پخش زنده
امروز: -
سالهاست که تحریمهای گستردهای علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال میشود؛ تحریمهایی که هدفی جز ممانعت از دستیابی ایران به فناوریهای پیشرفته و نوین را دنبال نمیکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران؛ شرکت فناوریهای پیشرفته ایران به منظور تحقق استقلال صنعت هستهای کشور و کاهش اثر تحریمهای بینالمللی تاسیس شد تا با ایجاد همافزایی، تعامل، نظارت و راهبری شرکتها و مجموعههای فعال در حوزههای مرتبط با ماموریت شرکت و با بهرهگیری از متخصصان و پژوهشگران ایرانی و استفاده از دانش روز، همگام با صنعت داخلی کشور، برای سرفرازی و سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، گامهای موثری بردارد.
شرکت فناوریهای پیشرفته ایران به عنوان مجموعهای توسعه یافته، با اتکا به توان و تخصص محققان و کارشناسان خود در عرصه فناوریهای روز، گامهای موثری در زمینه «غنیسازی اورانیوم»، «تولید ایزوتوپهای پایدار به روش سانتریفیوژ گازی» و «همجوشی هستهای (گداخت)» برداشته و به دستاوردهای مهمی در مسیر پیشرفت فناوری صلح آمیز هستهای رسیده است.
سرفصلهای مهم شرکت فناوریهای پیشرفته ایران
دکتر نوروزی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران درباره عملکرد یکساله این شرکت، برنامهها و پروژههای آن در سال جدید اظهار کرد: شرکت فناوریهای پیشرفته سه وظیفه مهم برعهده دارد که در حقیقت این موارد، سه سرفصل شرکت را تشکیل میدهند.
دکتر نوروزی افزود: سرفصل نخست، گداخت است که در حقیقت انرژی آینده به شمار میآید. گداخت علم جدیدی محسوب نمیشود، اما دهههاست که روی آن کار میشود و سرعت کار در این عرصه بسیار بالا بوده و رو به جلو حرکت میکند.
وی افزود: بارقههای امیدی در دنیا پیدا شده که بتوان از آن برای انرژی آینده استفاده کرد. یکی از فعالیتها و وظایف ما این است که بستر مناسب برای حرکت و پیشرفت علم گداخت و تکنولوژی مهم را فراهم سازیم تا از روند جهانی عقب نمانیم و همچنین بتوانیم در این راه پیشرو باشیم.
مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران با اشاره روشهای مختلف مورد استفاده از دانش گداخت توضیح داد: روشهایی نظیر «ICF» و «MCF» و ... وجود دارد که در این شرکت برای توسعه هر کدام از این روشها برنامهریزی شده و برای همه آنها، فعالیتهایی در نظر گرفته تا رو به جلو حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: با یاری خداوند در آیندهای نزدیک شاهد پیشرفت در عرصه این علم و دانش خواهیم بود و به موازات آن، روشهای مورد استفاده نیز پیشرفت خواهند کرد.
نوروزی با تاکید بر لزوم شناسایی این تکنولوژی به عنوان بهوجود آورنده انرژی گفت: بومیسازی فناوری طراحی و ساخت سیستمهای تشخیصی و اندازهگیری برای این حوزه در دستور کار قرار داشته و توسعه زیرساختهای مورد نیاز (تجهیزات و آزمایشگاههای مرجع) از جمله اقدامات دیگر این شرکت در توسعه گداخت هستهای است.
وی عنوان کرد: مطمئن هستم که پیشرفت ما به حدی خواهد بود که در سالهای آتی، کشور عزیزمان ایران به یکی از کشورهای پیشرو و صاحب فناوری در زمینه گداخت و سرریزهای دانشی آن در حوزههای دیگر از جمله صنعتی و پزشکی تبدیل شود.
توجه ویژه به تکنولوژی پیشرفته ایزوتوپهای پایدار
معاون سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به سرفصل دوم فعالیت در شرکت فناوریهای پیشرفته توضیح داد: قسمت دوم کار ما مربوط به تولید ایزوتوپهای پایدار است که تکنولوژی به مراتب قویتر و پیشرفتهتر از غنیسازی محسوب میشود. این سرفصل ادامه مسیر قبلی است و در نهایت به تولید داروهایی برای درمان و تشخیص بیماریها منجر خواهد شد. خوشبختانه در این زمینه پیشرفتهای بسیار خوبی حاصل شده و در آینده خبرهای خوشی خواهیم شنید.
تلاش برای رساندن کوانتوم به مرحله صنعتی
وی با اشاره به سرفصل سوم برنامهها و وظایف این معاونت گفت: مورد سوم مربوط به موضوع کوانتوم است. این تکنولوژی بهروز است و دارای متخصصان بسیار خوبی در این زمینه هستیم. امیدواریم با تلاش دانشمندان و متخصصان بتوانیم این مباحث را از جنبه تئوری به مرحله صنعتی برسانیم و شاهد نتایج آن باشیم.
