پخش زنده
امروز: -
روز حضرت صاحب الزّمان (عج) و بنام آن حضرت است و همان روزى است كه ايشان در آن روز ظهور می کند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،چرا روز جمعه متعلق به امام زمان است؟روزهای هفته هر روز به نام یکی از معصومین(علیهم السلام)نامگذاری شده است.
در حدیثی از نبی مکرم اسلام(ص) آمده است که فرمودند:
دشمنى نکنید با روزها که آنها با شما دشمنى خواهند کرد.
در حدیثی از امام هادی(علیه السلام) است که فرمودند:
معنای«الایام» ما هستیم، مادامی که آسمان ها و زمین برپا هستند.پس، شنبه، اسمرسول خداست (ص)و یکشنبه به نام امیرالمؤمنین علی (ع) و دوشنبه، به نام حسن وحسین (ع) و سه شنبه، به نام علی بن حسین (ع) (امام سجاد) و محمد بن علی(امام باقر) و جعفر بن محمد (امام صادق) و چهارشنبه، به نام موسی بن جعفر
(امام موسی کاظم) و علی بن موسی (امام رضا) و محمد بن علی (امام جواد) و من(امام هادی) و پنجشنبه، به نام فرزندم حسن (امام حسن عسکری) و جمعه، به نام فرزند فرزندم (حضرت صاحب الزمان) است.
پس جمعه ها به نام حضرت منجی دوازدهم است
در این روز چقدر به یاد آن سفرکرده غائب از نظر هستیم؟
در کتاب مفاتیح الجنان دعایی که زیارت امام زمان(عجل الله)نام گرفته آورده شده است.
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّهَ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا عَیْنَ اللَّهِ فِی خَلْقِهِ
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللَّهِ الَّذِی یَهْتَدِی بِهِ الْمُهْتَدُونَ وَ یُفَرَّجُ بِهِ عَنِ الْمُؤْمِنِینَ
السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْمُهَذَّبُ الْخَائِفُ
درباره روز ظهور امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) روایتهای مختلفی وجود دارد: برخی روایات دلالت دارند که امام زمان (علیهالسلام) روز جمعه ظهور میکند.
روایتی از امام صادق
امام جعفر صادق (علیهالسلام) فرمود: قائم ما اهل بیت در روز جمعه قیام میکند.
ندای آسمانی در روز جمعه
در مورد ندای آسمانی در روز ظهور اخباری رسیده است: اول روز، گویندهای از آسمان صدا میزند؛ به طوری که همه آن را میشنوند .
در اخبار آمده که آن روز، روز جمعه خواهد بود.
روایتی ازابن طاووس
سید بن طاووس در کتاب جمال الاسبوع گفته است: ابن بابویه (رحمةاللهعلیه) به طور مستند از شخصی به نام "سقر بن ابیدلف" روایت کرده است: وقتی متوکل عباسی، حضرت امام علی النقی (علیهالسلام) را به سامرا طلبید و او را زندانی کرد، رفتم که حضرت را زیارت کنم. عرض کرد: از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) روایت شده است: یابن رسول اللَّه! لا تعادوا الایام فتعادیکم؛ با روزها دشمنی نکنید که با شما دشمنی خواهند کرد. معنای این حدیث را نفهمیدیم. لطفاً راهنماییام کنید.
حضرت فرمود: مراد از ایام ما هستیم. شنبه به اسم حضرت رسول خدا است. یکشنبه امیرالمؤمنان (علیهالسلام). دوشنبه حسن و حسین (علیهماالسّلام). سهشنبه به امام سجاد، امام باقر و امام صادق (علیهمالسّلام). چهارشنبه امام موسی کاظم و حضرت رضا و حضرت امام جوادالائمه (علیهمالسلام) و خود من. پنجشنبه به فرزندم امام حسن عسکری (علیهالسلام) و جمعه متعلق به فرزند فرزندم حضرت مهدی امام زمان (علیهالسلام) است.
از این روایت استفاده میشود چون پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) از نظر زمانی جلوتر از همه معصومان (علیهالسّلام) هستند، شنبه به او تعلق دارد و حضرت امام عصر (علیهالسلام) عقبتر از همه است؛ لذا جمعه به او تعلق دارد؛ چون روز جمعه متعلق به آن بزرگوار است و روز بزرگی میباشد، ظهور حضرت در آن روز اتفاق میافتد.
