پخش زنده
امروز: -
تحقیقات نشان داده است اصلاح رژیم غذایی میتواند از اختلالات تخمک گذاری کاسته و باروری را بهبود بخشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت شهید اکبری شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد گفت:تغذیه در دوران قبل از بارداری تاثیر زیادی بر روند بارداری دارد، به طوری که تغذیه نامناسب در دوران بلوغ و حتی کودکی میتواند رشد و نمو را تحت تاثیر قرار دهد و با توقف رشد قدی و یا رشد ناکافی محوطه لگن در دختران، موجب محدود شدن فضای لگن شود.
مریم کمالی با اشاره به اینکه کمبود مواد مغذی در دوران قبل از بارداری میتواند موجب کاهش ذخایر مواد مغذی و تاثیر منفی بر باروری شود افزود: از طرفی میزان ذخایر چربی بدن قبل از بارداری به طور موثری بر قابلیت باروری تأثیر دارد به طوری که افراد با ذخایر چربی کمتر از انتظار، بیشتر قاعدگی ندارند و یا با اختلال در تخمک گذاری مواجه اند.
وزن گیری در دوران بارداری:
کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت شهید اکبری شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد گفت:همه زنان در دوران بارداری در هر شرایط تغذیهای که باشند (کم وزن، طبیعی، دارای اضافه وزن و یا چاق) باید افزایش وزن مناسبی داشته باشند.
وی الگوی با بیان اینکه افزایش وزن به اندازه افزایش وزن اهمیت دارد ادامه داد:میزان افزایش وزن در طول ماههای مختلف دوره بارداری یکسان نیست بطوری که وزن گیری مناسب مادر در سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری تضمین کننده سلامت مادر و جنین در دوران بارداری و سالهای بعدی زندگی است. همچنین بهترین معیار برای قضاوت در مورد وزن گیری مناسب در طی بارداری استفاده از جدول و نمودار وزن گیری مادران باردار است.
اصول کلی تغذیه در دوران بارداری:
مریم کمالی گفت:برای داشتن یک بارداری و زایمان ایمن، خانمها باید قبل از بارداری نکات زیر را رعایت کنند:
برنامه غذایی مناسب داشته باشند و سه اصل تعادل، تناسب و تنوع را رعایت کنند. به این معنی که در روز به مقدار کافی، متناسب و به شکل متنوع از انواع مواد غذایی در گروههای غذایی اصلی استفاده کنند.
قبل از باردار شدن تا حد امکان وزن خود را به محدوده طبیعی برسانند و بهتر است تا رسیدن به وزن مطلوب، بارداری خود را به تاخیر اندازند.
ترجیحاً از سه ماه قبل از بارداری تا پایان ماه چهارم بارداری روزانه یک عدد قرص ترکیبی اسید فولیک و ید مطابق شیوه نامه مصرف کنند.
در صورت وجود کم خونی قبل از بارداری، بهتر است درمان صورت پذیرد، همچنین استفاده از منابع غذایی غنی از آهن در هنگام درمان کم خونی ضروری است.
منابع غذایی آهن شامل سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و جعفری و کلم بروکلی، انواع حبوبات، گوشت قرمز و جگر، سبوس ها، تخم مرغ، مغزدانهها (گردو، بادام، پسته) و خشکبار هستند.
نیازهای تغذیهای در دوران بارداری:
کربوهیدرات: نقش اصلی کربوهیدراتها تامین انرژی برای بدن است و میزان نیاز به کربوهیدراتها در بارداری بیشتر از شرایط عادی است.
منابع کربوهیدرات: انواع نان ها، برنج، گندم، جو، ماکارونی و سایر فرآوردهها
چربی: چربی منبع عمده تامین انرژی برای بدن است و به جذب ویتامینهای محلول در چربی نیز کمک میکند.
