پخش زنده
امروز: -
نشست اعضای فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از نمایندگان به منظور بررسی عملکرد این وزارتخانه در حوزه قرآن و نماز در محل سیامین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، اعضای فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی شامگاه دوشنبه بیست و یکم فروردین ماه ضمن دیدار با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل برپایی نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم از بخشهای مختلف این نمایشگاه بازدید به عمل آوردند.
نصراله پژمان فر رئیس فراکسیون قرآن و عترت ضمن عرض تسلیت به مناسبت ایام شهادت مولی الموحدین، سرور متقیان، امیرالمومنین حضرت علی (علیه السلام)، در ابتدای این نشست گفت: قرآن میتواند راه گشای تمام مشکلات باشد در شرایطی که بتوانیم تمام آموزههای آن را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم، فراکسیون قرآن و عترت در تلاش است تا زندگی با قرآن را در جامعه اسلامی ترویج دهد، این فراکسیون از فراکسیونهای فعال مجلس شورای اسلامی محسوب میشود.
۸۰ درصد فارغ التحصیلان آموزش و پرورش مهارت روخوانی قرآن را ندارند
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس یازدهم با ابزار تاسف نسبت به ضعف آموزش و ترویج مسائل قرآنی در مدارس و دانشگاههای کشور، افزود: هر دانش آموزی در طول تحصیل خود حدود ۷۲۰ ساعت آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن را طی میکنند، اما خروجی این کلاسها در حد روخوانی و روانخوانی اثر گذار نبوده است؛ طبق آمار غیر رسمی بیش از ۸۰درصد دانش آموزان بعد از کسب دیپلم مهارت روخوانی و روانخوانی قرآن کریم را ندارند.
وی در ادامه افزود: فراکسیون قرآن و عترت تلاش کرد با دستگاههای مختلف از جمله آموزش و پرورش، آموزش عالی، وزارت کشور، وزارت تعاون و سازمان صدا و سیما در کنار شورای توسعه فعالیتهای قرآنی، جلساتی را در راستای حمایت از قرآن و اشاعه آن در جامعه در دستور کار قرار دهد.
انگیزه نوجوانان برای قرار گرفتن در افق حلقه ۱۰ میلیون حافظ قرآنی
پژمانفر با انتقاد از عدم تشکیل شوراها یادآور شد: طی جلساتی که با وزیر کشور داشتیم از ایشان خواستیم تا به تمام استانداران ابلاغ کند؛ شوراهایی به ریاست امام جمعهها و دبیری استانداران تشکیل شود، اما هنوز این مهم تشکیل نشده است، انتظار میرود به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامههای قرآنی را توسعه دهیم و برای دانش آموزان و جوانان انگیزه ایجاد کنیم تا طبق فرمایشات مقام معظم رهبری در افق حلقه ۱۰ میلیون حافظ قرآنی قرار بگیرند.
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس، در ادامه یاد آور شد: طی جلساتی که با وزیر تعاون و سازمان امور استخدامی کشور داشتیم، مقرر شد برای تمامی مجامع کارگری و کارمندی آموزشهایی را ضمن خدمت برای آنان در نظر بگیرند، همچنین در کنار این آموزشها دوره مهارت روخوانی و روانخوانی قرآن نیز با کمک تشکلهای قرآنی برای آنها صورت پذیرد، در تلاش هستیم ریشه کن شدن بیسوادی قرآنی یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم باشد برای رسیدن به این مهم باید تمام نهادها پای کار بیایند.
ارادهای جدی برای آموزش همگانی قرآن
وی تصریح کرد: محوریت آموزش همگانی مسائل قرآنی باید زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، اگر اراده جمعی وجود داشته باشد؛ ظرف ده جلسه میتوان روخوانی و روانخوانی قرآن را برای افرادی که سواد خواندن و نوشتن دارند مهیا کرد.
رئیس فراکسیون قرآن و عترت در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: طی جلسهای که با سازمان برنامه و بودجه داشتیم، اعتبارات خوبی برای ترویج فرهنگ و زندگی قرآنی در شورا مصوب شد، امیدواریم سال آینده قبل از ماه مبارک رمضان در گزارشی اعلام شود که درصد بسیاری از جامعه از گروههای شغلی مختلف مهارت روخوانی و روانخوانی قرآن دارند.
پژمانفر با اشاره به نگرانیهای موجود در فضای مجازی، تصریح کرد: برای رهایی از این نگرانیها نیازمند عبور مسئولان و متولیان امر از فضای دفتری هستیم و باید تمام مدیران برای تحقق این مهم پای کار بیایند. تشکلهای متعدد قرآنی ظرفیت بسیار بالایی دارند، میتوانیم با ارزیابی از رویکرد عملکرد آنان بحثهای قرآنی داشته باشیم.
امیرحسین بانکی پورفرد نماینده مردم اصفهان با تاکید بر اینکه برنامههای کشور بر مبنای شرایط کل کشور پایه گذاری شود، اظهار داشت: اشتباه ما تحلیل مسائل به صورت عمومی است اگر آماری ارائه میشود آن را به کل جامعه تعمیم میدهیم.
وی ادامه داد: رهبر انقلاب بارها بر شاخصهای اندازهگیری روی بحثهای قرآنی تاکید داشتند، باید این شاخصها را از روخوانی و روانخوانی تا تفسیر و تدبر در قرآن در برنامه ریزیهای کشوری وارد کنیم و جزئی از برنامههای حاشیهای نباشد.
بانکی پور در این نشست به مبحث ترجمان وحی اشاره کرد و گفت: ترجمه قرآن کریم به تمام زبانهای دنیا یکی از مباحث برون مرزی و از دستاوردهای انقلاب است، باید به دستاورد قرآن نگاه تمدنی داشته باشیم، ما پیش از انقلاب یک ترجمه ساده قرآن به زبان فارسی نداشتیم، اما امروز قرآن کریم را با بیش از ۱۰۷ زبان مختلف دنیا ترجمه کردهایم، این فقط جزئی از دستاوردهای قرآنی است.
وی در ادامه با اشاره به ترجمه آیات به همراه تلاوت آنها، اظهار کرد: در برنامههای تلویزیونی باید علاوه بر تلاوت قرآن به ترجمه آیات هم توجه ویژهای شود و این مسئله باید در برنامههای تلویزیونی باب شود.
در این نشست غلامرضا منتظری عضو کمیسیون فرهنگی به برگزاری این نمایشگاه در تمام استانهای کشور تاکید کرد و گفت: امیدوارم برگزاری اینگونه نمایشگاهها در سراسر کشور رخ دهد که بی تردید در تقویت فضای معنوی موثر خواهد بود، این نمایشگاه به لحاظ کمی و کیفی در تراز پایینی در حال برگزاری است، باید بپذیریم قرآن کتاب انسان است، سیمای انسان در قرآن با جزئیات به تصویر کشیده شده، از خلقت بشر تا زمان مرگ را میتوان در این کتاب آسمانی تجسم کرد.
نیازمند سند توسعه و تحول قرآنی کشور هستیم
عضو کمیسیون فرهنگی در این جلسه یادآور شد: ما نیازمند سند توسعه و تحول قرآنی کشور هستیم تا زمانیکه ما سند نداشته باشیم ارزیابی و توسعه معنا پیدا نمیکند، استانهای کشور موظف هستند سند استانی خود را از این توسعه ملی دریافت کنند تا از سالهای آینده شاهد برگزاری نمایشگاه قرآن در تمام استانهای کشور باشیم.
سیدجلیل میرمحمدی میبدی عضو فراکسیون قرآن و عترت در این نشست به بخشهای آموزشی این نمایشگاه اشاره کرد که نیازمند حمایت مادی و بودجهای هستند و یادآور شد: در قسمتهای مختلف این نمایشگاه آموزشهای رایگانی در حیطه خانواده داده میشود که برای ادامه مسیر نیازمند حمایت مادی هستند، امیدواریم این مسئله مد نظر قرار بگیرد.
وی در ادامه به توسعه مدارس قرآنی اشاره کرد و گفت: اگر مدارس قرآنی را در بسیاری از استانها ترویج دهیم دانش آموزان در حین آموزشهای علمی مباحث قرآنی را به صورت ریشهای آموخته و روح حاکم بر این مدارس بر مبنای مباحث قرآنی خواهد بود.
میرمحمدی ادامه داد: اعتبارات قرآنی اختصاص داده شده به این حوزه چندان به هدف اصابت نمیکند و همچنین موضوع مصوبات بودجهای در موضوع قرآن تقریبا صفر بود نمایندگان تلاش کردند در ردیفهای مختلف فعالیتهای قرآنی را مد نظر قرار دهند، امیدواریم این اعتبارات در مباحث خود یعنی بحثهای قرآنی هزینه شود.
