پخش زنده
امروز: -
در آینده نه چندان دور حضرت مهدی ظهور خواهد کرد و جهان زیبایی را برای همه جهانیان به ارمغان میآورد، اما نقش ما در این عرصه چیست؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، در همه ادیان آسمانی به ظهور منجی اشاره شده است و در دین اسلام به صراحت از حضرت مهدی علیه السلام بعنوان مصلح جهان نام برده شده است پس چه بهتر فرزندانی مهدوی داشته باشیم.
در سالهای پس از انقلاب و خصوصاً در سالهای اخیر مباحث
فرهنگی انتظار و مهدویت نسبت به گذشته رونق بیشتری پیدا کرده است، و این برای ایجاد آمادگی در عموم مردم است.
علاقه و انس به حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیز لازمۀ انتظار و منتظر واقعی است. چرا که تا علاقه و عشق به معشوق نباشد چگونه میتوان سختیها و مشکلات دوران انتظار را برای رسیدن به وصال برخود هموارکرد؟ و چگونه میتوان آنچنان شد که معشوق میپسندد؟!
ما نیز برآن شدیم تا راه و روشهایی مناسب و مؤثر را بیابیم که نسل آینده از کودک تا جوان را علاقمند و مأنوس به امام عصر خویش کند. «ما میخواهیم سرباز امام زمان تربیت کنیم. این کار احتیاج به دقت و سرمایه گذاری دارد. باید نیت فی سبیل ا… داشته باشیم.
امام (ره) فرمودند: کار برای خدا شکست ندارد و فرمودند: شما به وظیفه بیندیشید نه به نتیجه!، ملاک ما فرمایشات حضرت امام (ره) است.
پس باید در این آموزش و آماده سازی، از تمام امکانات، هنرها و هنرمندان متعهد، ابزارها و وسایل ارتباطی و تبلیغاتی نیروهای مخلص متعهد کمک بگیریم.
بدون شناخت اهل بیت «علیهم السلام» امکان برقراری یک ارتباط صحیح بین ما و آنان وجود ندارد.
امکان ندارد که کسی اهل بیت «علیهم السلام» را به طور صحیحبشناسد و برای خود، رهبر و الگوی دیگری انتخاب کند.
حضرت امام رضا علیه السلام میفرمایند: «اگر مردم حسن کلام ما را بدانند حتماَ از ما تبعیت میکنند.»
بنابراین اگر میبینیم انسانهای زیادی هنوز موفق به برقراری یک ارتباط زنده با اهل بیت «علیهم السلام» نشدهاند به دلیل آنست که شناخت صحیحی از این بزرگان وفرهنگشان ندارند، و به همین دلیل در پیدا کردن الگو و روش، دچار بحران و آشفتگی زیادی هستند و دائماً بین شخصیتهای مختلف با عناوین مختلف که همگی آنها نسبت به انسان و ابعاد وجودیاش جاهل هستند، در تردید میباشند.
گاهی فلان نویسنده را الگو قرار میدهند و گاهی فلان ورزشکار و گاهی فلان هنرپیشه را و گاهی فلان شخصیت خارجی را و… در نهایت وقتی به خود میآیند.
میبینند که عمر عزیز و شریف خود را که باید در روز قیامت نسبت به لحظه لحظهاش پاسخگو باشند، در سراب رفت و آمد بین الگوهای قلابی تلف کردهاند؛ بنابراین به شناخت معصومین نیاز داریم، چون ذاتاً به رهبر و الگوی معصوم نیازمندیم.
شأن انسان به قدری با ارزش است که خداوند برای هدایت او به کمتر از معصوم بسپارد، در حق خود جفا و خیانت بزرگی کرده است و هرکس به دیگری رهبر و الگویی غیر معصوم نشان دهد، هم به خود و هم به آنها جفا کرده است. پس به شناخت معصوم نیاز داریم، چون کمتر از آن، لایق ما نیست.
