چرا رسانههای اجتماعی در دامنزدن به اعتراضات فرانسه مقصر شناخته میشوند؟
فرانسه بار دیگر درگیر ناآرامیهای گسترده شده و رئیسجمهور این کشور رسانههای اجتماعی را به ایفای نقش «قابل توجه» در ترویج اعمال خشونتآمیز متهم میکند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از
ایندین اکسپرس، رسانههای اجتماعی بار دیگر تحت نظارت قرار گرفتهاند، این بار در فرانسه. چرا که امانوئل مکرون رئیسجمهور این کشور «تیک تاک»، «اسنپچت» و دیگر پلتفرمها را به دامن زدن به شورشهای گسترده درپی قتل یک نوجوان ۱۷ ساله به دست پلیس متهم کرد.
مکرون تاکید کرد که دولت فرانسه با رسانههای اجتماعی برای حذف محتواهای حساس و شناسایی کاربرانی که خواهان بینظمی یا تشدید خشونت هستند، همکاری خواهد کرد.
مکرون مشخص نکرد که چه نوع محتوایی را حساس میداند، اما گفت که انتظار دارد رسانههای اجتماعی «روحیه مسئولیتپذیری» داشته باشند.
مذاکرات بین دولت و رسانههای اجتماعی از جمله «اسنپچت» و «توییتر» با هدف تسریع روند حذف محتوای تحریککننده به خشونت آغاز شده است.
«جرالد درمانین» وزیر کشور فرانسه هم با مسئولان شبکههای اجتماعی دیدار کرده و به آنها هشدار داده که به منبعی برای دعوت به خشونت تبدیل نشوند.
«درمانین» گفت: مقامات فرانسوی تا حد امکان اطلاعات بیشتری به رسانههای اجتماعی ارائه خواهند داد تا هویت افرادی که افراد را به خشونت تحریک میکنند، به دست آورند.
وی تاکید کرد: هر فردی که از شبکههای اجتماعی برای ارتکاب اعمال خشونتآمیز استفاده کند، تحت تعقیب قرار میگیرد.
وزیر کشور فرانسه این را هم گفت که اگر متوجه شویم شبکههای اجتماعی به قانون احترام نمیگذارند، هر اقدامی که لازم باشد را انجام خواهیم داد.
قانون فرانسه چه میگوید؟
فرانسه قانونی برای مقابله با آزار و اذیت سایبری دارد. بر اساس این قانون، تهدیدات آنلاین درباره جنایات مانند تجاوز جنسی، قتل و نیز توهین آنلاین قابل پیگرد قانونی هستند.
در سال ۲۰۲۰، پارلمان این کشور لایحهای را تصویب کرد که پلتفرمها و موتورهای جستجو را موظف میکرد تا محتوای ممنوعه را در ۲۴ ساعت حذف کنند.
شبکههای اجتماعی چه میگویند؟
«راشل راکوسن» سخنگوی «اسنپچت» یکی از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی که مکرون آن را به دستداشتن در این آشوبها متهم میکند، گفت: از روز سهشنبه و آغاز ناآرامیها، تلاش خود را برای شناسایی و اقدام در مورد محتوای مرتبط با شورشها در فرانسه افزایش داده است.
«راکوسن» گفت: خشونت پیامدهای مخربی دارد و ما با محتوایی که رفتار خشونتآمیز را ترویج میکند، مخالفیم.
وی افزود: ما فعالانه این نوع محتوا را تعدیل و بلافاصله آن را حذف میکنیم.
«تیک تاک» و همچنین «متا» که مالک فیسبوک و اینستاگرام است، اظهار نظری در این زمینه نداشتهاند.
رسانههای اجتماعی معمولاً چگونه پاسخ میدهند؟
رسانههای اجتماعی مانند «تیک تاک»، «اسنپچت» و «توییتر» اغلب حساب افرادی را که خواستار اشاعه خشونت هستند، مسدود میکنند.
این رسانهها همچنین مطالب بحث برانگیز ارسالشده بر روی پلتفرمهای خود را حذف میکنند تا با قوانین دولتی مطابقت داشته باشند.
«هانی فرید» کارشناس فضای مجازی در دانشگاه کالیفرنیا گفت: اگر دولتی بخواهد محتوای خاصی به دلیل نقض قوانین حذف شود، اکثر پلتفرمها این کار را انجام خواهند داد.
«اما لانسو» مدیر پروژه بیان آزاد مرکز دموکراسی و فناوری هم تاکید کرد: کاری که اکنون جوانان در فرانسه انجام میدهند، اعتراض به خشونت دولتی است بنابراین، نحوه واکنش رسانههای اجتماعی در این لحظه واقعاً بر اینکه مردم بتوانند صدای خود را به گوش دیگران برسانند، تأثیرگذار است.