پخش زنده
امروز: -
یکی از راههای تقویت سلامت بدن و افزایش عملکرد سیستمهای مختلف آن، مصرف میوه تازه است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ میوهها سرشار از مواد غذایی و ویتامینهایی هستند که بدن انسان برای کارکرد سالم و مؤثر خود به آنها نیاز دارد. البته، ما تنها یک نوع میوه نباید بخوریم و برای دریافت مواد غذایی و ویتامینهای گوناگون مورد نیاز بدن، باید میوههای متنوعی را به میزان قابلتوجه مصرف کنیم. خود این مسئله کمی مشکلساز است، زیرا در هر فصل انواع خاصی از میوهها در بازار عرضه میشود و گزینههای ما برای خوردن میوههای متنوع محدود است. به همین دلیل، شاید راه جایگزین استفاده ازانواع میوه خشک باشد. میوه خشک میوهای است که با اعمال روشهای خشک کردن تقریبا تمام آب خود را از دست داده و مواد مغذی درون آن متراکم شده است.
میوه خشک میانوعدهای شیرین و مغذی است و ۳.۵ برابر بیشتر از میوهی تازه فیبر و مواد مغذی دارد. میوههای خشک منبعی غنی از فیبر و انواع آنتیاکسیدانها هستند و میتوانند فواید فراوانی برای سلامتی به همراه داشته باشند.
تامینکنندهی بیبدیل مواد معدنی
فرآیند خشک کردن میوهها باعث میشود تراکم مواد غذایی در آنها بیشتر از میوههای تازه باشد. برای مثال، اگر میوهای دارای عناصر آهن یا پتاسیم باشد و شما میوه خشک شدهی آن را بخورید، مقدار بیشتری از این مواد مغذی را دریافت خواهید کرد. بنابراین، خوردن میوه خشک میتواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را به مقدار زیاد تأمین کند.
کاهش ریسک ابتلا به دیابت از طریق کنترل قند خون
میوه خشک نسبت به میوههای تازه حاوی قند بیشتری است. با وجود این، مصرف میوه خشک میتواند در کاهش ریسک بروز دیابت و کنترل قند خون مؤثر باشند. بسیاری از میوههای خشکشده مانند کشمش، حاوی مقادیر زیادی آنتیاکسیدان هستند. یکی از فواید آنتیاکسیدانها برای سلامتی و بدن، بهبود کارکرد انسولین خون و کنترل بهتر قند خون است. اگر میزان قند خون به نحو بهتری کنترل شود، ریسک بروز دیابت هم تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن بویژه زنان باردار
مصرف انواع مختلف میوه خشک میتواند فواید و خواصی مانند تقویت سیستم ایمنی بدن را برای سلامتی به همراه داشته باشد. میوه خشکهای حاوی ویتامین C به ویژه بسیار مفید هستند. ویتامین C موجود در میوه خشکها نه تنها برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بلکه برای بهبود کیفیت پوست و مبارزه با عفونتها نیز میتواند مفید باشد. این مساله بویژه برای بالا بردن ایمنی بدن مادران باردار اهمیت بالاتری پیدا میکند. به همین دلیل است که مصرف انبه خشکدر دوران بارداری محبوبیت زیادی دارد.
بهبود عملکرد گوارش و جلوگیری از بیماریهایی نظیر یبوست
اکثر میوهها دارای فیبر غذایی هستند و میوه خشک نیز به دلیل فرآیند خشک کردن و از دست دادن آب، حاوی فیبر متراکم شده و بیشتری است. فیبر غذایی برای سلامت سیستم گوارشی بدن بسیار مهم است. روده حاوی باکتریهای مفیدی است که این فیبر را جذب کرده و اسیدهای چرب رشته کوتاهی تولید میکنند که برای سلامت روده مفید هستند. همچنین، فیبر محلول میتواند آب بیشتری را جذب مدفوع کرده و حجم آن را زیاد کند. به این صورت، حرکت مدفوع در طول رودهی بزرگ آسانتر میشود و مشکل یبوست کاهش پیدا میکند.
برای مثال، آلو خشک یکی از انواع میوه خشک است که متشکل از مقادیر زیادی فیبر غذایی است و به عنوان میوهای ملین شناخته میشود. با مصرف این میوه میتوان سلامت سیستم گوارشی را افزایش داده و از بروز مشکلاتی مانند یبوست جلوگیری کرد.
