پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال سازمان منابع طبیعی کشور گفت: درحال حاضر حدود ۲۴۸ میلیون اصله نهال را کشت و آماده کردیم که ان شاء الله از اواخر پائیز با مشارکت مردم در دستور کاشت خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال سازمان منابع طبیعی کشور در گفتگو با شبکه سیما درباره طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت توضیحاتی داد. اقای کامران پور مقدم گفت: درحال حاضر حدود ۲۴۸ میلیون اصله نهال را کشت و آماده کردیم که ان شاء الله از اواخر پائیز با مشارکت مردم در دستور کاشت خواهیم داشت.
سؤال: این طرح تا چه مرحله ای پیش رفته؟
پورمقدم: ما مقدمات اجرایی این طرح را از زمستان سال گذشته شروع کردیم. مقدماتی که لازم بود برای تأمین نهال مورد نیاز این طرح برای کاشت، همکاران من در سراسر کشور در ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور شروع کردند به تولید نهال در سطح وسیع و این فرایند تا تقریباً ابتدای خرداد ماه ادامه پیدا کرد و خوشبختانه ما توانستیم آن نهالی که مورد نیاز است برای اجرای این طرح در سال ۱۴۰۲ تأمین کنیم. این طرح در واقع چهار ساله است و قرار است که هر سال چیزی حدود ۲۵۰ میلیون اصله نهال تولید و کاشته شود.
سؤال: کلاً به طور کلی مراحل کاشت، داشت و برداشت به چه شکلی است؟
پورمقدم: در ابتدا سعی شده گونه هایی که تولید می شوند گونه هایی باشند که از گونه های بومی مناطق اقلیمی کشور باشند که کاملاً سازگار باشند در شرایطی که در کشور و شرایط رویشگاهی مختلف داریم بنابراین سعی شد که بذر درختانی که جمع آوری می شود از درختان بومی باشد از مناطق جنگلی و مناطقی که ما تحت عنوان محیط های بذرگیری می شناسیم و اینها توسط مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع ثبت شدند. این گونه ها بذرهایشان تهیه شد و در فرایند تولید نهال قرار گرفت و درحال حاضر ما چیزی حدود ۲۴۸ میلیون اصله نهال را کشت و آماده کردیم که ان شاء الله در فصل کاشت از انتهای پاییز و از فصلی که بارندگی های پاییزی شروع می شود در دستور کاشت خواهیم داشت.
سؤال: کدام مناطق کشور است به طور خاص؟
پورمقدم: ما در سراسر کشور این مناطق کاشت را داریم، از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب کشور، در پهنه سرزمینی مان در عرصه هایی که مستعد است این عملیات با مشارکت مردم، دستگاه های اجرایی به مرحله اجرا درخواهد آمد. متناسب با شرایط اقلیمی و اکولوژیکی که کشور دارد ان شاء الله ما این عملیات را با این نهال هایی که تولید شده در دستور کار داریم، همه کشور تقریباً حتی مناطق بیابانی ما که بعضی مناطقی که شناسایی شدند کانون های بحرانی ما هستند از لحاظ شن های روان، پدیده گرد و غبار، کانون های گرد و غبار هستند، اینها هم حتی در دستور کار ما قرار دارند در این طرح و عملیات نهال کاری در آنها اتفاق خواهد افتاد.
سؤال: گفتید شرایط اقلیمی؛ ما بحران آب داریم در کشور، با توجه به این ماجرا، این طرح با مشکل مواجه نمی شود، نخواهد شد؟
پورمقدم: یک سؤال بزرگی که همیشه در رابطه با این طرح مطرح شده؛ نیاز آبی این گونه ها است و این که اصلاً به چه صورت قرار است اینها منابع آبی برایش تأمین شود؟ سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از سال های گذشته برنامه های جنگل کاری داشته و همواره طرح های متعددی را هم اجرا کرده. با بررسی هایی که ما در اجرای طرح های سال های گذشته مان داشتیم و مطالعاتی که روی شرایط اقلیمی و پیش بینی هایمان در خصوص وضعیت بارندگی، منابع آبی و مسائل و بحران هایی که در رابطه با منابع آبی به طور کل در کشور داریم، داشتیم به این نتیجه رسیدیم که اولاً گونه هایی که کشت خواهیم کرد و در این طرح در دستور کار قرار گرفته، گونه هایی هستند که کم نیاز هستند و سازگار با همان اقلیم آن منطقه هستند و به خاطر همین هم از بذر درختان همان منطقه جمع آوری شده و نهال تولید شده. نکته بعد؛ استفاده از ظرفیت روان آب هایی است که پس از بارندگی اتفاق می افتد. خوشبختانه تکنیک های آبخیزداری در این طرح به کمک ما خواهد آمد. سامانه های آبگیری طراحی شده در زمانی که چاله ها کنده می شود که ما بتوانیم از حداکثر روان آب استفاده کنیم و در واقع به نوعی بتوانیم از آب سبز در این طرح به صورت ویژه استفاده کنیم. در برخی از این پروژه هایی که در این طرح اجرا خواهد شد مثل زراعت چوب که مشخصاً به منابع آبی بیشتری احتیاج دارد، سعی شده که با استفاده از منابع آبی نامتعارف و در واقع پساب ها این طرح ها طراحی شود، مناطق شناسایی شود و تمام تلاش مان این است که ما حداقل فشار را به منابع آبی داشته باشیم و تقریباً می توانیم بگوییم با شرایط طبیعی و دیم این کار را انجام خواهیم داد.
