی پمپاژ صحیح خون را نداشته باشد، اصطلاحاً میگوییم شخص دچار نارسایی قلبی شده است، نارسایی قلب با نام نارسایی احتقانی قلب نیز شناخته میشود.
وی میگوید: احتقان به معنی تجمع مایعات در بدن به علت کاهش توانایی پمپاژ خون توسط قلب است، نارسایی قلبی ممکن است در هردو سمت قلب یا یک سمت به تنهایی رخ دهد، به سبب قدرتمند بودن سمت چپ قلب و پمپاژ خون بیشتر عمدتاً نارسایی در این سمت قلب رخ میدهد. علت نارسایی سمت راست قلب، بیماری ریوی یا نارسایی سمت چپ قلب است.
آشنایی با علائم نارسایی قلبی
به گفته نریمیسا؛ نارسایی قلبی علائم متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
• کاهش اشتها
• خستگی یا ضعف عمومی
• تنگی نفس در زمان خوابیدن
• دراز کشیدن و راه رفتن
• تورم پا و شکم
• سرفه و خس خس سینه مزمن
• تهوع
• احساس پری در شکم
• افزایش وزن ناگهانی و …
مضرات مصرف دخانیات
وی با اشاره به اینکه سیگار اثرات سو بر بدن میگذارد که گاه درمان و جبران آن به سادگی محقق نمیشود، گفت: ترک سیگار مستقیماً در پیشگیری از مرگ و سلامتی موثر بوده و یکی از روشهای اصلی کنترل خطر بیماریهای قلبی عروقی است.
نریمیسا میگوید: راهکارهای بسیار زیادی برای ترک سیگار وجود دارد، فقط کافیست شخص تصمیم به این کار گرفته و برای رسیدن به هدف تلاش کند.