تاثیر مثبت مصرف میوه خشک در کاهش وزن
خوردن برخی میوههای خشک مانند خرما، کشمش و زردآلوی خشک سوختوساز بدن را افزایش میدهد. با افزایش سوختوساز بدن امکان کاهش وزن بیشتر خواهد بود. بعلاوه میوههای خشک حاوی کربوهیدرات و پروتئین به تراکم بیشتری هستند و خوردن آنها باعث میشود تا بیشتر حس سیری کرده و از افراط در خوردن پرهیز کنید. علاوه بر این، خوردن میوه خشک میتواند از نفخ جلوگیری کند. با جایگزین کردن میوه خشک به جای غذاها و تنقلات ناسالم و پرکالری میتوان از فواید بینظیر آن برای سلامتی از جمله تناسب اندام، بهرهمند شد.
کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای مهلک استخوانی
افرادی که مبتلا به پوکی استخوان و یا مستعد ابتلا به آن هستند، کمبود ویتامین D و کلسیم بسیار شایع است. این مسئله به ویژه در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد. برای کاهش ریسک بروز پوکی استخوان و افزایش سلامت استخوانها باید ویتامین D و کلسیم مورد نیاز بدن تأمین شود. از بین میوههای خشک، آلو خشک حاوی مقادیر کافی ویتامین D و کلسیم است و میتواند از شکستن استخوانها و ضعیف شدن آنها جلوگیری کند.
جلوگیری از بروز لختگی در رگها
میوههای خشک در مقایسه با میوههای تازه حاوی مقادیر بیشتری آنتیاکسیدان هستند. یکی از فواید و خواص آنتیاکسیدانها جلوگیری از اکسیده شدن کلسترول LDL و انسداد رگهای خونی در بدن است. برای مثال، خوردن توت خشک میتواند از لخته شدن خون در رگهای خونی جلوگیری کند. این مساله به نوبهی خود باعث میشود خون به آسانی در رگها جریان پیدا کرده و خطر بیماریهای قلبی و عروقی و سکته تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند.
جلوگیری از پیری زودرس پوست
از هر چه بگذریم از فواید مصرف میوه خشک برای سلامتی پوست نمیتوان گذشت. میوه خشکها میتوانند برای سلامت پوست نیز بسیار موثر باشند. برای مثال انبه خشک حاوی امگا ۳ و مواد مغذی دیگری است و میتواند برای درخشندگی و سلامت پوست مفید باشد. کشمش نیز دارای مادهای به نام رزوراترول است، یک ترکیب شیمیایی آنتیاکسیدانی که بازدارندهی طبیعی افزایش سن و پیری محسوب میشود. با گنجاندن میوه خشک در رژیم غذایی خود میتوانید پوستی شادابتر و سالمتر داشته باشید.
پیشگیری از کمخونی و فشار خون
بدن برای تولید گلبولهای قرمز خود نیاز به آهن دارد. اگر این عنصر در بدن به اندازهی کافی وجود نداشته باشد، کمخونی ایجاد میشود. میوههای خشک به دلیل فرایند خشک شدن دارای میزان زیادی از مواد غذایی نسبت به میوههای تازه هستند. با مصرف انواع مختلف میوه خشک از جمله زردآلو خشک، آلو خشک و کشمش میتوان میزان آهن مورد نیاز بدن را تأمین کرد. به این ترتیب، ریسک بروز کمخونی کاهش مییابد.
زردآلو خشک بعلاوه حاوی مقادیر زیادی پتاسیم نیز هست؛ عنصری بسیار مفید که میتواند با فواید و خواصی از جمله پیشگیری از فشارخون بالا و تپش قلب همراه باشد که آن را برای سلامتی قلب نیز مفید میسازد.
تقویت حافظه و کاهش ریسک ابتلا به افسردگی
میوه خشکها حاوی مقادیر زیادی آنتیاکسیدان هستند. برای مثال توت فرنگی خشک و زغال اخته خشک دارای مقدار زیادی آنتیاکسیدان هستند. دریافت آنتیاکسیدان در بدن میتواند با فواید و خواصی مانند تقویت حافظه و کاهش ریسک بروز بیماریهای روانی همراه باشد. خوردن این میوه خشکها به خصوص برای افراد مسن توصیه میشود، زیرا این افراد بیش از همه در معرض خطر ابتلا به بیماریهای روانی و از دست دادن حافظه هستند و میوه خشک میتواند برای سلامتی آنها مفید باشد.