روز قیام امام مهدی
لکن روایات متعدد معتبر دلالت میکند که قیام حضرت در روز شنبه که مصادف با روز عاشورا است، واقع خواهد شد.
با توجه به اختلافات روایات، قضاوت درباره تعیین روز ظهور امام زمان (علیهالسلام) مشکل است. آنچه مشهور است آن است که حضرت روز جمعه ظهور میکند؛ بلکه ممکن است روز دیگری باشد؛ مثل شنبه که عرض شد و هیچ مشکلی هم نیست اگر روز ظهور تغییر کند؛ چون روز خاص حتمی نیست.
اینکه روز جمعه برای روز ظهور معین شده است مشکلی نیست و تعیین زمان ظهور زمانی مشکل دارد که سال و ماه و روز ظهور دقیق مشخص شود و الا روز جمعه که مشخص نیست که کدام جمعه و در چه زمانی است.
اگر جمعه روز امام زمان هست، پس چرا همه سهشنبه به جمکران میروند؟
برای تشرف به مسجد مقدس جمکران، زمان خاصی اعلام نشده است و هر زمانی که انسان دوست داشته باشد، میتواند به آن مسجد مقدس مشرف شود و رفتن به مسجد ربطی به زمان ظهور هم ندارد؛
اهمیت شب چهارشنبه
ولی در مورد شب چهارشنبه دو نکته حایز اهمیت است:
نکته اول
در مورد مسجد سهله که آن هم یکی از مکانهای منتسب به امام زمان (علیهالسلام) میباشد، شب چهارشنبه موضوعیت دارد و بعید نیست، رسم شب چهارشنبه در مسجد جمکران هم از آنجا گرفته شده باشد.
نکته دوم
مطابق روایت حسن بن مثله جمکرانی، آن ملاقات در شب سهشنبه بوده است و حضرت به او دستور میدهد: «میان گله جعفر کاشانی، بُزی است، آن بز را بخر و در این موضع سر ببر (محل مسجد جمکران) و آن را در شب آینده (یعنی شب چهارشنبه) ذبح کن و گوشت آن را در روز چهارشنبه توزیع نما ...».
از تعبیر و دستور امام (علیهالسلام) به حسن بن مثله برای قربانی در شب چهارشنبه، چنین استفاده میشود که این شب از اهمیت خاصی برخوردار است؛ ازاینرو عاشقان آن حضرت در شب چهارشنبه دور هم جمع میشوند و با استمداد از خداوند متعال به آن حضرت درصدد برآورده شدن حاجت و رفع مشکلات خویش میشوند و برای ظهور آن حضرت نیز دعا میکنند.
بیشتر بخوانید:نماز و دعای مخصوص روز چهارشنبه
لازم به ذکر است با توجه به اشتیاق روزافزون عاشقان حضرت و ازدحام بیش ازاندازه در شب چهارشنبه، میتوان جهت استفاده بیشتر از فضای معنوی آن مکان مقدس، در ایام دیگر هفته خصوصاً صبح و عصر جمعه که متعلق به امام زمان (علیهالسلام) هم میباشد، یا شب جمعه به مسجد مشرف شد.
چرا پرونده ها به محضر مبارک آقا امام زمان(عج) در روزهای دوشنبه و پنج شنبه می رسد ولی جمعه که متعلق به آقا می باشد نمی رسد؟
تعلق روز جمعه به امام زمان(عج)، به این دلیل است که به گفته روایات ظهور آن حضرت در این روز اتفاق می افتد. عرضه اعمال شیعیان بر امامان معصوم و حجت های الهی بنا بر برخی روایات در روز های دوشنبه و پنجشنبه است و این امر مربوط به همه ی ائمه است و اختصاصی به امام زمان(عج) ندارد تا گفته شود چرا این کار در روز جمعه که تعلق و ربطش به آن حضرت زِیادتر است انجام نمی شود.
البته اعمال ما در همه ی لحظات و حالات در محضر اولیای الهی و در پیشگاه امام زمان(عج) است و تعیین برخی روزها برای عرضه اعمال ما بر آنها از باب تشریفات و رسمیت بخشیدن به این برنامه است.