منابع چربی: انواع روغنهای جامد و مایع و چربیهای حیوانی و روغن کبدماهی
پروتئین: کمبود پروتئین در بارداری پیامدهای نامطلوبی از جمله اختلال در رشد و سنتز سلولها و بافتهای جنین را به دنبال دارد. حداکثر نیاز به پروتئین در دوران بارداری مربوط به سه ماهه سوم بارداری است.
منابع پروتئین: انواع گوشت ها، حبوبات، مغزدانه ها، تخم مرغ و لبنیات
فیبر: بخشی از میوه ها، سبزیها و دانههای خوراکی به ویژه حبوبات و غلات است که در بدن انسان هضم نمیشود. مصرف فیبر موجب حجیم شدن مدفوع شده و در نتیجه از بروز یبوست پیشگیری میکند. زنان باردار باید به مصرف نانهای سبوس دار، غلات کامل، سبزیجات برگ سبز و زرد و میوههای تازه و خشک تشویق شوند.
ویتامین ها: در بارداری برخی ویتامینها از اهمیت خاصی برخوردارند. بعضی از این ویتامینها از طریق رژیم غذایی قابل تامین است، اما در سایر موارد استفاده از یک مکمل ضروری است.
فولات (اسید فولیک): نیاز به اسید فولیک در دوران بارداری به علت تولید بیشتر گلبولهای قرمز خون و شکل گیری دستگاه عصبی جنین افزایش مییابد. علاوه بر توصیه به مصرف منابع غنی اسید فولیک، لازم است مکمل آن نیز طبق دستور العمل کشوری برای خانمهای باردار تجویز شود. مصرف به موقع و کافی این ویتامین از ایجاد ضایعات عصبی خصوصا نقص مادرزادی لوله عصبی پیشگیری میکند.
منابع غذایی حاوی فولات: سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و جعفری و کلم بروکلی، انواع حبوبات، گوشت قرمز و جگر، سبوسها و تخم مرغ
ویتامین D: بهترین منبع برای تولید ویتامین D نور خورشید است. سطوح پایین ویتامین D در طی بارداری فرد را مستعد ابتلا به پره اکلامپسی میکند. کمبود ویتامین D در مادر با کمبود کلسیم نوزادی و مشکلات مینای دندان در کودکی، ارتباط دارد.
منابع غذایی حاوی ویتامین D: غذاهای دریایی مثل ماهی سالمون و ساردین و شاه ماهی، روغن کبدماهی کاد، میگو، زرده تخم مرغ، قارچ ها، شیرها و غذاهای غنی شده، غلات و جو دوسر هستند.
مواد معدنی
آهن: وجود آهن برای تولید گلبولهای قرمز خون، افزایش هموگلوبین، رشد و نمو و تامین ذخایر کبدی جنین ضروری است. مکمل آهن علاوه بر منابع غذایی غنی از آهن طبق دستور العمل کشوری به صورت قرص فروس سولفات روزانه یک عدد از پایان ماه چهارم بادراری تا ۳ ماه پس از زایمان باید مصرف شود.
منابع غذایی حاوی آهن: سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و جعفری و کلم بروکلی، انواع حبوبات، گوشت قرمز و جگر، سبوس ها، تخم مرغ، مغزدانهها (گردو، بادام، پسته و ...) و خشکبار منابع غذایی حاوی آهن هستند.
ید: با توجه به نقش ید در متابولیسم بدن و تولید انرژی و نیز تکامل مغز جنین، میزان ید مورد نیاز در دوران بارداری افزایش مییابد، به طوری که کمبود ید در دوران بارداری منجر به عقب ماندگی ذهنی، هیپوتیروئیدی و گواتر و سایر مشکلات در نوزاد میشود، همچنین نیاز به مصرف منابع غنی از ید (مانند انواع ماهی) در دوران شیردهی بیش از دوران بارداری است.
منابع غذایی از نظر ید فقیرند و مادران باردار باید برای تامین ید مورد نیاز بدن از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کم استفاده کنند، همچنین مطابق با شیوه نامه، از ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان مکمل مولتی ویتامین مینرال حاوی ید مصرف شود.