براساس این گزارش؛ ۵۵۰ نوع ماده پتروشیمی به میزان ۸۰ میلیون تن در ۶۷ مجتمع پتروشیمی تولید میشود که ۹ میلیون تن آن مواد پلیمری است، صنایع پایین دستی کمبود مواد اولیه را چالشی میدانند که موجب شده از ظرفیتهای تولید به طور کامل استفاده نشود.
آقای برمک قنبرپور نائب رئیس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران میگوید: آنچه پتروشیمیها به عنوان محصولات پتروشیمیایی یا مواد اولیه پلیمری تولید میکنند، شرکتهای تولیدکننده قطعات پلیمری با استفاده از فناوری شکل دهی اینها را تبدیل به محصول نهایی میکنند.
آقای مهرداد صادقی رئیس انجمن صنایع همگن پلاستیک استان تهران میگوید: متاسفانه پتروشیمیها با بازارسازیهایی که انجام میدهند بعضا واحدهایشان را به سمت تعمیرات اساسی (اورهال) بدون جایگزینی مجتمعی برای تولید محصول میبرند، این مسئله و مسائل دیگر باعث میشود که رقابتهایی روی محصولات بعضا تا ۳۰۰ درصد هم شاهد باشیم.
نائب رئیس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در این باره میگوید: برخی هم محصول مهندسی عرضه است. یعنی پتروشیمی توانمندی در حوزه تامین دارد، ولی با کمبود عرضه رقابت ایجاد میشود و همین رقابت برای بسیاری از پتروشیمیها جذاب است به این دلیل که با قیمت بالاتری محصولاتشان را به فروش میرسانند.
براساس این گزارش؛ پتروشیمیها مدعی اند کف عرضه مواد اولیه را در بورس کالا رعایت میکنند.
کامبیز سنایی مدیر فروش پتروشیمی امیرکبیر میگوید: اگر هفتهای هم عرضه انجام نداده ایم به این علت بوده که یا کمبود خوراک و یا نبود تولید در برخی گریدها (انواع محصولات پتروشیمی) داشتیم که اطلاع رسانی شده است.
راه حل چالش تامین مواد اولیه در صنایع پایین دستی را از مدیر عامل صنایع پتروشیمی حاضر در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم جویا شدیم که آقای شاهمیرزایی گفت: با اصلاح نرخ تبدیل ارز پتروشیمی ها، در هفتههای آینده رقابت در بورس کالا برای مواد اولیه صنایع پایین دستی کاهش مییابد.
براین اساس؛ مواد اولیه اگر به میزان کافی و با قیمت مناسب در دسترس صنایع پایین دستی قرارگیرد محصولات هم با قیمت مناسب تری به دست مصرف کننده نهایی میرسد.
نمایشگاه ایران پلاست تا ۲۹ شهریور در محل نمایشگاه بین المللی تهران برپاست.
گزارش از غلامرضا بهرامی؛ خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما