پخش زنده
امروز: -
باوجود حاصلخیزی و اقلیم منحصر به فرد منطقه جلگه رخ خراسان رضوی؛ به سبب تشدید خشکسالی در استان امسال هیچ گونه کشت دیم در این منطقه نداشتیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، رییس مرکز جهاد کشاورزی جلگه رخ از توابع تربتحیدریه گفت: این در حالیست که جلگه رخ تربت حیدریه علاوه بر خاک مناسب به نسبت سایر مناطق خراسان رضوی از منابع آب بیشتری برخوردار است بطوریکه در تولید کمی و کیفی برخی محصولات زراعی و باغی صاحب رتبه استانی و حتی کشوری است.
سیدمحمد نجفی با بیان اینکه تشدید خشکسالی باعث کاهش عملکرد سطح در اراضی کشاورزی و باغی جلگه رخ به میزان ۵۰ درصد شده است افزود: میزان بارش سال زراعی جاری در این منطقه ۱۱۱.۷ میلیمتر است در حالیکه پارسال شاهد ۱۶۳.۴ میلیمتر بارندگی بودیم.
وی گفت: جلگه رخ بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که ۱۵ هزار هکتار آن آبی و بقیه دیم است و کاهش ۵۰ درصدی عملکرد امسال زمین های کشاورزی حتی چرای دام را نیز با چالش مواجه کرد.
رییس مرکز جهاد کشاورزی جلگه رخ از توابع تربتحیدریه افزود: اکنون ۲۰۲ دهنه چاه عمیق و نیمه عمیق به ظرفیت دست کم ۷۵ تا ۸۰ میلیون متر مکعب در سال زمین های کشاورزی و باغی جلگه رخ را تغذیه می کند که برای مناسب شدن شرایط نیازمند حداقل ۲۵۰ میلیمتر بارندگی سالانه هستیم.
سید محمد نجفی گفت: بخش رخ به مرکزیت رباط سنگ با جمعیتی افزون بر ۳۰ هزار نفر در سطح ۵۲ روستا و ۲۰۲۲ کیلومتر مربع وسعت قطب تولید بذرهای اصلاح شده نیز محسوب می شود بطوریکه اکنون نیمی از استانهای ایران بذر سیب زمینی خود را از این منطقه تامین می کنند.
او افزود: جلگه رخ در تولید بذر دیگر محصولات و بویژه گندم به عنوان کالای اساسی و راهبردی نیز قطب کشاورزی کشور است و دلیل آن عواملی همچون ارتفاع مناسب از سطح دریا، اختلاف زیاد دمای شب و روز، خاک حاصلخیز و وجود مزارع الگویی است.
گفتنی است کشت دیم نوعی از کشاورزی است که در آن تنها بارشهای آسمانی تأمینکنندهٔ آب مورد نیاز زمین کشاورزی است که این روش تقریباً در تمام نقاط ایران متداول است.
پیش از این مدیر آب منطقه ای تربت حیدریه گفته بود در حوزه آبی این ناحیه که شهرستانهای مرکزی خراسان رضوی و بخشی از جنوب استان شامل مه ولات، زاوه و رشتخوار را هم در برمی گیرد حدود ۳۰۰ رشته قنات و چشمه وجود دارد که بیشتر از نصف آنها به کلی خشک شده است مضافاً اینکه اکنون تقریباً آب سطحی و رودخانه در این خطه نیست.
مهدی طلعتی گفت: صرفه جویی و مدیریت مصرف آب در همه حوزه ها اعم از کشاورزی، صنعت و خانگی خراسان رضوی بیش از پیش دارای اهمیت و رعایت است.