پخش زنده
امروز: -
چهلوپنجمین رویداد «یکشنبههای صادراتی» صندوق نوآوری و شکوفایی با موضوع پذیرش هیات تجاری از کشور قزاقستان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، در روز سوم این رویداد، صندوق نوآوری و شکوفایی میزبان هیات تجاری قزاقستان بود تا این هیات با محصولات و توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان ایرانی آشنا شوند.
در آغاز این نشست، دکتر مرضیه شاوردی، مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی با تشریح زیستبوم فناوری در ایران، گفت: اکوسیستم نوآوری هر کشور دربردارنده نهادهای مختلفی است که نوآوری را در همراهی همدیگر در کشورهای مختلف امکانپذیر میکنند؛ از دانشگاهها، مراکز رشد و شتابدهندهها گرفته تا شرکتهای فناور و نوآور و شرکتهای بزرگ بازار سهام تا نهادهای تأمین مالی نوآوری.
شاوردی در ادامه صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و وزارت علوم را سه نهاد دولتی عنوان کرد که در حال ارائه خدمات، راهبردها و حمایتهای سیاستی در زیستبوم نوآوری ایران هستند و گفت: این نهادها در کنار همدیگر و با توسعه شرکتهای دانشبنیان، ارتقای جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری را ممکن کردهاند.
مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه این صندوق مهمترین نهاد تأمین مالی نوآوری در زیستبوم فناوری ایران است، گفت: در کنار صندوق نوآوری و شکوفایی نیز بازیگران دیگری در زیستبوم نوآوری ایران فعالیت میکنند. امروز در کنار مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، بیش از ۶۰ صندوق پژوهش و فناوری برای تأمین مالی نوآوری فعالند.
وی با اشاره به طرحهای فناورانه مورد حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی نیز گفت: در سال ۲۰۲۲ بیش از ۴ هزار طرح فناورانه در صندوق مصوب شده و بیش از ۴۰۰ میلیون دلار منابع مالی برای تأمین مالی این پروژهها از سوی صندوق صرف شده است.
شاوردی در مورد تعداد شرکتهای دانش بنیان در ایران نیز گفت: امروز تعداد این شرکتها به ۸ هزار و ۴۷۰ شرکت رسیده است که در ۹ حوزه متفاوت فناوری فعالیت دارند.
مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه با اشاره به اینکه در سال جاری نمایشگاه محصولات دائمی شرکتهای دانشبنیان ایرانی در قزاقستان راهاندازی خواهد شد و علاوه بر آن اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری و جلسات B۲B میان شرکتهای دانشبنیان ایرانی و طرف قزاقستانی نیز در دستور کار است، تصریح کرد: علاوه بر این، صندوق نوآوری از شرکتهای دانشبنیان ایرانی برای حضور در نمایشگاههای مختلف قزاقستان حمایت میکند و تأمین مالی پروژههای همکاری فناورانه بین شرکتهای دانشبنیان و طرف قزاقستانی را نیز انجام خواهد داد.
بازارسازی، اصلیترین برنامه مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری برای شرکتهای دانش بنیان
در ادامه این نشست نیز سید مجتبی قدمگاهی، سرپرست دفتر توسعه کسب و کار بینالمللی مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری، بیان کرد: ما در زمینه صادرات محصولات دانشبنیان مرکز مستقلی در معاونت علمی داریم که از اهداف اصلی آن تقویت توان صادراتی شرکتهای دانشبنیان است. شرکتهای دانشبنیان غالبا نوپا هستند و نیاز به تقویت و حمایت دارند. اصلیترین برنامه ما برای این شرکتها نیز بازارسازی است.
وی افزود: برای تمرکز بر این موضوع کارکردهای متفاوتی را در زمینههای توانمندیهای بازرگانی و ارزیابی فنی استاندارد محصول و ... تعریف کردیم.
قدمگاهی ادامه داد: از برنامههای دیگر ما مشاورههای منتورینگ، آموزشهای بازرگانی، تهیه ابزارهای تبلیغاتی، تحقیقات بازار، اخذ گواهینامه، نشستهای تجاری و ... است.
