پخش زنده
امروز: -
تحویل آب حجمی به بخش کشاورزی که از برنامه دوم مطرح شده و تا سال ۸۹ هم در قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی بر آن تاکید شده است، در کمتر از سه درصد سدهای کشور و کمتر از ۲۰ درصد چاههای کشاورزی عملیاتی شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب، انتشاری کارشناس بخش کشاورزی و فتحی رئیس جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر به بررسی تاخیر در اجرای قانون تحویل حجمی آب به بخش کشاورزی پرداختند .
شبکه خبر – میز اقتصاد موضوع: تاخیر در اجرای قانون تحویل حجمی آب به بخش کشاورزی
میهمانان: نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب، انتشاری کارشناس بخش کشاورزی، فتحی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی.
مجری: کمتر از سه درصد نقاط تحویل آب در بخش کشاورزی در سدهای کشور به ابزار اندازه گیری تجهیز شده است موضوع تحویل آب اندازه گیری شده یا همان اصطلاحا آب حجمی به بخش کشاورزی از قانون برنامه دوم در کشور مطرح شده تا سال ۸۹ هم در قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی هم به آن تاکید شده یعنی سند بالادستی هم زیاد دارد، اما طبق اطلاعاتی که وزارت نیرو منتشر کرده در کمتر از سه درصد سدهای کشور عملیاتی شده است در بحث چاهها هم وضعیت بهتر از وضعیت این نداریم، کمتر از ده درصد چاههای بخش کشاورزی به کنتور یا ابزارهای اندازه گیری تجهیز شدند در برنامه امروز میز اقتصاد میخواهیم به این موضوع بپردازیم که علت عقب ماندگی اجرای این تکلیف قانونی چیست و اگر این قانون به طور ددقیق اجرا شود چه تاثیراتی در مدیریت آب به ویژه در بخش کشاورزی خواهد داشت. در خصوص این قانونی که اشاره کردم سندهای بالادستی اش را چقدر قرار است اثرگذار باشد ببینیم اصلا چقدر از تکلیف را وزارت نیرو انجام داده و چقدر تکلیف گردن وزارت جهاد کشاورزی بوده باید انجام میداده و تا الان روی زمین مانده است و اگر این دو دستگاه وظایف شان را به طور کامل انجام میدادند میتوانستیم در مدیریت آب و در بهره وری بخش کشاورزی چقدر موثر باشیم همه اینها موضوع برنامه امروز میز اقتصاد ما را تشکیل میدهد.
سوال: قبل از این که برویم سراغ میهمانان و گفتگو را شروع کنیم دعوت میکنم گزارشی که همکارانم در تحریریه کشاورزی و روستایی خبرگزاری صدا و سیما آماده کردند ببینیم و بر میگردیم.
پخش گزارش.
سوال: آقای انتشاری یک دور دیگر مرور کنیم مبنای قانون و سند بالادستی که باید تحویل حجمی صورت بگیرد و اگر این اتفاق تمام و کمال از سمت دو دستگاهی که عمده کارها باید انجام بدهند انجام بشود بخش کشاورزی ما چقدر متحول میشود؟
انتشاری: در اسناد مختلف بالادستی این مسئله تاکید شده، در برنامه ششم هم مسئله وجود داشته، ما جاهای مختلف داریم که برای افزایش بهره وری آب باید متناسب با سند ملی آب و سند الگوی کشت آب تحویل بشود، متاسفانه در یک دور باطلی افتاده این مسئله بین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی؛ در واقع از یک طرف وزارت جهاد کشاورزی میگوید که شما اول به من بگویید چقدر آب به من تحویل میدهید تا من بروم بر اساس آن برنامه ریزی الگوی کشت را انجام بدهم، از طرف دیگر وزارت نیرو میگوید که شما اول بگویید چه الگوی کشتی میخواهید ارائه بدهید که من بر اساس آن آب را ارائه بدهم، این دور باطل که در خیلی از استانها در سطح سازمان جهاد کشاورزی و شرکتهای آب منطقهای رخ داده باعث شده که این حل نشود این دور باطل را باید یک جایی قطع کرد و به این مسئله پرداخت.