اهمیت شناخت امام زمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف»
به دلیل اهمیت حیاتی و غیر قابل انکاری که شناخت امام زمان، یعنی رهبر والگوی زمان و تنها عامل پیوند ما با خداوند دارد، پیامبر گرامی اسلام (ص)فرمودند: «مَن مات وَ لَم یَعرف امام زمانه، مات میته الجاهلیه»
هرکس بمیرد و امام زمان خود را نشناسد، به مرگ جاهلیت مرده است.
نشناختن امام در عصر غیبت، خود به معنی عدم ارتباط با امام زمان است و عدم ارتباط با امام زمان یعنی قطع پیوند هدایت با خداوند و این همان مرگ جاهلیت و خروج از دین و گمراهی است.
ما نیز هم اکنون در عصر غیبت امام دوازدهم و آخرین پیشوا، حضرت مهدی صاحب الزمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف» به سرمیبریم.
بدیهی است معرفت این امام برما و بر کودکان، نوجوانان و جوانان وجوانان نسلهای حال و آینده تا ظهور ایشان لازم است.
گام مهم در تربیت فرزندان ولایت مدار و خانواده مهدوی
والدین برای تربیت فرزند خود از محبت امام بگویند، زیرا این ضعف ما است که هر آنچه درباره امام زمان (عج) گفته میشود از قهر امام است، در حالی که امام رحمةللعالمین است.
تربیت فرزند در سایه مهدویت
هفت سال اول زندگی فرزند یعنی قبل از ورود به دبستان و دبیرستان بیشترین زمان تربیت در اختیار خانواده است، در تربیت سه عامل اراده، وارثت و محیط نقش دارد که هر سه عامل به خانواده باز میگردد.
خانوادهها به خاطر کم کاری و بی توجهی شان در تربیت به همه معترض هستند، در حالی که اوج خلاقیت کودک در فاصله سنی ۲ تا ۵ سال است و خلاقیت قبل از ورود به مدرسه به شدت کاهش پیدا میکند، پس میتوان گفت راه خلاقیت، خانواده است.
والدین باید بدانند متدین کردن فرزند به دست خودشان است، بنابراین اگر محیط خانواده دینی باشد و جلوههای معرفتی و محبتی امام تبیین شود، مسأله ظهور را به خوبی جا بیندازند، آنگاه میتوان گفت که نسل منتظر تربیت شده است.
ثمرات ظهور امام زمان
خانواده اصل مهم در تربیت فرزند ولایت مدار
متأسفانه خانواده تامین خوراک را وظیفه خودش میداند، مادران برای خوب پختن برنامه ریزی میکنند، اما برای شناخت روحیه فرزند خود برنامه ریزی نمیکنند، این در حالی است که پدران از صبح تا شب برای کسب درآمد و رفاه در زندگی مشغول کار هستند، اما برای آرامش در زندگی برنامه ریزی نمیکنند، در واقع پدران رفاه را ایجاد میکنند، ولی آرامش را ایجاد نمیکنند.
بستر آرامش، معنویت است
خانواده مبلغ مهدویت است، هیچ چیز برای مادر و پدر مهمتر از این نیست که فرزند ولایت مدار تربیت شود، یعنی سخن امام را به صورت کامل گوش دهند و اگر در آینده بنا است ظهور حضرت مهدی (عج) رخ دهد، بسترساز ظهور شود، تمام سرمایه گذاریها در این مسأله باید بر عهده خانوادهها باشد.
معنویت خانواده
تربیت فرزندان مهدوی
صداوسیما، مطبوعات، رسانهها و خبرگزاریها مهمترین رسالتشان تربیت خانواده مهدوی و بیان راهکارهای ایجاد خانواده مهدوی است، یعنی اگر میگوییم باید برای ظهور بسترسازی کنیم یا اینکه میگوییم غیبت امام زمان (عج) به دلیل آماده نشدن ما است، پس چه کسی باید ظهور را رقم بزند؟! جایی که برنامه ریزی میشود، نظام خانواده است.