سرپرست دفتر توسعه کسب و کار بینالمللی مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری خبر داد: ما برای توسعه بازار شرکتهای دانشبنیان، واسطههای صادراتی را در کشورهای هدف از جمله قزاقستان راهاندازی کردهایم و به کمک این واسطهها به فرایند بازاریابی شرکتهای دانشبنیان کمک میکنیم.
وی در پایان تاکید کرد: قزاقستان یکی از اولویتهای مهم ما در توسعه تجارت دانشبنیان است. این کشور با حدود ۲۰ میلیون جمعیت، دارای فرهنگ مشترک با ایران بوده و اقتصادی مبتنی بر کشاورزی و معدن دارد، بر این اساس دو کشور ایران و قزاقستان میتوانند همکاریهای بسیار گستردهای در زمینههای صنعتی و فناورانه داشته باشند.
گسترش مبادلات ایران و قزاقستان در زمینههای مختلف فناوری و اقتصادی
همچنین در این برنامه محسن فغانی، سرکنسول ایران در آلماتی قزاقستان با اشاره به روند روبهرشد روابط سیاسی دو کشور گفت: در روند اقدامات سیاسی دو طرف الزام روادید ۱۴ روزه برای مسافران لغو شده و امروز روند سفر شهروندان ایران به قزاقستان و بالعکس را به شدت راحت کرده است.
وی افزود: هر کدام از دو کشور زمینههای فعالیتی دارند که میتوانند این فعالیتها را به شکل فراسرزمینی و با همکاری هم توسعه بخشند. ایران در زمینه فناوری توانمندی شایان توجهی دارد و طرف قزاقستانی میتواند از امکانات فناورانه ایران در حوزه نیازمندیهای خود استفاده کند.
فغانی خاطرنشان کرد: در قزاقستان پارکهای علم و فناوری به صورت تخصصی کار میکنند. برای مثال اگر یک پارک علم و فناوری در ایران در همه حوزههای فناوری فعالیت دارد، در قزاقستان یک پارک تنها بر حوزه الکترونیک یا حوزهای دیگر متمرکز است. به نظر میرسد توسعه همکاریها در زمینه پارکهای علم و فناوری برای دوکشور نتایج بسیار خوبی داشته باشد.
سر کنسول ایران در آلماتی قزاقستان با اشاره به ظرفیتهای معدنی و کشاورزی دو کشور این نکته را هم افزود که همکاری طرفین در حوزههای کشاورزی و معدنی نیز ظرفیت بسیار خوبی دارد.
فغانی ادامه داد: ما در حوزه ماشینآلات کشاورزی رشد بسیار خوبی داشتهایم و از این جهت میتوانیم امکانات خوبی را در اختیار قزاقستان قرار دهیم.
امکان استفاده از ظرفیت حمل و نقل دو کشور نیز بحث دیگری بود که سر کنسول ایران در آلماتی قزاقستان به آن اشاره کرد. وی در پایان اظهار کرد: با همکاری جمعی که امروز در صندوق نوآوری و شکوفایی شکل گرفته است، این امکان وجود دارد که مبادلات دو طرف را در زمینههای مختلف فناوری و اقتصادی گسترش دهیم.
ایران در حوزه فناوری یکی از پیشروترین کشورهای منطقه است
سید حمیدرضا وحید کیانی، رییس اداره تسهیل فناوری و توسعه اقتصاد دانشبنیان وزارت امور خارجه نیز یکی دیگر از سخنرانان این رویداد بود. وی در ابتدای صحبت خود گفت: ایران یکی از اولین کشورهایی بود که استقلال قزاقستان را پذیرفت و تاریخ روابط دو کشور نیز نشانگر آن است که ارتباط بسیار خوبی میان ایران و قزاقستان وجود دارد.
کیانی افزود: با خرسندی اعلام میکنم که ایران در حوزه فناوری یکی از پیشروترین کشورهای منطقه است. از سوی دیگر با توجه به موقعیت قزاقستان و قرارگیری این کشور در مسیرهای استراتژیک تجاری، ظرفیت بسیار خوبی در اختیار ایران قرار دارد.