۱ـ دعا برای شناخت امام زمان (علیه السلام)
معرفت و شناخت امام زمان، امری حتمی و ضروری است، چرا که طبق حدیث نبوی مرگ کسی که نسبت به امام زمانش آگاهی ندارد، مرگ جاهلیت است. بنابراین یکی از وظایف یک مسلمان این است که امام زمانش را بشناسد و در این راه از هیچ کوششی دریغ نورزد. از جمله کوششها، دعا برای شناخت امام از حضرت حق تعالی است که از خدا استعانت بجوید و بخواهد که معرفت امام را برای او میسر و مقدور کند.
در این مورد دعای معروفی است که مرحوم کلینی در کتاب اصول کافی نقل کرده است. در این دعا پس از درخواست معرفت خدا و معرفت رسول خدا، معرفت امام مسألت می شده و دستور مواظبت آن به مۆمنان و منتظران ظهور حضرت داده شده است:
سه دعا برای امام زمان علیه السلام
سه دعا برای شناخت، سلامتی و تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و عجل الله تعالی فرجه الشریف وظیفه هر شیعه مهدوی است.
اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی نَفْسَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی نَفْسَکَ لَمْ أَعْرِفْ رَسُولَکَ؛ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی رَسُولَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی رَسُولَکَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَکَ؛ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی حُجَّتَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی حُجَّتَکَ ضَلَلْتُ عَنْ دِینِی.
اى خدا تو مرا به خود شناسا کن که اگر تو شناسایم به خویش نفرمایى رسولت را نخواهم شناخت؛ اى خدا تو رسولت را به من بشناسان و گرنه حجتت را نخواهم شناخت؛ خدایا تو حجتت را به من بشناسان و گرنه از دین خود گمراه خواهم شد.
کسی که شیفته واقعی امام زمان (علیه السلام) است در دعا برای ظهور مولایش اسیر الفاظ و گرفتار عبارت پردازی نیست، بلکه از عمق جان دعا می کند و با تمام وجود گمشده اش را می طلبد، تنها زبانش سخن نمیگوید، بلکه قلبش در هجران یار می سوزد، دلش در فراق محبوب مضطرب است و دیدگانش در انتظار دیدار اشکبار است
بزرگان دین به دوستان و مۆمنان و عاشقان حضرت مهدی دستور مواظبت این دعا را برای همیشه دادهاند، بنابراین میتوان آن را یکی از وظایف شمرد.
۲ـ دعا برای سلامتی امام زمان (سلام الله علیه)
یکی از وظایف دوستان امام این است که برای سلامت و صیانت حضرت از خطرات و بلایایی که جان امام را تهدید می کند، با هر زبانی که بدان مسلطند، دعا کنند و بهتر آن است که دعاهای مأثور را بخوانند (مانند: دعای اللهم کن لولیک...) و ادعیه دیگر که در مفاتیح الجنان آمده است.
۳ـ دعا برای تعجیل در ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)
یکی از وظایف مسلم شیعیان در زمان غیبت امام زمان، دعا برای قرب ظهور و درخواست تعجیل در قیام آن حضرت است. شیعه راستین و دلباخته امام زمان کسی است که در هر صبح و شام و با هر نماز و نیاز دست حاجت به پیشگاه خدای رۆوف دراز کرده و از او ظهور مولایش را بطلبد.
عاشق دلباخته صبح و شام نمیشناسد و در تمام ساعات منتظر ظهور یار و مشتاق دیدار جمال محبوب است.
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
باید در هر صبح و شام در انتظار ظهور صاحب خود باشی.
و در حدیث دیگر فرمودند:
باید شب و روز منتظر فرار رسیدن ظهور صاحب خود باشی.
بنابراین بر همه شیفتگان آن حضرت لازم است دائم به یاد آن امام همام بوده و برای تعجیل در ظهورش دعا کنند و از خدا ظهور او را هر چه سریع تر بخواهند، چرا که با آمدن او تمام ملل نجات می یابند و شیعه به اوج عزت وعظمت خود می رسد.
یقیناً در دولت اهل بیت پیامبر شیعیانشان به اوج عزت خواهند رسید و دشمنانشان به حضیض ذلت، چنانکه حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه) فرمودند:
برای فرج ما بسیار دعا کنید چرا که فرج شما در آن است.
