پخش زنده
امروز: -
شبکه کتاب یا شبکه خرد و دانایی؛ شبکهای که بر اساس نیاز مخاطب طراحی شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمد رستگار مدیر کل تلویزیونهای تعاملی معاونت فضای مجازی سازمان صداوسیما و مجید صحاف مدیر شبکه کتاب صبح امروز چهارشنبه یکم شهریورماه ۱۴۰۲ با حضور در برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر درباره راه اندازی شبکه کتاب یا شبکه خرد و دانایی بر بستر فضای مجازی؛ به سوالات پاسخ دادند.
سوال: درباره شبکه کتاب بفرمایید چه برنامههایی دارد؟
مجید صحاف مدیر شبکه کتاب: شبکه کتاب یا شبکه خرد و دانایی است؛ شبکهای است که بر اساس نیاز مخاطب طراحی شده است یعنی به عدد نیازهای مخاطب قطعا محتوا وجود داره و براش کتاب تولید شده، لازم است که این کتابها به گوش و چشم مردم برسد و بتوانیم اطلاع رسانی داشته باشیم و روزی هم در کشور نیست که از کتاب خبری نباشد اعم از رونمایی، نقد و بررسی کتاب و....
جا داشت که شبکه کتاب که بیش از یکسال است، آزمایشی راه اندازی شده است؛ داشته باشیم.
در این شبکه برنامههای متنوعی خواهیم داشت از جمله خوانش کتاب به بهانه تشویق مردم به کتابخوانی و دسترسی آنها به کتاب. چندین هزار ناشر در کشور داریم چندین هزار نویسنده در کشور داریم این فضا ایجاد شده و لازم است که یک فضای رسانه در کشور وجود داشته باشد.
کتاب خودش رسانه است؛ وقتی رسانه تصویری به کمکش میآید، ضریب میخورد و به پیش میرود.
سوال: درباره این شبکه و راه اندازی آن و نوع تعاملی که بین سازمان صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای راه اندازی چنین شبکهای و اینکه احتمالا دستگاههای دیگر هم میتوانند در این خصوص فعالیت داشته باشند؟
محمد رستگار مدیر کل تلویزیونهای تعاملی معاونت فضای مجازی سازمان صداوسیما: با توجه به رسانههای تخصصی نیاز جامعه مخاطبین است و در فضای فرکانسی کشور سازمان با محدودیت مواجه است؛ روند تغییرات و رسانه به سمت فضای مجازی است ما در دوره تحولی سازمان برنامه را در دستور کار قرار داده ایم که با همکاری ارگانهای حکومتی و حاکمیتی شبکههای تخصصی را ایجاد کنیم و به عنوان مرجع تخصصی آن حوزه خاص و رسانه تخصصی بر بستر سکوی تلوبیون در زیست بوم محتوای حرفهای به عنوان یکی از بزرگترین و مؤثرترین سکوها و پرمخاطبترین سکوهاست؛ شکل گیری شود و این اتفاق با زحمت ثمره و جوانه هفته کتاب سال گذشته، بلوغش در نمایشگاه کتاب امسال و امروز به بهره برداری میرسد.
حوزه مأموریتی این شبکه با توجه به اسناد بالادستی که برای حوزه محتوای سازمان و کتاب مجموعه وزارت ارشاد بخوبی پای کار آمدند و تولیداتی که الان داشتند تولیدات محتوایی از کودک و نوجوان تا مجموعه ناشران یعنی کل مجموعه صنعت نشر را در این شبکه هدف گذاری شده و داره پوشش میدهد. این قابلیت هم وجود داره و با مجموعههای دیگر هم مذاکره شده که بیایند؛ در صورتی که بتوانند زنجیره تأمین محتوای مناسب را تأمین کنند در قالب پوشش شبکه اختصاصی در بستر تلوبیون فعالیت میکنند.
