پخش زنده
امروز: -
تلسکوپ فضایی جیمز وب تصاویری از کهکشان مارپیچی گرداب منتشر کرد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از اسپیس، این تصاویر اجازه میدهد نگاهی به یک کهکشان مارپیچی در فاصله ۲۷ میلیون سال نوری از زمین داشته باشیم. این کهکشان که با نام «مسیه ۵۱» یا NGC ۵۱۹۴ هم شناخته میشود، یکی از معروفترین اشیا در آسمان شب است، اما حالا بهشکلی بسیار متفاوت توسط این رصدخانه فضایی به تصویر کشیده شده است.
این تصویر با ترکیب دادههای دو ابزار NIRCam و MIRI تلسکوپ فضایی جیمز وب تهیه شده و جزئیاتی را بههمراه ویژگیهای پنهان در بازوهای این کهکشان نشان میدهد. این تصویر بهخوبی تراکم غبار گرم در امتداد بازوهای مارپیچی کهکشان گرداب را به تصویر کشیده است.
در مرکز تصویر نورهایی به رنگ سفید و آبی دیده میشود که از ستارگان و غبار بهوجود آمدهاند و بیشتر در مرکز این کهکشان متمرکز هستند. نواحی نارنجی و زرد نیز مناطقی از گاز قطبی شده را نشان میدهند که از خوشههای ستارهای جوان بهوجود آمدهاند. این تصویر را ابزار NIRCam تهیه کرده است.
اما در تصویر دیگر که با ابزار MIRI تهیه شده، اوضاع کمی متفاوت است. نواحی فشرده زردرنگ خوشههای ستارهای جوان را نشان میدهد و رشتههای درخشان موجود در تصویر، بازوهای کهکشان هستند. دلیل تفاوت بزرگ این تصویر با تصویر NIRCam در این است که این ابزار از ذرات و مولکولهای غبار نور خاصی را دریافت میکند.
این رصدها بهعنوان بخشی از مشاهدات برنامه «بازخورد خوشههای ستارهایِ فراکهکشانیِ درحالظهور» (FEAST) طراحی شدهاند تا تعاملات میان بازخوردهای ستارهای و شکلگیری ستارهها در محیط خارج از کهکشان ما را مشخصتر کنند.
سالها پیش تلسکوپ فضایی هابل تصویری را از کهکشان مارپیچی مسیه ۵۱ منتشر کرده بود. از همان زمان، دانشمندان درحال برنامهریزی برای تهیه تصاویر پرجزئیاتتر از این کهکشان بودند تا درنهایت با تلسکوپ جیمز وب به این مهم دست یافتند.