رییس اداره تسهیل فناوری و توسعه اقتصاد دانشبنیان وزارت امور خارجه همچنین بیان کرد: امروز ایران در برخی کشورها خانه نوآوری و فناوری و پایگاههای صادراتی احداث کرده و این نکته نشانگر آن است که کشور ما ظرفیتهای بسیار خوبی در حوزه فناوری دارد. در این زمینه ما آماده انتقال فناوری به قزاقستان هستیم و در این باره صندوق نوآوری و شکوفایی نیز امکان تامین اعتبار برای شرکتهای دانشبنیان را دارد.
کیانی همچنین درباره برخی مسائل تجاری میان ایران و قزاقستان، صحبت به میان آورد و خبر داد: در سال ۲۰۲۲ حجم مبادلات تجاری ایران و قزاقستان رشد بسیار خوبی داشته است.
دعوت دولت قزاقستان از شرکتهای دانشبنیان ایرانی برای بازدید از ظرفیتهای صنعتی این کشور
ماراد بوپازوف، معاون سازمان سرمایهگذاری خارجی قزاقستان (QazIndustry) نیز که به همراه هیئت تجاری قزاقستانی در این رویداد حضور داشت، ضمن ابراز خرسندی از جلسه مشترک با شرکتهای دانشبنیان ایرانی عنوان کرد: بازدید ما طی چهار روز گذشته از بخشهای مختلف صنعتی ایران، باعث خوشحالی بسیار بود. در جریان این بازدیدها ما از ظرفیتهای فناورانه و صنعتی در ایران بازدید کردیم که علاوه بر بهرهمندی از فناوریهای روز ظرفیتهای بسیار خوبی برای همکاری با قزاقستان مشاهده کردیم.
وی خبر داد: ما با معاون سفیر جمهوری اسلامی ایران پیش از این در زمینه همکاریهای اقتصادی، جلساتی داشتیم و به نتایج بسیار خوبی هم رسیدیم. اما متاسفانه با شیوع ویروس کرونا این همکاریها کمرنگ شد و امروز با برگزاری این جلسه همکاریها از سر گرفته خواهد شد.
معاون سازمان سرمایهگذاری خارجی قزاقستان از شرکتهای دانشبنیان ایرانی دعوت کرد برای بازدید از ظرفیتهای صنعتی قزاقستان در مناطق آزاد و نمایشگاههای این کشور حضور یابند.
وی در پایان گفت: ما در این سفر ۴ روزه از ظرفیتهای بسیار خوب صنعتی و فناوری ایران بازدید کرده و خواستار توسعه همکاریهای اقتصادی و فناورانه با ایران هستیم.
تعاملات فناورانه و اقتصادی ۲۰ شرکت قزاقستان با ۱۰۰ شرکت ایرانی در ۶ ماه گذشته
بختیار سادابایوف معاون سازمان تجارت قزاقستان (QazTrade) نیز در این رویداد اعلام کرد: در سال ۲۰۲۲ بازرگانی ایران و قزاقستان ۲۰ درصد رشد را تجربه کرد. واردات ما از ایران نیز ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده و بیشتر شامل گندم و بذر بوده است.
سادابایوف خبر داد: در ۶ ماه گذشته ۲۰ شرکت قزاقستان با ۱۰۰ شرکت دانشبنیان ایرانی وارد همکاریها و تعاملات فناورانه و اقتصادی شدهاند. در تمام این مدت قراردادهایی به ارزش ۶۰ میلیون دلار میان طرفین امضا شده است.
نماینده سازمان تجارت قزاقستان با اشاره به سفر نخستوزیر این کشور به ایران ادامه داد: نخستوزیر در جریان سفر خود بر این نکته تأکید کردند که حجم مبادلات طرفین باید در بلندمدت به صورت گستردهای افزایش یابد. در این راستا، سازمان توسعه تجارت قزاقستان آمادگی خود را برای برقراری ارتباط بین شرکتهای دانشبنیان ایرانی با نهادهای دولتی و سایر مشتریان بالقوه این شرکتها اعلام میکند.