سوال: قانون به ما چه میگوید؟
انتشاری: سیاستهای کلی نظام در بحث آب این مسئله را تاکید کرده است
سوال: ما اینجا یک دایره معیوبی داریم که هر دستگاهی منوط به آن یکی دستگاه میکند قانون این جا به ما چه میگوید؟
انتشاری: طبق آخرین دستورالعملی که یک بار در سال ۹۸ از سوی وزیر ابلاغ شده و یک بار هم در سال ۹۹ توسط کارگروه سازگاری با کم آبی ملی تصویب شده، سه تا دستگاه هم وزارت نیرو، هم وزارت جهاد کشاورزی و هم به طور خاص، سازمان تعاون روستایی اینها مکلف شدند که با همکاری همدیگر این بحث دستورالعمل تحویل حجمی را اجرا کنند و یک نکتهای هم در دل این تحویل حجمی وجود دارد که در گزارش هم دیدم کمتر به آن اشاره شده بحث تشکلها هستند یعنی باید تشکلهایی شکل بگیرند از سوی کشاورزان، که این کار باز وظیفه سازمان تعاون روستایی و وزارت جهاد کشاورزی هست و بعد توسط وزارت نیرو آب تحویل این تشکلها بشود.
سوال: ما الان آمارها را که بررسی میکنیم از سطحی و چاهی، بیش از ده درصد کار جلو نرفته است از سمت شما در وزارت جهاد کشاورزی چقدر عقب ماندگی در کار وجود دارد و نکتهای که همیشه مطرح است در اعلام آمار مصرف میگویند ۹۲ درصد آبی که داریم تحویل میدهیم و وزارت نیرو همیشه مطرح میکند میگویند در بخش کشاورزی مصرف میشود، اولا بفرمایید این را قبول داریم و این که در حوزه تحویل حجمی خودتان اول از همه چقدر کار نکرده دارید؟
نیازی شهرکی: تحویل حجمی یعنی چه؟ تحویل حجمی یعنی این که متولی تامین آب در زمان و مکان مشخص آب را به صورت حجمی تحویل بهره بردار بدهد، این تعریف تحویل حجمی
سوال: یعنی مشخص باشد
نیازی شهرکی: مشخص شود که کی کجا و به چه میزان؛ کجا و کی آن ربطی به الگوی کشت ندارد، مکان مشخص است یک سدی داریم به نام سد کرخه دیگر نمیتوانیم که آب را ببریم در شرق کشور تحویل بدهیم، مکانی که مشخص است وزارت نیرو مشخص کرده است پس این خیلی ارتباط با الگوی کشت ندارد، الگوی کشت صرفا برای حجم مصرفی است، ما اگر کشت نیاز به آب بالا باشد نیشکر ۳۲ هزار متر مکعب در هکتار، یا مثلا جو باشد ۵ هزار متر مکعب در هکتار، پس این به حجم بر میگردد، مکان تحویل آب که مولفه اصلی تحویل حجمی آب است، مشخص باید بشود توسط همکاران محترم در وزارت نیرو کمااین که بر اساس قوانین بالادستی وزارت نیرو متولی تامین و تحویل است. وزارت ما مصرف کننده آب هستیم مشخصا چه بر اساس قانون وزارت نیرو چه بر اساس قوانین وزارت جهاد کشاورزی تامین و انتقال آب توسط وزارت نیرو صورت میگیرد، توزیع و بحث بهره برداری آب که تولید محصولات کشاورزی میشود با ما است. علاوه بر این من یک مطلب دیگر به شما بگویم که منابع آبی ما تهدید کشور دارد ۵۶ درصد آب کشاورزی از چاههای زیرزمینی است که مشخص است، حلقه چاه مشخص است، باید یک کنتور معمولی به آن نصب شود، ما نیازی به تشکل در آنجا نداریم، چون چاه شخصی است. مکان مشخص، زمان مشخص، چاه مشخص چرا این اتفاقها نیفتاده، این ۵۶ درصد مشکلشان کجاست؟