نماینده مردم در مجلس یازدهم با تاکید به تشکیل کارگروهی برای پررنگ کردن فعالیت قرآنی در مدارس، گفت: باید کارگروهی برای ترویج فرهنگ قرآنی در ادارههای مختلف تشکیل شود، همچنین ترویج زندگی قرآنی در برنامههای کودک و نوجوان مد نظر قرار بگیرد.
محمدتقی نقدعلی عضو فراکسیون قرآن و عترت به جای خالی مباحث قرآنی در برنامه پنج ساله توسعه اشاره و تاکید کرد: با سازمان دارالقرآن جلساتی برگزار کردیم و کل برنامه ششم توسعه را مرور کردیم، در اکثر این برنامهها کلمهای از قرآن مطرح نشده بود، برنامه پنج ساله توسعه توسط دولت نگاشته میشود بر همین اساس لازم و ضروری است، در برنامه هفتم توسعه نگاه ویژهای به قرآن شود.
حسین میرزائی عضو فراکسیون قرآن و عترت در این نشست به اعتبارات کم بودجهای و بحثهای قرآنی تاکید کرد و گفت: بودجه اختصاص داده شده در مباحث قرآنی بسیار اندک است و همین میزان هم برای کارهای پژوهشی در نظر گرفته میشود.
عضو کمیسیون فرهنگی به تعطیلی برخی از مجموعههای خودجوش قرآنی تاکید کرد و گفت: هزینه برخی مجموعهها به جای میرسد که توانایی پرداخت هزینه اساتید خود را ندارند بر همین اساس تصمیم به تعطیلی مجموعهها میگیرند در حالی که بسیاری از حافظان قرآنی را این گروه آموزش و به جامعه تحویل دادهاند. شناسایی کردن این مجموعه از اقدامات اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد است.
میرزایی در ادامه با اشاره به عدم انسجام اقدامات قرآنی، تصریح کرد: اقدامات قرآنی انجام شده از انسجام کافی برخوردار نبوده است، هر فرد از بخشی شروع به انجام فعالیت قرآنی دارد که تاثیری در هم افزایی ندارد باید سازماندهی در این راستا صورت پذیرد.
قرآن پارامتری برای ارزیابی رسانهها باشد
در ادامه این نشست علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی به ارزیابی رسانهها به واسطه قرآن اشاره کرد و گفت: قرآن هیچ نقشی در ارزیابی رسانهها ندارد به بیانی باید قرآن پارامتری برای ارزیابی رسانهها باشد.
در حوزه سریال و فیلم قرآنی اقدامات موثری داشتیم
روح اله متفکرآزاد رئیس فراکسیون دانشگاهیان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به جهت گیری وزارت ارشاد در اتفاقات اخیر، گفت: خوشبختانه موضع وزارت فرهنگ ارشاد در اتفاقات رخ داده به ویژه در جشنوارهها بسیار مناسب بوده است، خوشبختانه در طی دو دهه اخیر در حوزه سریال و فیلم قرآنی اقدامات موثری داشتیم به گونهای که جامعه ایرانی و اسلامی توانسته با این مسئله همراه شود. امیدواریم وزارت فرهنگ و ارشاد در سال جدید چند پروژه سینمایی در قالب فیلم الف ویژه کلید بزند.
مساجد در موضوعات قرآنی جایگاه ویژهای دارند
علیرضا عباسی عضو فراکسیون قرآن و عترت در این نشست با بیان پررنگ کردن نقش مساجد در مردمی سازی برنامههای قرآنی، تاکید کرد: برای مساجد در موضوعات قرآنی باید جایگاه ویژهای مد نظر قرار دهیم، از طرفی شاهد برگزاری جشنوارههای مختلف فرهنگی و هنری از جمله جشنواره فیلم فجر هستیم، باید فیلمها با موضوعات مختلف مد نظر قرار بگیرد. مباحث قرآنی را میتوانیم به موضوعات تخصصی تعمیم دهیم به فرض مثال در حوزه کشاورزی، که میتوان از تک تک آنها آموزش ببینیم.
