خالق صد دانه یاقوت ۷۳ ساله شد
مصطفی رحماندوست، شاعر، قصهنویس و مترجم کتابهای کودکان و نوجوانان امروز شمع تولد ۷۳ سالگیاش را فوت میکند. یکی از معروف ترین اشعار اقای رحماندوست شعر صددانه یاقوت است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، رحماندوست اول تیر سال ۱۳۲۹ در شهر همدان به دنیا آمد. وی پس از اخذ مدرک کارشناسی خود در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، به عنوان کارشناس کتابهای خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد. مصطفی رحماندوست رحماندوست پس از سال ۱۳۵۷ با عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان نوجوانان مشغول به کار شد. از آن پس تا به امروز در سمت مدیر برنامه کودک سیما، سردبیر نشریه پویه، مدیر مسئول نشریات رشد، مدیر کل دفتر مجامع و فعالیتهای فرهنگی، سردبیر رشد دانشآموز، سردبیر سروش کودکان و داور جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان (اصفهان) فعالیت کرده است.
مصطفی رحماندوست از رحماندوست بیش از ۱۱۶ اثر به صورت مجموعه داستان و مجموعه شعر برای کودکان و نوجوانان منتشر شده است. رحماندوست به مدت سه سال مدیر کل دفتر مجامع و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است. وی علاوه بر این، مدرس داستان نویسی و ادبیات کودکان و نوجوانان در دانشگاهها نیز بوده است.
نقش مستقیم در حفظ کانون
یکی از مهمترین خدماتی که او به ادبیات کودک و نوجوان کرده است، حفظ یا تأسیس مؤسسات و رویدادهایی است که در حرکت ادبیات این گروه سنی، بسیار مؤثر بوده است. شاید مهمترین کاری که او انجام داده است و کمتر درباره آن سخن گفته شده است، نقش مؤثرش در جلوگیری از انحلال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.
رحماندوست که در ابتدای انقلاب جوانی انقلابی با انگیزههای مذهبی بود و در کلاس های شهیدان مطهری و بهشتی در دانشگاه حضور مییافت، در ماه های نخست پیروزی انقلاب اسلامی، از تصویب مصوبهای در شورای انقلاب مطلع شد که براساس آن همه مؤسساتی که وابستگی به فرح پهلوی داشتند، منحل میشدند. رحماندوست جوان که از این بیم داشت شبکه گسترده کتابخانههای کودکان و نوجوانان در سراسر کشور، از هم بپاشد، به نزد استادان خود رفت و درباره اهمیت حفظ ساختار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ، آنان را مجاب کرد و خوشبختانه شورای انقلاب با روشن اندیشی و درک موقعیت، مصوبه یادشده را درباره کانون لغو کرد.
در آرزوی آکادمی قصه گویی
اما رحماندوست در طول دوران فعالیت خود، مؤسسات و رویدادهایی را هم بنیاد گذاشته است که هرکدام نقش مهمی در ترقی و رشد ادبیات در این حوزه داشتهاند.
یکی از این رویدادها که او نقش مستقیمی در ایجاد آن داشت و اینک بعد از یک ربع قرن، از زمانی که رحماندوست سنگ بنای آن را گذاشت دارای روزی در تقویم رسمی کشور و ثبت شده در میراث ملی است، قصه گویی ایرانی است. ایجاد و مشارکت مستمر او در جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، باعث شد اهمیت قصه گویی برای بچهها و آثار تربیتی آن برای خانوادهها برجسته شود. بر اثر همین جشنواره بود که گونه گونی قصه گویی ایرانی و سنتهای آن در طول تاریخ مورد توجه قرار گرفت و قصه گویی از فعالیتی جنبی و حاشیهای به یک فعالیت حرفهای و جدی تبدیل شد. رحماندوست در این دوره بیست و پنج ساله، با نگارش، ترجمه و راهنمایی پایان نامههای دانشجویی در حوزه پژوهش قصه گویی و در جهت علمی شدن این فعالیت هنری و فرهنگی تلاش کرده است و خودش اخیراً در مراسم رسمی ثبت قصه گویی ایرانی در فهرست میراث ملی از آرزویش در ایجاد رشته دانشگاهی و آکادمی قصه گویی در ایران صحبت کرد.
آثار و تالیفات
او هم اکنون به تدریس داستان نویسی و ادبیات کودکان و نوجوانان مشغول است و به عنوان مسئول بخش کتابهای خارجی کودکان و نوجوانان در کتابخانه ملی فعالیت میکند. همواره شعر صد دانه یاقوت یکی از خاطرهانگیز و زیباترین نوشتههای رحماندوست برای کودکان محسوب میشود. از دیگر آثار این شاعر بزرگ میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد: پیشی خانم دنبال جا می گرده ، خرسه کجاست؟ تو غاره ، آسمان هم خندید، ترانههای نوازش، بازی شیرین است، درسی برای گنجشک ، توپ در تاریکی، بچهها را دوست دارم، مرغ قشنگ تپلی، پرنده گفت: به! به! ،صدای ساز میآید ، خروس غصه خورد ، زیباتر از بهار.
منابع :
https://www.mizanonline.ir/
https://www.tasnimnews.com/