سوال: چقدرالان شده؟
نیازی شهرکی: آقای مهندس شاید اطلاع دقیق تری بفرمایند، ولی از کل این ۱۰-۱۵ سال گذشته آماری که ما از همکاران وزارت محترم نیرو داریم ۸۵ هزار راس از حدود ۵۵۰ هزار چاه، ولی حالا بعضی هایشان خیلی قدیمی شده و باید تعویض شود و سیستمهای جدید و هوشمند نصب شود که همکاران محترم توضیح خواهند دارد. این بر میگردد به اینکه ما حدود ۴۱ هزار قنات داریم این که دیگر مشخص است مکان مشخص، حجم مشخص و حالا باید تحویل بشود کارهایی که همکاران خوب ما در وزارت نیرو انجام بدهند. بر میگردد به الگوی کشت یعنی این که ما چه بکاریم و چگونه، الگوی کشت را چه کسی تعیین میکند اسناد بالادستی، محصولات راهبردی ما تعیین میکنند که ما چه محصولی کشت داشته باشیم؛ که آن خیلی به تحویل حجمی و فقط به حجم تحویل آب بر میگردد یعنی به مکان و زمانش بر نمیگردد. در این حال ما ارتباطمان خیلی خوب است با همکاران وزارت نیرو، ولی مقداری کند است و من خواهشم از آقای دکتر این خواهد بود که این تسریع بشود این کار
سوال: چه کاری تسریع بشود؟
نیازی شهرکی: تحویل حجمی همین ۱۳۰ هزا رنقطهای که تعیین کردند و این تحویل نشده یعنی اگر ببینیم گیر کجاست و چالشهای وزارت نیرو کجاست که بر اساس آن ما هم ....
سوال: آن ۹۲ درصدی که همیشه اعلام میشود بخش کشاورزی ...
نیازی شهرکی: این بر میگردد به شبکهها، ما تا حدود سه میلیون هکتار از اراضی مان حدودا، بنا به آن سالی که میزان بارشها چگونه باشد، از این ۸ و نیم میلیون هکتار اراضی آبی کشور حدود سه میلیون آن با شبکه آبیاری میشود که از این سه میلیون هکتار ۱۳۰ هزار نقطه تعیین شده که تحویل حجمی بشود از این ۱۳۰ هزار سه درصد آن تحویل شده مابقی اش احتمالا در مطالعه و برنامهای است که همکار ما در وزارت نیرو ارائه خواهند داد.
سوال: مشخصا سوالم این است که این که گفته میشود ۹۲ درصد اب کشور ...
نیازی شهرکی: اولا که قبول نداریم این عدد را
سوال: چقدرش را قبول دارید، میگویید چقدر است؟
نیازی شهرکی: کی میتوانیم بگوییم چقدردرصد مصرف میکنیم؟ زمانی که میزان مصرف ما مشخصا به حجم معلوم بشود، سایر مصارف هم معلوم بشو دیعنی مصرف شرب در کشور مشخص بشود، مصرف صنعت، محیط زیست و ما بخش کشاورزی، ۴ تا مصرف کننده در کل کشور ما داریم این ۴ تا مصرف کننده وقتی که حجمی شد و مشخص شد بعد مشخص میشود که سهم ما ۹۲ درصد است یا مثلا در استان تهران مثلا ۵۲ درصد. سوال: یعنی میفرمایید تا بحث این تحویل حجمی کشاورزی راه نیفتد نمیتوانیم دقیق بگوییم نیازی شهرکی: بله قطعا هم پایینتر است. یک سرشماری هم دوستان و همکاران محترم وزارت نیرو انجام دادند سرشماره محاسبه حجم مرحله سوم، این آمار هم اگر ارائه شود قطعا عدد دقیق تری بتوانیم برای این کار ارائه بدهیم.