نمایشگاه قرآن محل قدرت نمایی جبهه فرهنگی انقلاب است
محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ در این نشست پس از شنیدن نقطه نظرات و دیدگاههای نمایندگان در حوزه قرآن و عترت در سخنانی به تشریح بخشهای مختلف سی امین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم پرداخت و تصریح کرد: سی امین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم یکی از پرشورترین ادوار این نمایشگاه به شمار میرود و به لحاظ کمی و کیفی به یک نقطه عطف رسیده است به طوری که نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم به محلی برای بروز قدرت نمایی جبهه فرهنگی انقلاب در عرصههای مختلف فرهنگی، هنری و اجتماعی بدل شده است.
اسماعیلی با اشاره به اینکه امسال نسبت به سال گذشته دو برابر مساحت به فضاهای نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در مصلی امام خمینی (ره) اختصاص داده شده است، خاطرنشان کرد: بخش عفاف و حجاب یکی از بخشهای مهم نمایشگاه برای علاقهمندان به تهیه لباسهای عفیفانه است که امسال نیز همانند سال گذشته مورد استقبال مردم قرار گرفته است و شبستانهای مستقلی برای این بخش در سی امین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم درنظرگرفته شده و بیش از ۲۶۰ غرفه شامل تولیدکنندگان فعال حوزه عفاف و حجاب در این بخش برپا شده است.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ در دوره جدید اهتمام جدی نسبت به تحقق نهضت روانخوانی قرآن کریم دارد، گفت: طرح بشری از طرحهای مهم حوزه قرآن و عترت محسوب میشود که طی یکسال اخیر در ۲۰ استان کشور بیش از پنج هزار مربی قرآنی تربیت یافته اند همچنین طرح حفظ قرآن رسول اکرم (ص) نیز این روزها بطور جدی در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم اجرا میشود.
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پس از دوران کرونا، مجموعهها و فعالیتهای قرآنی نیز همانند سایر مجموعهها آسیب دیده بودند و از زمان آغاز به کار دولت مردمی تلاش شد این مجموعهها و فعالیتها مورد حمایت قرار گیرند و بر همین اساس ۱۵ هزار فعال قرآنی عضو صندوق اعتباری هنرمندان شده اند همچنین ۳ هزار موسسه قرآنی فعال از وزارت فرهنگ مجوز دریافت کرده اند.
وزیر فرهنگ در ادامه از راه اندازی بنیاد فرهنگی و هنری یاسین در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: این بنیاد ویژه تولیدات فرهنگی و هنری در حوزه قرآن و عترت خواهد بود که در راستای تعالی حوزه قرآن و عترت فعالیت خواهد کرد که امیدواریم راهاندازی آن به توسعه بیشتر فعالیتهای فرهنگی و هنری حوزه قرآن و عترت منجر شود.
اسماعیلی، برپایی جشنواره فیلمهای قرآنی را یکی دیگر از برنامههای آتی وزارت فرهنگ در حوزه قرآن و عترت برشمرد و افزود: همچنین پیرو فرمایش اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «هر مسجد باید یک پایگاه قرآنی باشد» تا به امروز حدود ۱۹۰۰ مسجد، پایگاههای قرآنی خود را راه اندازی کرده که بزودی جزییات آن از سوی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد اطلاعرسانی خواهد شد.
علیرضا معاف معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست خبری یادآور شد: مسئله انس با قرآن را در شکل گیری نمایشگاه بین المللی قرآن کریم مد نظر قرار دادیم یعنی زمانی که مردم از نمایشگاه خارج میشوند دوستی پابرجایی با قرآن داشته باشند.
معاف با اشاره به بخش پرطرفدار عفاف و حجاب در نمایشگاه گفت: پوشاک مذهبی با تخفیفهای مناسب در بخش عفاف و حجاب ارائه شده است. در این حوزه کارگروه مدولباس به کمک ما آمدهاند و برای حجاب اولیها و جشن فرشتگان یا همان جشن تکلیف برنامه داریم و هدیهای هم خواهیم داشت. دوخت رایگان چادر جزو برنامههای این بخش است و موسسات ترویجی حوزه عفاف و حجاب در این بخش حضور خواهند داشت.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید به اینکه ۷۰ درصد از نمایشگاه مردمی بود، یادآور شد: موضوع دهه هشتادیها و عدم رابطه مناسب این نسل با انقلاب از موضوعات دیگر بود که در نمایشگاه به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفت که با موج سروده سلام فرمانده مد نظر قرار گرفت.