پخش زنده
امروز: -
فشار خون بالا بیمارى مزمنی است که عوارض متعدد و غیر قابل برگشتى در اعضاى مختلف بدن ایجاد می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، سیستم خون رسانى بدن یک سیستم مدار بسته است. خون لازم براى اعضاى بدن، از قلب خارج شده و پس از عبور از سرخ رگ، موى رگ و سیاه رگ؛ مجددا به قلب برمى گردد.
خون انسان در طول زندگى، این مسیر بسته را بارها و بارها طى مى کند. مثل هر فرایند فیزیکى براى گردش خون در این مسیر نسبتا طولانى و پر فراز و نشیب، احتیاج به نیروى جلوبرنده اى وجود دارد که به " فشار خون " معروف است.
فشار خون توسط دو عامل تولید و حفظ مى شود. یکى نیروى انقباضى و " پمپاژ کننده " قلب است که با نیروى انقباض عضلات خون موجود در قلب را با فشار وارد سرخ رگ اصلى بدن که همان " آئورت " نام دارد مى کند. عامل دوم که بیشتر نقش هدایت کننده و تنظیم کننده را دارد، میزان انقباض و " تون " عروق بدن است.
برخلاف تصور رگ هاى بدن لوله هاى ثابتى نیستند و بسته به شرایط مختلف و نیازهاى بدن و هم چنین تحریک عصبى بدن، منقبض و منبسط مى شوند.
تغذیه اعضاى بدن توسط جریان خونى است که از طریق سرخ رگ هاى هر عضو صورت مى گیرد. اگر فشار خون داخل رگ هاى بدن پایین باشد، خون رسانى به بدن مختل مى شود و این امر موجب ضعف و بى حالى عمومى در بدن خواهد شد. اگر خون رسانى به صورت موضعى و فقط به یک عضو بدن مختل شود، آن عضو - که مى تواند مثلا قلب، ریه، کلیه و حتى دست و پا باشد - دچار کاهش خون رسانى و نکروز خواهد شد.
فشار خون پایین که به صورت علمى فشار خون دیاستولى نامیده مى شود، در زمان استراحت قلب و در اثر فشار رگ هاى بدن بر خون داخل آنها ایجاد مى شود. واحد اندازه گیرى هر دو فشار به میلى متر جیوه (mmHg) , است.
طى تحقیقات مفصل علمى فشار خون، براساس عوارضى که مى تواند ایجاد کند، تقسیم بندى شده است. طبق آخرین دستورالعمل منتشر شده در مورد فشار خون که توسط انجمن قلب و عروق آمریکا ارایه شده است، فشار خون به ٤ گروه طبقه بندى شده است.
اندازه فشارخون
گروه اول فشار خون نرمال دارند. این افراد به جز مراقبت هاى پیش گیرانه و اندازه گیرى دوره اى فشار خون احتیاج به اقدام دیگرى ندارند.
گروه دوم دچار افزایش فشار خون هستند ولى هنوز در تعریف محدوده فشار خون بالا نیستند. افراد این گروه اگر برخى شرایط و بیمارى هاى خاص مانند دیابت، نارسایى کلیه و برخى شرایط پرخطر قلبى را داشته باشند باید درمان دارویى دریافت کنند، در غیر این صورت مراقبت هاى پیش گیرانه و اندازه گیرى هاى دوره اى فشار خون کافى است.
گروه سوم و چهارم دچار بیمارى فشار خون بالا هستند و احتیاج به درمان دارویى دارند.
نکته بسیار مهمى که در مورد فشار خون وجود دارد این است که فشار خون محدوده ثابتى ندارد و در یک فرد بسته به شرایط مختلف فشار خون مى تواند تغییر نماید. این شرایط مانند وضعیت تغذیه، استرس هاى روحى، فعالیت بدنى، مصرف داروهاى خاص و حتى حالت نشستن همگى بر روى سطح فشار خون اثر گذار هستند.
این تغییرات هم در مرحله تشخیص بیمارى فشار خون و هم در افرادى که با تشخیص فشار خون بالا تحت درمان دارویى قرار دارند باید مد نظر قرار بگیرند. به همین دلیل تشخیص بیمارى فشار خون تابع شرایط و روش هاى خاصى است و با یک یا دو بار فشار خون بالا نمى توان تشخیص بیمارى را تأیید کرد.
نکته مهم بعدى که در مورد فشار خون بالا وجود دارد این است که فشار خون بالا بیمارى مزمن و مربوط به سال هاى طولانى از زندگى است. در صورت سهل انگارى و عدم تشخیص یا تشخیص دیر بیمارى، عوارض متعدد و نوعا غیر قابل برگشتى در اعضاى مختلف بدن ایجاد خواهد شد که با درمان طولانى مدت هم شاید نتوان به شرایط طبیعى اولیه برگشت.