نکات تربیتی که والدین درمورد نوجوانان باید بدانند!
از جمله مسائلی که اکثر خانوادهها با آن درگیر هستند نحوه صحیح تربیت نوجوانان است. در واقع به دلیل حساس بودن سن نوجوانان ۱۰ تا ۱۹ سال توصیه میشود که نکات تربیتی را به دقت مطالعه کنید.
سعی کنید تنبیه و تشویق را در زندگی فرزندتان به طور مساوی تقسیم کنید و اجازه دهید او نیز تعادل را در زندگی لمس کند.
چالشهای مهم در تربیت نوجوانان
معمولا نوجوانان زمانی که به سن بلوغ میرسند با انواع کارها و رفتارهای خوب و بد آشنا میشوند. به عنوان مثال جر و بحث کردن، مخالفت کردن، دروغ گفتن، اعتیاد به سیگار و مواد مخدر، بدرفتاری، بی محبتی و بی تفاوتی نسبت به مسائل زندگی و از این دست مشکلات، حساسیت والدین را نسیبت به این مسائل بیشتر میکند. به همین دلیل روش برخورد و نحوه تربیت نوجوانان برای والدین به یک چالش مبدل شده است و باعث شده بسیاری از والدین نتوانند آن گونه که باید فرزند خود را تربیت کنند و تنها کسانی که بر روی نوجوانان شان حساس هستند، میتوانند نسبت به تربیت آنها موفق باشند.
اجازه دهیم نوجوان تجربه کند
از نکات مهمی که در تربیت نوجوانان تاثیر بسیار مهمی دارد این است که باید اجازه دهید خودش عواقب تصمیش را ببیند. نوجوانان تا خود تجربه نکنند نمیفهمند که والدینش به چه دلیل این تصمیم را برای آنها گرفته اند. نوجوانان از سر خامی و بی تجربگی معمولا در این سن تصمیمات زیادی میگیرند. در بسیاری از این تصمیمها متاسفانه مسیر را اشتباه میروند و در واقع به نصیحتهای هیچ کس هم اهمیت نمیدهند. اینکه شما مداوم آنها را از کاری منع میکنید کار درستی نیست. نهایت میتوانید یک یا دو بار به آنها گوشزد کنید. بیش از این واقعا نمیتوانید این کار را انجام دهید و فرزندتان کار خودش را میکند. اجازه دهید او خودش به اشتباهاتش پی ببرید. چه اشکالی دارد اگر یک بار زمین بخورد. قطعا دفعه بعد به حرف شما اهمیت خواهد داد.
استفاده از تنبیه و تشویق
بی تفاوت بودن والدین نسبت به فرزندان از مهمترین اشتباهاتی است که در ناهنجاریهای نوجوانان تاثیر مستقیم دارد. اگر والدین به موقع از تنبیه و تشویق در تربیت نوجوانان استفاده نکنند چگونه میتوانند او را تربیت کنند. تربیت نوعی توجه است. توجه به کارهای نوجوانان انگیزه آنها را در زندگی دو برابر میکند. اینکه رفتار و کردار نوجوانان برای والدین مهم باشد او متوجه میشود که والدینش واقعا دوستش دارند و برای آنها مهم است. به موقع از او تعریف وتمجید کنید که تشویقهای شما نیز برای او عادی نشود.
اهمیت تعادل در زندگی
سعی کنید تعادل را در زندگی حفظ کنید. تعادل باعث آموزش نوجوانان و دعوت آنها به تعادل میشود. پرخاشگریها و دعواهایی که بعد از انجام کار بد با نوجوان صورت میگیرد او را ناهنجارتر خواهد کزد. این موضوع را درک کنید. لوس کردنهای بی مورد و تشویقهای بیش از حد نیز او را در زندگی آینده اش بسیار حساس خواهد کرد. سعی کنید تنبیه و تشویق را در زندگی فرزندتان به طور مساوی تقسیم کنید و اجازه دهید او نیز تعادل را در زندگی لمس کند.
کمک به مدیریت اهداف در زندگی، تعیین و تبیین اهداف
از جمله مواردی که در تربیت نوجوان تاثیر بسیار زیادی دارد این است که ذهن او را درگیر اهدافش کنید. به اوکمک کنید تا اهدافش را بشناسید و سپس مسیر را به او نشان دهید. به او یاد دهید چگونه در زندگی مدیریت کافی داشته باشد. چگونه کارهای خود را سر وقت انجام دهد. او را به گونهای تربیت کنید که حتی از اوقات بیکاری خود به نحو احسنت استفاده کند و مهارتهای خود را تقویت کند. این موضوعات زمانی به تحقق میرسد که خود والدین الگوی فرزندشان باشند. شما والدین عزیز باید بیاموزید که چگونه میتوانید با رفتار خود به فرزندتان آموزش دهید. انضباط کاری، مدیریت و تعیین مسیر درست برای اهداف و شناسایی کارهای مورد علاقه از مهمترین نکات در تربیت نوجوانان محسوب میشود.
از روش دوستی استفاده کنیم
از دیگر نکات مهم در تربیت نوجوانان این است که با فرزند خود دوست باشید. به جای اینکه از موضع قدرت به مسائل نگاه کنید و خود را همه کاره و همه چیز تمام ببینید ومدام به فرزندتان امر و نهی کنید، سعی کنید از در دوستی با آنها وارد شوید. اگر با نوجوان تان دوست و رفیق باشید میتوانید کاری کنید که آنها حتی درباره کوچکترین مسائل زندگی و حتی مسائل جنسی نیز با شما راحت صحبت کنند. وقتی فرزندتان شما را محرم رازتان بداند دیگر کل راه را رفته اید. حتما اینکار را بکنید.
فرزندتان را مسئولیت پذیر تربیت کنید
و در آخر از مهمترین و اصولیترین نکات در تربیت نوجوانان این است که او را مسئولیت پذیر بار بیاورید. اول اینکه سعی کنید کارهایی را به او محول کنید که از عهده اش بر بیاید. مثل تمیز کردن اتاق یا نظافت وسائل و حتی غذا درست کردن و تعمیرات بعضی از وسائل منزل را به آنها بسپارید. اجازه دهید او در قبال کارهایی که انجام میدهند پاسخگو باشند. این تکنیک از او در جامعه یک فرد پخته و مسئول بسازد. مثلا اگر در اتاقش اشغال ریخت شما وظیفه ندارید آنجا را تمیز کنید و یا به دنبال آنها راه بیوفتید. سعی کنید این مسئولیتها را به خود او واگذار کنید.
نکات دیگر در تربیت نوجوانان
• گوش دادن به شکایات وناراحتیهای او و کمک کردن به آنها برای حل مشکلاتش (آموزش تکنیکهای حل مشکلات)
• حساسیت به رفت و آمدهای نوجوان وکنترل او وشناخت دوستان آنها از نزدیک
• الگوی مناسب بودن برای نوجوانان و پرورش صفتهای خوب مانند راستگویی و آرامش و خوش صحبتی
• خرید فیلمهای آموزشی و اخلاقی:، زیرا با خرید این فیلمها تمام حرفهای ناگفته را به زبانی دیگر به فرزندتان آموزش میدهید. این روش بسیار کاربردی است و در سراسر جهان از این روش برای تربیت نوجوانان استفاده میشود.
منبع: مرکز مشاوره رهیاب - معصومه راهی