جلوگیری از رخوت و خستگی ناشی از فقر ویتامینهای ضروری
میزان کالری میوههای خشک به دلیل تراکم بیشتر مواد غذایی در آنها بیشتر است. بنابراین، اگر این میوهها را به عنوان میان وعده و حتی در کنار صبحانه مصرف کنید، میتوانید انرژی بیشتری برای بدن تأمین کرده و سرحالتر از قبل شوید. برای نمونه، خوردن کشمش، زردآلوی خشک و گیلاس خشک راه خوبی برای تأمین انرژی بدن است.
ویتامینهای بدنتان را با آن تامین میکنید
به طور کلی دریافت ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز روزانهی بدن میتواند کار بسیار دشواری باشد و به همین خاطر است که خیلی از افراد روزانه از ویتامینها یا مکملهای دیگر استفاده میکنند. میوه خشک میتواند با تامین سهمیهی مواد مغذی روزانهی بدن، به ویژه پتاسیم، به عنوان یک مکمل طبیعی عمل کند. بسیاری از میوههای خشک منابع خوبی از پتاسیم هستند که ما به طور معمول مقدار کافی آن را در طول روز دریافت نمیکنیم.
پتاسیم نقش مهمی در انقباضات عضلانی، حفظ سطح فشار خون و تنظیم سیگنالهای عصبی دارد. موز خشک به ویژه منبعی غنی از پتاسیم محسوب میشود و ۱۰% از نیاز روزانهی بدن به این ماده را تامین میکند. به این ترتیب مصرف میوه خشک با تامین ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن، فواید و خواص متنوعی برای سلامتی به همراه دارد. این موضوع آنچنان که در عنوان و در بخشهای پیشین توضیح دادیم برای زنان باردار اهمیتی دوچندان پیدا میکند. بخش عمدهی مصرف کنندگان میوه خشک در دنیا زنان باردار هستند و با تکیه بر این واقعیت که منبع انواع ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است در سبد غذایی آنها به چشم میخورد.
نکاتی در مورد خواص مصرف میوه خشک برای کودکان
خوردن میوه خشک برای هرکسی میتواند لذتبخش باشد، اما این مساله نباید شما را از کالری و کربوهیدراتهای این تنقلات خوشمزه و شیرین غافل کند. توجه به میزان مصرف میوه خشک میتواند راه خوبی برای استفاده از تمام فواید میوه خشک برای سلامتی باشد. از آنجایی که میوه خشکها حجم کمتری نسبت به میوههای تازه دارند زمان بیشتری طول میکشد تا احساس سیری ایجاد شود.
اگر استرس دارید، اگر خسته هستید و یا توجهی به میزان مواد غذایی خود ندارید، پرخوری میوه خشک با کالری بالا و حجم کم بسیار آسان است. مصرف یک وعدهی ۱۰۰ گرمی میوه خشک در طول روز میتواند کافی باشد.
مصرف میوه خشک با روکشهای شکلاتی برای بیماران دیابت نامناسب است
نکتهی دیگری که در مصرف میوه خشک باید به آن دقت کنید دریافت قند اضافی است. اگرچه میوه خشکها به طور طبیعی شیرین هستند، اما برخی از آنها ممکن است با روکش آبنباتی و قند اضافی، شیرینتر شده باشند. در این موارد بهتر است از خوردن میوه خشکهایی با قند اضافی خودداری کنید تا فواید میوه خشک برای سلامتی تبدیل به ضرر و زیان برای بدن شما نشود! اگرچه قند مهم است و منبع اصلی سوخت مغز ما محسوب میشود، اما قند زیاد و به ویژه قندهای اضافه شده، با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، چاقی، بیماریهای قلبی و سکتهی مغزی مرتبط هستند.
به طور کلی نباید از مصرف قند کاملا اجتناب شود، زیرا قندها برای عملکرد مغز ضروری هستند، اما میتوان منابع سالمتری برای دریافت آنها جایگزین کرد؛ منابعی مانند میوهها و میوه خشکهای ارگانیک روش بهتری برای تامین قندهای طبیعی بدن هستند. بعلاوه میوه و میوه خشک سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی نیز هستند.