وجود چالشهای بزرگ بر سر پروژههای علمی ناشناخته
نوروزی درباره چالشهایی که در مسیر انجام طرحها و پروژهها در سال ۱۴۰۱ با آن مواجه بودهاند، بیان کرد: هر روز کار ما یک چالش بود؛ هنگامیکه دست به کار بزرگ و علمی که شناخته نشده و مرزهای آن مشخص نیست، بزنید چالشها پشت سر آن میآید. مسایلی که حتی به ذهن ما نمیرسد، بروز میکند و تلاش برای حل آنها توسط متخصصان هر روز انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: نکته مهم، راهبری و ریل گذاری به سمت هدف است. به نظر بنده این مساله مهمترین چالشی بود که در سال ۱۴۰۱ با آن مواجه بودیم. در درجه نخست موضوع شناخت هدف بسیار مهم است، زیرا باید هدف را کاملا بشناسیم، ابعاد و اندازههای آن را بدانیم تا با شناخت از چالشها و گلوگاهها، با مشخص شدن همه موارد، بتوانیم به سمت این هدف حرکت کنیم و از آن دور نشویم.
وی تصریح کرد: این مساله بزرگترین چالشی بود که سال گذشته با آن مواجه شدیم و توانستیم از آن با موفقیت گذر کنیم.
چشمانداز فناوریهای پیشرفته ایران تا پایان دولت سیزدهم
مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران در پاسخ به این پرسش که چشم انداز این معاونت تا پایان دولت سیزدهم چگونه خواهد بود؛ اظهار کرد: چشمانداز ما در مورد هرکدام از سرفصلها و ماموریتهای محوله به این شرکت مشخص است تا بتوانیم تبدیل به قطب جهانی شویم و براساس این چشمانداز حرکت میکنیم البته در این مسیر مسایل مختلف و مربوطه را در نظر خواهیم گرفت.
وی تصریح کرد: برنامه و هدف ما این است که پس از ریلگذاری، پروژهها را به سمت جلو حرکت دهیم تا در نهایت به اهداف تعیین شده در این زمینه دست یابیم. همچنین قرار است بر اساس اهداف خود تبدیل به یک قطب در منطقه و در سطح جهان شویم. در این عرصه، ابتدا گداخت و بعد ایزوتوپهای پایدار و کوانتوم مشخص میکند در چه مسیری باید حرکت کنیم و به چه مواردی بپردازیم.
نوروزی گفت: پیشبینی بنده این است که با لطف خداوند و تلاش همه همکاران بتوانیم در انتهای دولت سیزدهم از نظر جایگاه در سه سرفصل شرکت نه تنها درغرب آسیا بلکه در کل قاره و حتی در ابعاد جهانی، حرفهایی برای گفتن داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: اینکه میگوییم در سطح جهانی، یک شعار نخواهد بود. زیرا در جهان، کشورهای محدودی به قدرت غنیسازی دست یافتهاند. همچنین در روند پیشرفتهای خود به سمت ایزوتوپهای پایدار و پزشکی حرکت میکنیم که در این عرصه نیز تکنولوژی ارتقا مییابد بنابراین دستیابی به این موارد؛ چشمانداز دوری نخواهد بود.
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: علاوه بر موارد ذکر شده؛ اقدامات خوبی در صنعت گداخت آغاز شده و ادامه این روند سبب میشود تا در آیندهای نزدیک این حرکت منجر به دستاوردهای چشمگیرتری شود و به ما یادآوری میکند در عرصه صنعت گداخت نیز یکی از کشورهای پیشتاز خواهیم بود.
وی با اشاره به انجام طرحها و پروژههای علمی توضیح داد: معاونت ما، معاونت فناوریهای پیشرفته است بنابراین باید به سمتی حرکت کنیم که فناوریهای پیشرفته کشور در عرصه صنعت هستهای در سطح بسیار عالی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: بنده این قول را به شما میدهم که این امر تحقق پیدا کند؛ هرچند این مساله منوط به یک مولفه نبوده و مسایل فراوانی درگیر آن هستند، اما تکنولوژی و فناوریهایی که مربوط به صنعت هستهای و پیشرفته باشد در سه قالب گفته شده، اتفاق خواهد افتاد.
نوروزی اضافه کرد: ما از نظر جایگاه و تکنولوژی به سطحی خواهیم رسید که زبانزد منطقه و غرب آسیا خواهیم بود.
رد پای مشهود حمایتهای سازمان در دستاوردهای فناوریهای پیشرفته
وی با بیان اینکه در این مسیر یکی از موضوعاتی که میتوان روی آن تاکید داشت، بحث حمایت است؛ گفت: خوشبختانه با حضور مهندس اسلامی به عنوان ریاست سازمان انرژی اتمی ایران، حمایتها چند برابر شده و به وضوح شاهد این موارد هستیم و دستاوردهایی که در این عرصه وجود دارد؛ گواه این موضوع است.