ما وقتی مجموعه آیات و روایات را بررسی می کنیم، از مجموع آن استفاده می شود که انسان برای اینکه به سعادت، نورانیت و تهذیب برسد سه چیز را باید نزدیک بداند ولو با این سه موضوع ده ها و صد ها سال فاصله داشته باشد قرآن می فرماید: اگر شما این سه موضوع را نزدیک دیدید عاملی برای سعادت و نورانیت شما می شود.
الف: مسأله قیامت:
خداوند در قرآن کریم میفرماید: «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعیداً و نراه قریباً، آیات ۶-۷ سوره معارج» انسان باید قیامت را نزدیک ببیند، مشرکین میگویند کو تا قیامت؟ انهم یرونه بعیداً، ولی ما مؤمنان قیامت را نزدیک میدانیم و نراه قریباً شاید ما تا قیامت صدها سال فاصله داشته باشیم، ولی قرآن میفرماید: وظیفه شما این است که قیامت را نزدیک ببینید؛ امام حسن مجتبی (علیه السلام) به جناده فرمودند: «وَ اعْمَلْ لِدُنْیَاکَ کَأَنَّکَ تَعِیشُ أَبَدًا وَ اعْمَلْ لِآخِرَتِکَ کَأَنَّکَ تَمُوتُ غَدًا. کفایة الأثر فی النص على الأئمة الإثنی عشر، ص: ۲۲۸»
امام فرمودند: قیامت را به قدری نزدیک بدان گویا امروز روز آخر عمرت توست اگر به انسان مؤمنی بگویند امروز روز آخر عمرت است چقدر تلاش میکند که از لحظات و فرصتها بهره برداری کند و ساعتهای خود را به هدر نداده و بالاترین بهره برداری را انجام دهد لذا اگر انسان عالم قبر و قیامت را نزدیک ببیند عامل سازندگی اوست.
در مجموعه آیات نورانی قرآنی در باره تمام واجبات چند آیه محدود داریم مگر چند آیه در مورد حج و نماز داریم، در مورد روزه ماه مبارک رمضان و یا در مورد خمس با آن همه عظمت، چند آیه در قرآن کریم دارد کل آیات الاحکام ۵۰۰ آیه از صلوة تا تولی و تبری میشود، اما وقتی به بحث قیامت میرسیم میبینیم خداوند درباره قیامت بیش از ۴۴۰۰ آیه دارد در بحث نماز ما قریب ۲۰ آیه داریم نمازی که این عظمت و بلندی را دارد، اما در مورد قیامت آیات فراوانی داریم چرا که مهمترین عامل تهذیب و سازندگی این است که انسان قیامت را نزدیک ببیند قرآن میفرماید بشر اگر میخواهی مهذب شوی و تعالی و نورانیت پیدا کنی سه چیز را نزدیک بدان یکی قیامت است.
ب: نصرت خدا را نزدیک ببین:
«أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَریب؛ بقره ۲۱۴» نصرتها و یاری خداوند قریب است؛ قرآن میفرماید اگر خودت را از حرام حفظ کردی، من تو را یاری و نصرت میکنم شاید این نصرت و یاری سالها بعد یا در نسل نوادگان انسان مشخص شود در داستانی که خداند به حضرت خضر (علیه السلام) و حضرت موسی (علیه السلام) امر میکند که بروید آن دیوار را بسازید، روایت از امام صادق (علیه السلام) داریم که آباء و اجداد این دو یتیم پاک و طاهر بوده اند و خداوند دو پیغمبر را میفرستد تا به آنها خدمت کنند پس بنا به فرموده قرآن دومین عاملی که سبب تهذیب میشود این است که انسان نصرت و یاری خدا را نزدیک ببیند، اگر نزدیک دید بهترین حرکت برای انسان به سمت معنویت و حرکت صالح میشود.
داستانی از دوری از گناه و اجر خدا
مرحوم آیت الله شیخ محمد تقی جعفری میفرمود: وقتی جوان بودم و در محله دیدم عدهای جمع شده اند و سر و صدا میکنند، پرسیدم چه خبر است؟ گفتند فلانی عکس زیباترین زن سال را آورده و به ما نشان نمیدهد، گوشهای ایستادم و با خودم گفتم، چشمی که برای خدا گریه کرده و به حرم امام حسین (علیه السلام) و امیر المؤمنین (علیه السلام) نگاه کرده؛ نباید به آن عکس نگاه کند، همه به آن عکس نگاه کردند، ولی من نگاه نکردم، و در همان شب در عالم رؤیا جمال نورانی امیر المؤمنین (علیه السلام) را مشاهده کردم و فرمودند مرحبا به شیعه ما، محمد تقی یک نگاه نکردی بنابراین، امشب توفیق پیدا کردی تا جمال امیر المؤمنین (علیه السلام) را مشاهده کنی اگر انسان نصرتهای خدا را نزدیک ببیند بالاترین عامل سازندگی در زندگی انسان است تمام بزرگان در عالم هستی این نکته را رعایت کرده اند.
ج:ظهور امام زمان را نزدیک بدانیم:
سومین موضوع از دیدگاه قرآن که اگر آن را نزدیک ببینیم موجب تهذیب میشود نزدیک دیدن ظهور مولایمان امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است قرآن میفرماید: «قُلْ فَانْتَظِرُوا إِنِّی مَعَکُمْ مِنَ الْمُنْتَظِرینَ؛ یونس ۱۰۲» ما شاید سالیان سال با ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فاصله داشته باشیم، اما قرآن میفرماید قل فانتظروا انی معکم من المنتظرین روایات ما میفرماید: «ثُمَّ یَبْدُو کَالشِّهَابِ الثَّاقِب؛ الهدایة الکبرى، ص: ۳۶۲».
امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ناگهان ظهور خواهد کرد ما باید ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را نزدیک بدانیم.
احادیث به ما نمیگوید که امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) چه موقع ظهور میکند اتفاقاً از امام باقر (علیه السلام) سؤال شد: زمان ظهور فرج چه موقع است؟
امام باقر (علیه السلام) جواب دادند: تو چه کاری با روز ظهور داری؟ ببین که آیا خودت برای ظهور مهیا هستی یا نه؟ پس سومین مطلبی که انسان باید نزدیک ببیند ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، اما چقدر باید نزدیک ببیند؟ در دعای الهی عظم البلاء که امام صادق (علیه السلام) آنجا به ما یاد داده که ظهور را چقدر نزدیک ببینیم؟
میفرماید کلمح البصر که لمح به پلک چشم گفته میشود پلک چشم را بخواهید بسته و باز کنید کمتر از لحظهای طول میکشد لذا انسان باید ظهور را این مقدار نزدیک ببیند اگر اینگونه در انتظار ظهور حضرت بودیم آیا کسی دنبال گناه و خطا و معصیت میرود؟
به خدا قسم کسی حتی به فکر گناه هم نمیافتد چه برسد به خود گناه پس اینکه فرمودند: ظهور را تا این اندازه نزدیک ببینید چنین نکتهای دارد.
سخنان حجت الاسلام پناهیان درباره منتظران ظهور
منبع: بلاغ