بگو:
السَّلامُ عَلَيْكَ يَا حُجَّةَ اللَّهِ فِي أَرْضِهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا عَيْنَ اللَّهِ فِي خَلْقِهِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا نُورَ اللَّهِ الَّذِي يَهْتَدِي بِهِ الْمُهْتَدُونَ وَ يُفَرَّجُ بِهِ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الْمُهَذَّبُ الْخَائِفُ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الْوَلِيُّ النَّاصِحُ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا سَفِينَةَ النَّجَاةِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا عَيْنَ الْحَيَاةِ السَّلامُ عَلَيْكَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْكَ وَ عَلَى آلِ بَيْتِكَ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ السَّلامُ عَلَيْكَ عَجَّلَ اللَّهُ لَكَ مَا وَعَدَكَ مِنَ النَّصْرِ وَ ظُهُورِ الْأَمْرِ السَّلامُ عَلَيْكَ يَا مَوْلايَ أَنَا مَوْلاكَ عَارِفٌ بِأُولاكَ وَ أُخْرَاكَ أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى بِكَ وَ بِآلِ بَيْتِكَ وَ أَنْتَظِرُ ظُهُورَكَ وَ ظُهُورَ الْحَقِّ عَلَى يَدَيْكَ،
سلام بر تو اى حجّت خدا در زمينش، سلام بر تو اى ديده خدا در ميان مخلوقاتش، سلام بر تو اى نور خدا كه رهجويان به آن نور ره میيابند و به آن نور از مؤمنان اندوه و غم زدوده میشود، سلام بر تو اى پاك نهاد و اى هراسان از آشوب دوران، سلام بر تو اى همراه خيرخواه، سلام بر تو اى كشتى نجات، سلام بر تو اى چشمه حيات، سلام بر تو، درود خدا بر تو و بر خاندان پاكيزه و و پاكت، سلام بر تو، خدا در تحقق وعده اى كه به تو داده از نصرت و ظهور امرت شتاب فرمايد، سلام بر تو اى مولاى من، من دل بسته تو و آگاه به شأن دنيا و آخرت توام، و به دوستى تو و خاندانت به سوى خدا تقرّب میجويم و ظهور تو و ظهور حق را به دست تو انتظار میكشم،
وَ أَسْأَلُ اللَّهَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ يَجْعَلَنِي مِنَ الْمُنْتَظِرِينَ لَكَ وَ التَّابِعِينَ وَ النَّاصِرِينَ لَكَ عَلَى أَعْدَائِكَ وَ الْمُسْتَشْهَدِينَ بَيْنَ يَدَيْكَ فِي جُمْلَةِ أَوْلِيَائِكَ يَا مَوْلايَ يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْكَ وَ عَلَى آلِ بَيْتِكَ هَذَا يَوْمُ الْجُمُعَةِ وَ هُوَ يَوْمُكَ الْمُتَوَقَّعُ فِيهِ ظُهُورُكَ وَ الْفَرَجُ فِيهِ لِلْمُؤْمِنِينَ عَلَى يَدَيْكَ وَ قَتْلُ الْكَافِرِينَ بِسَيْفِكَ وَ أَنَا يَا مَوْلايَ فِيهِ ضَيْفُكَ وَ جَارُكَ وَ أَنْتَ يَا مَوْلايَ كَرِيمٌ مِنْ أَوْلادِ الْكِرَامِ وَ مَأْمُورٌ بِالضِّيَافَةِ وَ الْإِجَارَةِ فَأَضِفْنِي وَ أَجِرْنِي صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْكَ وَ عَلَى أَهْلِ بَيْتِكَ الطَّاهِرِينَ.
و از خدا درخواست مى كنم بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستد و مرا از منتظران و پيروان و ياوران تو در برابر دشمنانت و از شهداى در آستانت در شمار شيفتگانت قرار دهد، اى سرور من، اى صاحب زمان، درودهاى خدا بر تو و بر خاندانت، امروز روز جمعه و روز توست روزى كه ظهورت و گشايش كار اهل ايمان به دستت در آن روز و كشتن كافران به سلاحت اميد می رود و من اى آقاى من در اين روز ميهمان و پناهنده به توام و تو اى مولاى من بزرگوارى از فرزندان بزرگواران و از سوى خدا به پذيرايى و پناه دهى مأمورى، پس مرا پذيرا باش و پناه ده، درودهاى خدا بر تو و خاندان پاكيزه ات.
منبع 1: شیعه 24،منبع 2: منجی ،منبع 3: wikiporsesh ، منبع 4 : porseman
منبع 5:snn