سوال: آقای بزرگ زاده برویم ببینیم که پاسخ شما چیست، آن بخشهایی که به وزارت نیرو بر میگردد و کارهایی که روی زمین است و باید انجام شود دقیقا چیست و علت این تاخیری که انجام شده و در آمارها داریم میبینیم خود وزارت نیرو هم اعلام کرده درصدش نشان میدهد پایین است، چیست؟
بزرگ زاده: واقعیت این است البته یکی دو تا آمار هم در ابتدای فرمایش شما صحبت از سه درصد یا آماری هم برادر ارجمندم جناب آقای دکتر نیازی فرمودند ۸۵ هزار تا چاه اینها یک مقدار تطبیق میخواهد، ولی آمار گزارش درست بوده یعنی آن ۱۲۰ هزار نقطه، ۱۵ هزار تا اولویت، آن آمار درست بوده الان هم ۱۱۰ هزار تا چاه کنتور دارند.
سوال: از چند هزار تا؟
بزرگ زاده: از حدود ۵۴۰ هزار تا، عرض بکنم که خیلی ممنونم از این که به این موضوع مهم پرداختید و آن رویکردی که ما بایستی مجموعه دولت و حتی حاکمیت چه آن بخشی که ما بعنوان وزارت نیرو در بخش تامین هستیم، چه بخش مصرف، مصرف کننده اصلی البته در بخش کشاورزی که وزارت جهاد کشاورزی است، واقعیت این است که همانطور که در گزارش شما هم عنوان شده، مسئله تحویل حجمی یک پروژه و طرح مشترک بین ما، وزارت جهاد و البته سازمان محترم برنامه، چون تامین کننده منابع مالی هست و توزیع کار بین دو دستگاه و در ردههای بعد مجلس محترم که بودجه را در سال تصویب میکند و تعیین میکند چه مقدار از بودجه سالانه برود در این بخش کار بشود، مثلا من امسال را عرض میکنم کل بودجه در اختیار وزارت نیرو امسال ۴۰ میلیارد تومان است برای این موضوع. ما بایستی این موضوع را با دقت، این طور نیست قانونگذار درست است در کلان مسئله مسئله تامین را وزارت نیرو دیده، ولی بهرحال ما قرار است که این تجهیزات اندازه گیری را کجا نصب بکنیم، اگر قرار است روی سدهایمان نصب کنیم بدون استثنا همه سدهای ما اینها را دارند.
سوال: مشخصا بحث، بحث کانال یک و دو بعد از آن جایی که به کشاورز تحویل بدهید.
بزرگ زاده: کانال یک و دو و بعد کانالهای در مزرعه، این بخش بین ما و وزارت جهاد کشاورزی مشترک است و نیاز به هماهنگی بیشتری دارد و آن قسمتی است که باید کار شود.
سوال: این هماهنگی الان وجود ندارد؟
بزرگ زاده: الان خیلی بهتر شده، ما در این دوره به صورت هفتگی یا ده روز یک بار خدمت آقای نیازی هستیم معاونین وزارت نیرو و جهاد جمع میشوند یک عقب افتادگی مزمن در این بخش ناشی از کارکردهای هر دو وزارتخانه و یا حتی سازمان برنامه واقعا وجود دارد و نباید هم کار را مسئولیتهای این را دستگاهها به دوش همدیگر بیاندازند باید کمک کنیم حل شود. رویکرد این است. اتفاقی که الان دارد میافتد این است که ما در آسیب شناسی که از این کار کردیم، به دو سه آسیب مهم رسیدیم، یک آسیب مهم مشکل رویکردی داشته، داشتیم در واقع بعنوان حاکمیت آب، مجموعه وزارت نیرو، وزارت جهاد، سازمان برنامه و بقیه، ما فکر میکردیم باید با کشاورز تک تک مواجه بشویم، این مسئله را الان دولت سیزدهم ..