گام اول برای تحقق خانواده مهدوی محبت
والدین از محبت امام بگویند، زیرا این ضعف ما است که هر آنچه درباره امام زمان (عج) گفته میشود از قهر امام است، در حالی که امام رحمةللعالمین است، شیرخوارگان ما لالایی شان اشعار امام زمانی باشد، زیرا اساس اسلام و دین، محبت است.
ظهور تجلی محبت خدا است
ظهور تجلی محبت خدا است، یعنی محبت و حب خدا به جامعه بشری در ظهور حضرت مهدی (عج) جلوه گری میکند، راهکار دوم «امید» است، تمام اولیا دوست دارند که فرزندشان تغییر پیدا کنند، امید یعنی انرژی مثبت، هیچ کس نگوید:من کجا و امام زمان (عج) کجا! این جمله، یک جمله شیطانی است، همه خود را یار امام زمان (عج) تصور کنیم که امام به ما گفته است که اسم شما جزو یاران من نوشته شده است.
در خانواده مهدوی همه به هم امید، روحیه و انرژی مثبت میدهند، همه از آینده تاریخ روشن میگویند، غمها و اختلافات آنها را از پای در نمیآورد، سومین راهکار تربیت خانواده منتظر این است که انتظار توأم با صبر باشد و چهارم اینکه انتظار یعنی دغدغه داشتن، یعنی گام برداشتن برای ظهور و دغدغه برای حرکت کردن در مسیر دین الهی
بیشتر بخوانید:انتظار فرج برترین اعمال
گفتار پایانی
ایجاد انس و برقراری ارتباط مستمر روحی، معنوی و تربیتی متربیان با مربیان حقیقی خود مستلزم مشابهت و مشاکلت با آنان است و ما در این مقال راهکارهای مشابهت و مشاکلت به ائمه اطهار را [که همگی نور واحدند و انس و علاقه به
یکی موجب انس به بقیه نیز میشود]برای استمرار بخشی به انس و ارتباط باآنها ذکر میکنیم [تا علاوه بر راهکارهای ذکر شده در گذشته، هم تذکری دوباره باشد و هم با نکات دیگری آشنا شویم]:
الف ـ انتقال وراثتی عنصر (عشق و ایمان) به اهل بیت به نسل آینده.
ب ـ نامگذاری کودکان به نام اهل بیت عصمت و طهارت.
ج ـ خوراندن تربت امام حسین «علیه السلام» در آغاز ولادت
د ـ عمل به سیره اهل بیت عصمت و طهارت در محیط خانه و خانواده
ه ـ آشنا کردن کودکان با سیره و فرهنگ ائمه اطهار علیهم السلام
ـ اظهار ایمان و عشق به اهل بیت و تجلی آن در گفتار و کردار
ـ برگزاری و انجام توسلات و توجهات و دعا به اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام
ـ تشویق و انجام زیارت مراقد مشرفه اهل بیت علیهم السلام
ـ برگزاری و انجام جلسات جشن در ولادتها و انتصابات اهل بیت علیهم السلام
ـ برگزاری و انجام جلسات سوگواری در شهادتهای اهل بیت علیهم السلام
ـ توجه دادن کودکان و نوجوانان به اینکه در محضر اهل بیت عصمت و طهارت و امام زمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف» هستند.
چند نکته:
نام نیک: معرف ایمان و عشق والدین نسبت به این نامها و اسامی صاحبان آنها ونیز پیام تربیتی و معنوی برای خود فرزندان، نام خوب نامی است که محرک و
مشوقی برای خوب بودن و خوب ماندن و خوب رفتن شود. به عنوان مثال «زینب»
یادآورنده بسیاری از فضایل علی الخصوص صبر در راه خدا میباشد.
تربت امام حسین «علیه السلام»: یکی از آثار و برکات تربت سید الشهداء «علیه السلام» این است که متبرک نمودن بدن و صورت با آن تربت شریف تأثیر معنوی زیادی بر انسان خواهد گذاشت.
