لزوم کنترل قند خون برای مصون ماندن از عوارض جدی دیابت
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان: دیابت جزو بیماریهای بدون درمان قطعی است، اما میتوان آن را کنترل کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر سیما اورنگ گفت:
دیابت یک بیماری مزمن است و این امکان وجود دارد که شما سالها به آن مبتلا بوده، ولی از بیماری خود اطلاع نداشته باشید.
وی افزود: اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد، اما میتوان با کنترل قند خون در محدوده طبیعی از بروز عارضههای این بیماری پیشگیری کرد.
دکتر اورنگ ادامه داد: برای اندازه گیری قند خون علاوه بر نیاز داشتن به دستگاه اندازه گیری آن، باید طرز استفاده درست از آن را بدانید و مهارت استفاده از دستگاه را کسب کنید.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان در تشریح چگونگی اندازه گیری قند خون با دستگاه تشخیص قند خون میگوید: در ابتدا دستهای خود را با آب ولرم و صابون بشویید، سپس قلم لنست دستگاه را آماده کرده و نوار را از جهت مناسب در داخل دستگاه بگذارید، در ادامه باید دست را به سمت پایین حرکت دهید و انگشت مورد نظر را به سمت بند اول انگشت ماساژ دهید.
وی ادامه کرد: قلم لنست را روی انگشت قرار دهید و دکمه ضربه را بفشارید، سپس خون را به طریق درست به نوار بدهید و چند ثانیه صبر کنید تا دستگاه بتواند قند خونتان را نشان دهد، البته باید توجه داشته باشید که پس از این کار، سوزن و نوار را خارج کنید و دور بیندازید.
دکتر اورنگ بر استفاده از کنارههای نوک انگشتان برای تست قند خون تاکید و اضافه کرد: توجه داشته باشید که از هر ۱۰ انگشت دست و به صورت گردشی برای تست قند خون استفاده کنید و درصورتیکه انسولین مصرف میکنید، لازم است قند خون خود را ۴ بار در روز کنترل کنید.
وی گفت: اگر از داروهای خوراکی کنترل کننده قند خون استفاده میکنید، لازم است قند خون را یک بار در روز کنترل کنید، البته درخصوص تعداد مراتب اندازه گیری قند خون با پزشک خود مشورت کنید.
دکتر اورنگ میگوید: بیشتر افراد مبتلا به دیابت باید تلاش کنند تا قند خون خود را در محدودهای نزدیک به قند خون افراد غیر دیابتی حفظ کنند تا از خطر ابتلا به عوارض و مشکلات جدی دیابت در آینده مصون باشند.
وی افزود: شما نمیتوانید برای تشخیص میزان قند خون به احساستان تکیه کنید، زیرا بدن بعد از مدتی به قند خون بالا و پایین عادت میکند، مثلا ممکن است با وجود قند خون ۹۱۱ هیچگونه علائمی در بدن وجود نداشته باشد و یا با وجود قند کمتر از ۷۱ علائمی از افت قند در بدن شما ایجاد نشود، زیرا قند خون بسته به نوع دیابت و نوع درمان شما، وضعیت جسمانی شما متفاوت خواهد بود.
دکتر اورنگ ادامه داد: ممکن است نیاز داشته باشید تا قند خون خود را قبل و بعد از صرف غذا، قبل و بعد از فعالیت بدنی، قبل از خواب و گاهی اوقات در نیمههای شب اندازه گیری کنید.
وی توصیههای کلی برای تعداد مراتب تست قند خون را به شرح زیر عنوان کرد:
- افراد دیابتی نوع یک: ۴ بار در روز
- افراد دیابتی نوع دو که دارو مصرف میکنند: یک بار در روز
- افراد دیابتی نوع دو که دارو مصرف نمیکنند: هفتهای ۳ بار
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان میگوید: زمان مناسب برای اندازه گیری قند خون زمانی است که ناشتا هستید و یا ۲ ساعت بعد از صبحانه است، ضمن اینکه هنگام عصر و ۲ ساعت پس از شام نیز زمانهای مناسبی برای بررسی قند خون محسوب میشود، البته باید هنگام اندازه گیری موارد زیر را مد نظر قرار داد.
- حتما اعداد قند خون خود را در محلی یادداشت کنید.
- اعداد قند خونتان را با اعداد هدف تعیین شده توسط پزشک مقایسه کنید.
- به اعداد قند خونتان فکر کنید و برای یافتن راهی برای بهبود این اعداد فکر کرده و فکر خود را اجرا کنید.
- جهت رژیم غذایی مناسب و تنظیم میزان داروها با کارشناس تغذیه و پزشک خود مشورت کنید.