سوال: این ما که میفرمایید منظورتان وزارت نیرو است؟
بزرگ زاده: نه، وزارت نیرو و جهاد و سازمان برنامه به معنی کلیتی که حل میکردند، مثلا الان در فرمایشات دکتر نیازی عزیز ما هم این صحبت چاهها بود، دنیا نمیرود مثلا با ۵۵۰ هزار تا چاه خود سیستم حاکمیت مواجه بشود، الان وزارت نیرو پیشنهاد داده در برنامه هفتم به جای این که با چاهها مواجه بشویم با آبخوان مواجه بشویم این یکی از اصلیترین بهبودهایی بوده که وزارت نیرو در دولت سیزدهم ایجاد کرده است. اگر وزارت محترم جهاد این تشکلها را روی آبخوانها ایجاد بکند، ما با چند تا چاه شاهدی که داریم نه با ۵۰۰ هزار تا چاه، این آبخوان را تحویل آن تشکل میدهیم و مسئولیت کنترل آن چاهها را دیگر به خود آن تشکلها واگذار میکنیم. یا مثلا یک مثالی بیاورم در مورد شبکه ابهای سطحی، ۱۶ هزار نقطه از آن ۱۲۰ هزار نقطه برای شبکههای مدرن است، شبکههای مدرن را بینندگان فرهیخته و فهیم شما میدانند بالاخره وقتی ایجاد میشود کانالها شکلهای هندسی منظمی دارد با یک اشل ساده هم میشود اب را با یک خط کش اندازه گرفت که مثلا چقدر آب میرود. ما این ۱۶ هزار نقطه را در طول سالیان گذشته یک بار همه اینها را رفتیم ۵ هزار نقطه اش از بین رفته، چرا؟ چون بهره برداری اش با تشکل آب بران است اگر دوستان ما در وزارت محترم جهاد این تشکلها را شکل بدهند، الان از آن ۵ هزا رنقطه دوباره ما سه هزار نقطه را داریم کار میکنیم بنابراین واقعیت این است که این یک چوب امدادی است که ما وقتی درست میکنیم باید بدهیم به دست تشکل آب بران. البته قانونگذار در برنامه هفتم همان قانونی که الان در لایحه مجلس است دیگر تصمیم گرفت بر خلاف برنامههای دوم تا ششم مسئولت تشکلها داریم، بخش درست یا غلطش را کار ندارم دیگر قانونگذار الان تصمیم گرفت که تا الان همیشه بود وزارت جهاد یا وزارت جهاد و وزارت نیرواست و الان در متن لایحه قانونی که در مجلس دارد کار میشود نوشته وزارت نیرو با همکاری وزارت جهاد که انگیزهها برای ایجاد تشکل آب بران بیشتر بشود، چون واقعیت این است که الان آن تجربه آن ۱۶ هزار نقطهای که تجهیز کردیم این است که وقتی کسی نیست بهر ه برداری کند مسئولیت آن تجهیزات را بپذیرد آن از بین خواهد رفت. سوال: بهرحال آب تحویل داده میشود دیگر. کسی هست که آب را تحویل میگیرد دیگر
بزرگ زاده: سوال همین است، در گزارش شما هم بود که تشکل آب بران کامل نیست خود گزارش شما و کارشناس محترم شما هم اشاره داشتند به این موضوع
سوال: کامل بودنش یک بحث است این که بهرحال شما آب رادارید تحویل میدهید
بزرگ زاده: نه خیلی جاها نیست خیلی جاها تشکل آب بران در گذشته نیست، در دولت سیزدهم ما جلسات مشترکی که داشتیم به این نتیجه رسیدیم که باید این را تجهیز کنیم
سوال: بهرحال آب دارد تحویل میشود
بزرگ زاده: آب دارد تحویل میشود، ولی از تجهیزاتی که نصب شده بود روی شبکههای مدرن، پاسبانی و نگهداری خوبی صورت نمیگیرد و از اندازه گیری خارج میشود، آب که میرود در مزرعه کشاورز استفاده میکند.
