پخش زنده
امروز: -
علم کوه یکی از جاذبههای مهم کوهنوردی ایران بخاطر تهدیدات انسانی با خطر جدی ذوب شدن یخچال هایش مواجه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، علمکوه نام کوهی با ارتفاع قله ۴۸۵۰ متر است که در ۲۰کیلومتری جنوبغربی شهر کلاردشت و در استان مازندران قرار گرفتهاست. این منطقه که برای کوهنوردان شناخته شده است، حالا تهدیدی بالقوه پیش رو دارد.
نعمتالله کریمی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو با بیان اینکه بطور میانگین سالی سیسانتیمتر از ضخامت یخچالهای منطقه علمکوه کاسته میشود، گفت: گرمایش کره زمین به عنوان عاملی طبیعی در ذوب شدن یخچالهای منطقه است و طی ۴۰سال گذشته تاکنون سه درجه بر میزان گرمایش سطح یخچالهای منطقه تختسلیمان و علمکوه افزوده شده که تاثیر قابل توجهی بر کاهش ضخامت یخچالهای مورد اشاره گذاشته است.
او افزود: این یخچالها در دهههای گذشته سالی دو و نیم متر (۲/۵متر) جابجایی سطحی (طولی - عرضی) داشتهاند، ولی متاسفانه این شاخص برای یخچالهای مورد اشاره، به حدود یکمتر در سال کاهش یافته که اصلا نشانه خوبی برای پویایی و روند نرمال زیست طبیعی آنها نیست.
کریمی گفت: اثرات انسانی همانند چرای دام، تردد خودروهای سبک و سنگین در آن منطقه و کنترل و نظارت روی صعودهای کوهنوردی هم به تشدید روند جابجایی و ضخامت یخچالها تاثیرگذار بوده است.
برارپور مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران با بیان اینکه تصمیمات مبهم و نادرست مدیریتی در ارتباط با تردد خودروهای شاسیبلند و چرای بیرویه دام در منطقه علمکوه گرفته شده که پیامدهای اجتماعی، محیطزیستی و سیاسی را در پی داشته است، گفت: در عرصه مدیریت و تصمیمگیری، پیامدهای نامنظور و نامنتظر زمانی بروز پیدا میکنند که مدیران بجای تمرکز بر ریشههای مشکلات، بر نشانههای آنها متمرکز شوند.
او افزود: بر پایه اصل پیشپا افتادگی مدیران بجای پرداختن به مسایل پیچیده و اساسی جامعه تحت مدیریتشان همچون معیشت مردم، به برجستهسازی امورات پیشپا افتادهای میپردازند که اساسا در حیطه مسئولیتی آنها قرار ندارد.
مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران با بیان اینکه توجه به پویایی یخچالهای طبیعی و پایداری زیستیِ اکوسیستم منطقه علمکوه مهم است، گفت: حضور بدور از قاعده کوهنوردنماها و چرای دام در ارتفاعات ۴۰۰۰متری موجب شدت گرفتن نرخ ذوبشدن یخچالهای مورد اشاره شده که خیزش سیلهایی با دوره تکرار کمابیش یکساله در شهرستانهای غرب مازندران، چون کلاردشت، تنکابن، عباسآباد و چالوس یکی از پیامدهای این تغییرات ناخوشایند زیستی در منطقه علمکوه است.
او افزود: تصمیمات غیرعلمی و تهی از تخصص مدیران سیاسی کلاردشت با تاخیرهای زمانی باعث بهم زدن تعادل اکوسیستم منطقه علمکوه خواهد شد طوریکه در آینده نزدیک، شاهد رفتارهای بیثباتکننده و غالبا تهاجمیای، چون خیزش سیل از جانب طبیعت در شهرستان کلاردشت و شهرستانهای همجوار خواهیم بود.
حامد گلی گزارش می دهد