سؤال: در صورتی که این طرح به طور کامل اجرا شود در بازه زمانی تعیین شده، چه کمکی به محیط زیست قرار است کند، یعنی ما تفاوتی را قرار است به طور محسوس میان مدت یا بلند مدت ببینیم؟
پورمقدم: یک سؤالی اصلاً مطرح شده چرا یک میلیارد درخت، چرا دو میلیارد نه، ما در واقع یک شاخص بین المللی داریم که کشورهایی که سطح جنگل هایشان نسبت به سطح سرزمینی شان کمتر از ۱۰ درصد است جزو کشورهای کم جنگل محسوب می شوند، قانونی در کشور به تصویب رسید تحت عنوان قانون بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی و در ماده ۱۵ این قانون تکلیف شده که سرانه پوشش سبز و جنگلی کشور باید از ۱۷۰۰ مترمربع به ۲۵۰۰ مترمربع افزایش پیدا کند، بررسی های ما و آن نقشه هایی که تهیه شد نشان داد که حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون اصله درخت باید کاشته شود تا این سرانه ای که این شاخصی که تعیین شده، به آن شاخص برسیم ما در گام اول این حجم و هدف کمی را تعیین کردیم با توجه به یک عقب ماندگی در ۱۰ سال گذشته داشتیم سعی کردیم که این را در مدت زمان کوتاه اجرایی کنیم، ۱۰۰ درصد افزایش این شاخص سرانه پوشش سبز به بهبود شرایط کاهش آلودگی هوا کمک خواهد کرد. کمک می کند به تثبیت خاک، جلوگیری از فرسایش، مباحثی که بر می گردد به تأثیر و آن مسائلی که روی گازهای گلخانه ای است، این ها همه تأثیرگذار است حتی به صورت غیرمستقیم روی مسائل خشکسالی تأثیر خواهد گذاشت در مسائلی که این توسعه پوشش اتفاق می افتد چون هر چه ما پوشش فضای سبز و جنگلی در مناطق بیشتر داشته باشیم، تاب آوری آن منطقه یا آن ناحیه ای پوشش جنگلی اش یا فضای سبزش بیشتر است نسبت به شرایط خشکسالی بیشتر خواهد بود بنابراین اینها همه اثرات مثبت این طرح است.
سؤال: بحثی که الآن به ذهنم رسید بحث کاشت نهال توسط شهروندان عادی و مخاطب عام است، ممکن است الآن بیننده ها بگویند که ما هم می خواهیم سهیم باشیم در کاشت یک میلیارد نهال و ما هم به سهم خود چند نهال را بکاریم؛ این کار اصولی است به طور کلی چون می دانند در چند سال اخیر هم خیلی این بحث پیش آمده که ما باید توجه کنیم به اقلیم و هر کسی نباید این کار را انجام دهد، شما نظرتان راجع به این ماجرا چیست؟
پورمقدم: اصلاً اسم این طرح؛ طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت است و محوریت اش؛ مشارکت مردمی، دستگاه های اجرایی، نهادهای مختلف کشور است. طراحی که از بعد اجرا در این طرح اتفاق افتاده که ان شاء الله در نیمه دوم سال مراحل اجرایی اش انجام خواهد شد، قرار است بخش قابل توجهی از کشت این درختان توسط مردم صورت بگیرد اما به صورت مدیریت شده و بر اساس نقشه هایی که ما تعیین کردیم چون در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اتفاقی که افتاد در این طرح، یک استعدادیابی یا پتانسیل سنجی در عرصه های مستعد انجام شد و الآن نقشه های رقومی و مکان محوری که مختصات جغرافیایی اش کاملاً مشخص است تولید شده و ان شاء الله در مرحله اجرا؛ چه دستگاه های اجرایی که مشارکت خواهندکرد در قالب مسئولیت های اجتماعی و مردم عزیزمان در این طرح حضور خواهند داشت. بر اساس طرح ها و شناسنامه پروژه هایی است که ما تهیه کردیم. دقیقاً این مناطق شناسایی و نقشه هایش تعیین شده و هدایت شده است.