سوال: یک جمع بندی با شما داشته باشیم. فرمودند که ۵۶ درصد آبی که دارد استفاده میشود در حوزه چاههاست شما فرمودید از پانصد و حدود ۴۰-۵۰ هزار تا ۱۱۰ تا از آن انجام شده این در این ۵۶ درصد در مابقی چطور؟ چقدر کار انجام شده در سدها کانالهای یک و دو چقدر مانده و چقدر انجام شده است؟
بزرگ زاده: حدود ۱۲۰ هزار نقطه است که حدود ۲۰ هزار نقطه اش برای شبکههای مدرن و نیمه مدرن است.
سوال: چقدرش انجام شده؟
بزرگ زاده: ۱۶ هزار تا مدرن و نیمه مدرن هم ۴ هزار تا سرجمع ۲۰ هزار تا، به این نسبت، ما شبکههای مدرن و نیمه مدرن مان به راحتی قابل اندازه گیری هست.
سوال: پس شد از ۱۲۰ هزار نقطه همین کانال یک و دو، ۲۰ هزار تایش انجام شده است.
نیازی شهرکی: نه قابل انجام است
بزرگ زاده: نه اینها خیلی هایشان البته تخریب شدند یک دور انجام شدند در سالهای گذشته
سوال: آنهایی که الان هستند چند تا است
بزرگ زاده: ۵ هزار تای آن تخریب شدند
سوال: یعنی ۱۵ هزار تا از ۱۲۰ هزار تا و آنجا هم ۱۱۰ هزار تا از ۵۴۰ هزار تا یک آماری داشته باشیم از برنامه شما تا پایان سال، الان فرمودید که آن ۵۴۰ هزار تا را به نظر میرسد که منتظرید برنامه هفتم را که بروید به یک شیوه دیگر حل کنید درست است؟
بزرگ زاده: هم آن است هم یک راهکار دیگر
نیازی شهرکی: کنتور را کشاورز پولش را داده و تا الان هم داده، تا الان هم قرار بوده دولت بدهد منتها ما از خود کشاورز گرفتیم یعنی وزارت نیرو از کشاورز گرفته، منعی جلویش نیست کاری به سازمان برنامه و دستگاه دیگری ندارد.
سوال: یعنی میگویید منتظر کسی نبود برای چاه؟
نیازی شهرکی: بله، چاه مشخص است، این بحث حوزه که یک چیز جدید و پیچیدهای است و ما دیگر نمیخواهیم که یک چیز جدیدی را شروع بکنیم ۵۵۰ هزار چاه داریم و کنتور باید نصب شود مشکل کجاست؟
سوال: مشکل کجاست؟ مشکل اینجاست که میگویند که نمیخواهند ...
بزرگ زاده: نه ۴۰ میلیارد امسال در قانون بودجه هست امسال همین ۱۴۰۲ ..
نیازی شهرکی: هزینه اش را که کشاورز میدهد
سوال: شما در برنامه ششم باید تسهیلات هم میدادید
بزرگ زاده: نه این طور نیست، همه اش را کشاورز نمیدهد
سوال: چقدرش را کشاورز میدهد؟
بزرگ زاده: ببینید در آن قانون سند آیین نامه بهینه سازی کشاورزی در برخی از مواد پیش بینی شده، ولی الان عملا ما داریم با وجوه اداره شده این کارها را میبریم جلو. من یک توضیحی راجع به چاهها هم بدهم؟
سوال: یک گزارش ببینیم با هم و بعد یک ارتباط با تبریز داریم پخش گزارش
سوال: برویم آذربایجان شرقی و ارتباط با اقای فتحی رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، بفرمایید که در استان شما چقدر دارد از این تحویل حجمی آب اجرا میشود و اگر درصدش قابل قبول و خوب است چقدر اثرات مثبت برای شما داشته است؟
فتحی: مثل سایر استانها آن آماری که در خصوص کشور اعلام شد طبیعتا در استان هم تقریبا در همان سبک و سیاق دارد پیش میرود، یعنی این آماری هم که همکار مدیریت اب و خاک ما در گزارشی که تهیه شده بود دادند این آمار کل استان نبوده ۴۵ هزار هکتاری که اعلام کردند ما کل اراضی پایاب سدهایمان اعم از سدهای کوچک و بزرگ ۱۳۰ هزار هکتار است منتها در گزارشی که تهیه شده سدهای محدودی را لحاظ کرده بودند ۴ سد را لحاظ کرده بودند و نسبت به آن گزارش کرده بود. در ۴ سدی که گزارش شد تقریبا ما میتوانیم بگوییم که در سدها فقط در محل سدها همانطوری که همکار وزارت نیرو هم به خوبی اشاره کردند در محل سدها این کنتور حجمی وجود دارد منتها آنچه که کشاورز نیاز دارد و آنچه که ما نیاز داریم که این کنتور حجمی در آن نصب شود انتهای شبکه دویی که این کنتورها بایستی نصب شود و به صورت حجمی تحویل داده بشود، آن جا است که یک مشوقی میشود برای اجرای سیستمهای نوین و شبکه فرعی داخل مزرعه که سه و چهار باشد و ما ورود کنیم از مجموع آن میزانی هم که اعلام شد ۴۵ هزار تا ما حدود ۳۰ هزار هکتارش را.