امام صادق «علیه السلام»: تربت مزار امام حسین «علیه السلام» برای هر دردی شفاست یکی دیگر از آثار و برکات مهم تربت امام حسین ایمنی بخش فکری و روحی و جسمی به کودکان است.
نتیجه این کار انس کودکان با حضرت سیدالشهداء است و آنها با ذریه ایشان که استمرار بخش خط مستقیم و هدایتگر امامت و ولایت هستند آشنایی پیدا میکنند.
امام زمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف» نیز آخرین نفر از این خاندان میباشند و انتقام گیرنده خون جد بزرگوار خود. این الطالب بدم المقتول بکربلا. پس کودکی که با تربت امام حسین کامش برداشته شود انشا الله از دوستداران ایشان و از یاوران حضرت مهدی «عجل الله تعالی فرجه الشریف» میشود.
نتیجه گیری
در پایان مطالبی که گذشت ـ هرچند بسیار خلاصه و ناتمام ـ این مطلب بدست میآید که جهت ایجاد انس و الفت به حضرت «عجل الله تعالی فرجه الشریف» در کودکان و نوجوانان و جوانان بایستی همه دست به دست هم داده و یک حرکت فرهنگی عظیم را سامان دهند.
این وظیفه از والدین در خانه شروع شده تا مربیان و معلمان در مدارس و نیز ارگانها و سازمانهای ذیربط از قبیل آموزش و پرورش، صدا و سیما، حوزههای علمیه، شهرداری، وزارت ارشاد و مراکز فرهنگی که درگوشه و کنار به طور خود جوش به حرکت در آمده اند.
والدین و مربیان عزیز نیز باید بدانند آنچه لازم است اینکه اولاً خود شناخت و معرفت کافی و عمیق به امام عصر «عجل الله تعالی فرجه الشریف» پیدا کرده و در پی کسب معارف مهدویت باشند.
ثانیاً روشهای برخورد و ارتباط با کودکان، نوجوانان و جوانان را آموخته و بطور صحیح به کار گیرند.
به بیان دیگر میتوان گفت:
«تکنیکهای روانشناسی را یاد بگیرند، اگر این تکنیکها در کنار فرهنگ عالی انتظار قرار گرفت آن وقت کار شما موفقتر است.»
بنابراین با در نظر داشتن چند نکته و به کارگیری آن میتوان فرزندان از کودک گرفته تا جوان را مجذوب و علاقمند ساخت: ـ خوش خلقی، چنانکه امام حسن علیه السلام ـ فرمودند: که زیباترین نیکیها حسن خلق است.
ـ خوش زبانی چرا که بد زبانی باعث ایجاد فاصله و دوری میشود. «انتقادها…، ایراد گرفتن، امر و نهی کردن، تحکم کردن، دشمن رابطه است.»
ـ اجازه ابراز وجود به نوجوان و جوان
امید آنکه با توکل به خدا، و استعانت از خود حضرت، ولی عصر «عجل الله تعالی فرجه الشریف» همه والدین بتوانند سر بلند و رو سفید از امتحان عظیم و خطیر تربیت فرزند بیرون آیند و چنان نباشد که حضرت رسول (ص) فرمودند: ویل لاولاد آخر الزمان من ابائهم… لا یعلمونهم شیئا من الفرایض
«وای بر پدران دوران آخر الزمان در مورد فرزندانشان! سؤال کردند:ای پیامبر خدا، آیا آن پدران کافر و مشرکند؟ حضرت فرمود: نه پدران مؤمنی هستند، اما به فرزندان خود مسایل مذهبی و دینی را یاد نمیدهند و چنانچه فرزندانشان بخواهند این مسائل را یاد بگیرند، جلوگیری میکنند! من از آنان بیزارم و آنان نیز از من به دور میباشند»
وعده دیدار نزدیک است یاران مژده باد / روز وصلش میرسد ایام هجران میرود.
صحبتهای حجت الاسلام تراشیون درباره تربیت مهدوی فرزند
منابع:نمناک، منجی ۱۲