سؤال: برنامههای شبکه کتاب ۲۴ ساعته است؟
مجید صحاف مدیر شبکه کتاب: بله شش ساعت در روز برنامه طراحی شده است که الان در حال پخش است و ۲۴ ساعته در دسترس است.
وقتی برنامه زندهای در حال پخش است به کنداکتور اصلی شبکه اضافه میکنیم و یک فضای مجازی جذابی داریم به این ترتیب که لازم نیست مردم به محل برنامه تشریف بیاورند و در سطح شهر ترافیک ایجاد شود؛ بلکه آنها میتوانند در بستر فضای مجازی هم باشند و در پیام رسان بله و نیز سروش پلاس به بهانه پخش رسمی شبکه را آغاز کرده است و داره فعالیت میکند؛ و تمام گزیده برنامههای شبکه کتاب را بر بستر فضای مجازی است و میتوانند استفاده کنند.
از همین جا میتوانیم از دوستانی که در حوزه کتاب فعالیت میکنند دعوت کنیم؛ درست است که وزارت ارشاد متولی است، ولی لزوما به معنای این نیست که تمام برنامههایی که ما داریم طراحی میکنیم در اختیار همۀ حوزه نشر و کتاب است.
سوال: برنامهها تولیدی است یا پخش زنده هم هست؟
مجید صحاف مدیر شبکه کتاب: هر دو. مثلا دوشنبهها بعدازظهر پخش زنده داریم چهارشنبهها تولیدی است. بعد از فضای اربعین یک برنامه به اسم حوالی کتاب روزانه داریم که هم حوزه خبر است و هم جریان کتاب که رسانه خاص خودش است.
شبکه کتاب از هشتم شهریور در نمایشگاه کتاب مسکو حضور دارد و بنا داریم تمام نمایشگاههای کتاب خارجی که ایران در آنجا حضور دارد را پوشش دهیم.
این شبکه زیرساخت فنی قوی دارد برای پخش زنده و هم تولیدات خاصی که استودیوی اختصاصی دارد.
نحوه شکل گیری روند شبکه کتاب از ابتدا تاکنون چه آزمایشی و چه رسمی؛ مسئولیت شما در بستر تلوبیون چگونه است؟
محمد رستگار مدیر کل تلویزیونهای تعاملی معاونت فضای مجازی سازمان صداوسیما: شبکههای تخصصی شروع به کارشان با یک سند بالادستی است؛ در چارچوب این سند مخاطبانش، هویت بصری، زنجیره تأمین محتوا، برنامههای تبلیغاتی و معرفی شبکه به ساختار خود شبکه منعکس میشود.
این نقطه شروع؛ بعد از نمایشگاه کتاب ۱۴۰۱ که ما رویدادی آن را بر بستر تلوبیون پوشش دادیم آغاز شد. دوستان با همکاری مجموعه معاونت، سند شبکه را آماده کردند.
سند یک شورای سیاستگذاری دارد؛ که ذیل این شورا مجموعهای از اعضای سازمان و وزارت ارشاد هستند.
بر مبنای سند فرایند راه اندازی و مدت زمان آزمایشی، آماده کردن زیرساختهای فنی و استراتژیهای محتوایی که شبکه به مخاطب رسانده شود.
این کارها یکسالی به طول انجامید و از نظر چارچوب محتوا و زیر ساخت فنی به یک بلوغی رسید؛ استودیویی کاملا مجهز و مجزا در سطح شهر برای شبکه کتاب راه اندازی شد و برنامههای مختلف در کنار برنامههایی که دوستان داشتند تدارک میدیدند ما هم فعالیت میکردیم و برای بقیه شبکهها هم تعریف شده است.
پویشهای مختلفی مثل پویش فراز طلایی که از تلوبیون و شبکه پویا و شاد هم که امسال پای کار آمد.
مجموعه رسانهها در بسترهای مختلف فضای مجازی جدی شده است؛ زیرا از لحاظ محتوایی روی ریل درستی قرار گرفته است و مسیر خودش را طی میکند.