سوال: این کانالهای سه و چهار، یک و دو آن که با وزارت نیرو است سه و چهار که بخش خودتان است شما چقدرش را انجام دادید از چقدر؟
فتحی: عرض میکنم ما از ۱۳۰ هزار هکتار کل، حدود ۶۰ هزار هکتارش شبکه فرعی داخل مزرعه اش هم اجرا شده است البته این توضیح را هم عرض کنم که حدود ۲۰ هزار هکتارش از محل اعتبارات رودخانههای شمال و شمال غرب کشور که در سه چهار سال اخیر احداث شده اضافه شده است و قبل از آن حدود ۴۰ هزار هکتار اجرایی شده بود که این شبکههای فرعی در بعضی جاها اجرا شده که شبکههای اصلی هنوز ناقص است، بعددر بعضی جاها ما مجبور شدیم که شبکههای فرعی را کار بکنیم و شبکههای اصلی هنوز اجرایی نشده است این هم یک مشکل اساسی است که الان داریم.
سوال: اقای بزرگ زاده بفرمایید:
بزرگ زاده: من اول تا آخر، تحویل حجمی در ترکیب با الگوی کشت و به عنوان یک اقدام فرابخشی بین دستگاهی، بین نیرو، جهاد کشاورزی و سازمان برنامه، این یک مطلب مسجلی است در این نبایستی تشکیک بکنیم، چون راه به جایی نمیبریم این یک مطلب. مطلب بعدی این است که ما به معنی این مجموعه در گذشته به اندازه کافی بهرحال در این قسمت توجه نشده است در دولت سیزدهم آمدیم یک اسیب شناسی کردیم در بخش آب زیرزمینی چه آسیبهایی دارد در بخش آب سطحی چطور. کارهایش را در آوردیم در بخش آب زیرزمینی عرض کردیم دو تا اقدام مهم انجام میدهیم یکی این است که بررسی را از چاه میبریم به آبخوان و دوم کنتورهایی را در برنامه قرار دادیم خوشبختانه تایید همکاران وزارت جهاد کشاورزی را هم در جلسهای در ماه گذشته گرفتیم که این کار را با قدرت جلو ببریم ما تصمیم داریم برای حدود ۲۱۳ هزار چاهی که الان برق دار هستند با استفاده از کنترل میزان انرژی که مصرف میکنند در واقع برای آنها میزان آب را با ارتباط فرمولی ریاضی که به میزان انرژی و میزان آب پمپاژ میتواند برقرار شود کنترل بکنیم. این یک گام اساسی و مهم در دولت سیزدهم است که داریم انجام میدهیم، در بخش آب سطحی، ببینید هر آنچه که ما شبکه جدید بزنیم همه اینها را تجهیز خواهیم کرد بدون شک.
سوال: الان در حوزه چاهها از آن ۵۶ درصد، چقدر انجام میدهید تا پایان سال؟ یا منتظرید برنامه هفتم بیاید؟
بزرگ زاده: برنامه هفتم بضاعتی را که برای ما تعیین خواهد کرد موثر است، واقعیت این است که من بعد از این که برنامه هفتم انشاالله استخراج بشود و ببینیم حکم نهایی قانون چی هست وزارت نیرو حتما برنامههای خودش را در ترکیب با همکاران جهاد به هنگام خواهد کرد.
سوال: پس پس از این ۱۱۰ هزار تا به ۵۴۰ هزارتا فعلا برنامهای نیست؟
بزرگ زاده: برنامه هست، ما تصمیم داریم در مورد آب چاهها ۲۰۰ هزار تا را با ..
سوال: که ببینید تکلیف با آبخوان است یا سر چاه است درست است؟
بزرگ زاده: بله
سوال:در حوزه سدها چطور برنامه تان تا آخر سال چیست؟ چون ۱۵ هزار تا است از ۱۲۰ هزار نقطه.
بزرگ زاده: در مورد سدها هم ما نیاز به هم. اولا عرض کردم تمام پروژههایی که از جمله امسال ما اجرا میکنیم اینها را همه را بوجود میآید.
سوال: آنها که برای آینده اش است، یک عدد به ما بگوییددر بازه زمانی تا پایان سال.
بزرگ زاده: یک مشکلی که داریم بضاعت کشور هم هست
سوال: بهرحال طبق چیزهایی که تخصیص پیدا کرده یک عدد؟
بزرگ زاده: تجهیزاتی که باید در طول سال نصب بشوند نیاز داریم که صنایع کشور را هم بسیج بکنیم تا روی آن نصب بشود.
سوال: همه اینها سر جای خودش میخواهم ببینیم برنامه وزارت نیرو در حوزه سدها و کانالهای سطحی چقدر برنامه دارید تا پایان سال یا هر زمان بندی که دارید.
بزرگ زاده: اگر بودجه تامین بشود، امسال را که در ظرف بودجه باید کار بکنیم، ولی من میدانم که دولت دارد یک لایحه اصلاحیه بودجه بدهد اگر در لایحه اصلاحیه بودجه ما موفق بشویم که این ردیف را اضافه بکنیم متناسب با آن اضافه شدن میتوان ضریب بگیرد.
سوال: این که پرواضح است منظورم این است که عدد چقدر نیازدارید، چقدر تامین میکنید؟
بزرگ زاده: ما آمادگی داریم تا ۲۰ هزار تا را اگر تامین بودجه شود
سوال: چقدر پول میخواهد
بزرگ زاده: هر کنتوری را اگر ۲۰-۲۵ میلیون تومان حساب بکنیم بالاخره یک عددی را داریم
سوال: این که مهاباد تا پایان شهریور تحویل حجمی اش انجام میشود درست است؟
بزرگ زاده: این شبکه جدید است
سوال: آقای نیازی جمع بندی شما را داشته باشیم
نیازی شهرکی: مطلب اول این که چند دستگاه متولی هستند مشارکت دارند متولی وزارت نیرو است، به این دقت کنید. ببینید مسئول این نصب کنتورهای حجمی وزارت نیرو است بقیه همکار هستند، این یک مطلب. هر زمانی هم که دوستان از ما هر انتظار کمکی داشته باشند ما در خدمتیم چه از بابت نظام بهره برداری چه از بابت الگوی کشت که از سال قبل شروع کردیم و چه سایر موارد مطلب دوم وزارت جهاد کشاورزی اصرار داریم و تاکید داریم به تحویل حجمی آب یعنی هر چه زودتر ما نفعمان بهتر ما این جا مطالبه میکنیم از همکاران وزارت نیرو مطلب سوم این آبخوان، اول این که برنامه هفتم هنوز تصویب نشده، ولی بحث آبخوان هم یک چیز جدید میشود دوباره این حجمی را بهم میزند ما چطور در آبخوانی که ده هزار چاه داریم کی مصرف مازاد دارد، کی مازاد ندارد.
سوال: حتما این را در برنامههای بعدی بررسی خواهیم کرد
پایان.