پخش زنده
امروز: -
توسعه نیروگاههای اتمی در کشور و ضرورت تولید هرچه بیشتر برق هستهای در سالهای گذشته به شکل ملموستری در جامعه نمود یافته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران؛ برق هستهای را باید نماد انرژی پاک و پایدار دانست بهطوریکه بررسیها نشان میدهد واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر در مجموع سالهای راهاندازی یعنی از زمان آغاز ساخت نیروگاه و نیز بهرهبرداری از مهرماه ۱۳۹۲ تا پایان اسفندماه ۱۴۰۱ به میزان ۵۸۰۱۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کرده که میزان ۵۲۸۳۴ میلیون کیلووات ساعت آن را تحویل شبکه برق سراسری کشور داده است.
از جمله مزیتهای غیرقابل انکار وجود نیروگاه اتمی بوشهر؛ صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی معادل بیش از ۸۹.۷ میلیون بشکه نفت خام بوده است. با فعالیت این نیروگاه همچنین تاکنون از انتشار حدود ۵۶.۵ میلیون تن گازهای آلاینده جلوگیری شده است.
این موضوع آنچنان مهم است که در جریان تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۲، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دولت اجازه دادند تا نسبت به احداث نیروگاه اتمی با ظرفیت تولید برق ۱۰ هزار مگاوات از طریق مشارکت با سازندگان بینالمللی و صنایع داخلی در سال جدید اقدام کند.
شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران در مهرماه ۱۳۸۳ رسما کار خود را آغاز کرد و هدف از تشکیل آن، ساماندهی و اجرای فعالیتهای دولت در زمینه تولید و توسعه برق هستهای، راهبری و انجام برخی فعالیتهای عملیاتی و کارگزاری سازمان انرژی اتمی ایران در این زمینه و نظارت بر آنهاست.
شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران از شرکتهای تابعه سازمان انرژی اتمی ایران محسوب میشود و در جایگاه یکی از بازوهای سیاستگذاری سازمان، در زمینه توسعه نیروگاههای هستهای در کشورعمل میکند.
موضوع فعالیت شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران؛ مدیریت و نظارت بر سرمایههای شرکت برای انجام هرگونه فعالیت در راستای تولید و توسعه برق هستهای، مدیریت و نظارت بر انجام مطالعات، مکانیابی، طراحی، احداث نیروگاههای اتمی، تأمین سوخت هستهای، بهرهبرداری ایمن و از کاراندازی نیروگاههای هستهای و تاسیسات آنها و انجام تمام معاملات مربوط به برق هستهای است.
در ماههای گذشته و با حمایتهای صورت گرفته؛ عملیات اجرایی واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر با تامین بخشی از منابع مالی (ارزی و ریالی) مورد نیاز و نیز نهایی کردن قرارداد با پیمانکار عمومی (GC) سرعت گرفته و اتمام این پروژه مطابق برنامه در نظر گرفته شده در اولویت برنامههای سازمان انرژی اتمی ایران قرار دارد.
در نخستین روزهای سال ۱۴۰۲ با مهندس حسین درخشنده، معاون سازمان انرژی اتمی ایران و مدیر عامل شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران، درباره عملکرد این شرکت در سالی که گذشت و نیز برنامههای جاری به گفتگو نشستیم.
مهمترین اقدامات و پروژههای انجام شده در سال ۱۴۰۱
مدیر عامل شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران ضمن تبریک فرارسیدن سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: فرارسیدن سال نو را خدمت ایرانیان سراسر گیتی و همکاران گرامی در صنعت هستهای ایران تبریک عرض میکنم.
مهندس حسین درخشنده گفت: مهمترین اقدامات و پروژههایی که در سال ۱۴۰۱ انجام دادیم شامل موارد زیر میشود؛ بهره برداری ایمن از واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر و تولید بیش از ۵.۹۰۶.۵۹۸ مگاوات ساعت در سال ۱۴۰۱ با وجود خاموشی اجباری واحد بر پایه سیاستهای ابلاغی شبکه برق کشور، سازماندهی فعالیتها و تعهدات کارفرما در «طرح احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر» در قالب قرارداد با پیمانکار عمومی (GC) و تامین اعتبار از محل تهاتر نفت.
وی ادامه داد: از دیگر طرحها و پروژههای اجرا شده در این شرکت میتوان از تهیه سازوکار افزایش مشارکت پیمانکاران ایرانی در «طرح احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر» نام برد.
درخشنده بیان کرد: بومیسازی برخی از تجهیزات مورد نیاز واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر، انجام پروژه ساخت کسکهای دومنظوره سوختهای مصرف شده، برنامهریزی و آمادگی برای مشارکت بیشتر شرکتهای ایرانی در دوره تعمیر و نگهداری نیروگاه، انجام ارزیابی همتایی وانو در شرکت مادر و انجام پروژههای پشتیبانی فنی نیروگاه از سایر مواردی است که در سال ۱۴۰۱ انجام و پیگیری شد.
بزرگترین چالشها
معاون سازمان انرژی اتمی ایران درباره بزرگترین چالشهایی که در سال ۱۴۰۱ توانستهاند از آن عبور کنند؛ اظهار کرد: از جمله بزرگترین چالشهایی که سال گذشته با آن مواجه بودیم و توانستیم از آنها گذر کنیم باید به تامین بخشی از منابع مالی (ارزی و ریالی) مورد نیاز «طرح احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر» و نیز نهایی کردن قرارداد با پیمانکار عمومی (GC) و تامین اعتبار از محل تهاتر نفت اشاره کنم که خوشبختانه با موفقیت از این چالشها عبور کردیم.
مهمترین برنامههای شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران در سالجاری
درخشنده درباره مهمترین برنامههای شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران در سالجاری گفت: برای سال ۱۴۰۲ برنامهریزی دقیقی صورت گرفته و در نظر داریم تا از همه ظرفیتهای قانونی برای تامین اعتبارات مورد نیاز قرارداد واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر استفاده کنیم؛ همچنین در نظر داریم تا پروژه بهروزرسانی مطالعات مکانیابی برای واحدهای جدید نیروگاههای هستهای در کشور را تکمیل کنیم.
وی اضافه کرد: انجام تعمیرات، نگهداری و سوختگذاری واحد در مدت زمان برنامهریزی شده و نیز بهرهبرداری ایمن از واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر جزو برنامههای ما در سال ۱۴۰۲ محسوب میشود.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: پایان یافتن پروژه ساخت کسکهای دومنظوره سوختهای مصرف شده و انبار موقت محل نگهداری این کسکها و آغاز پروژه ساخت آنها به منظور بهرهبرداری در سال ۱۴۰۳ یکی دیگر از برنامههایی است که در سالجاری دنبال خواهیم کرد.
وی ادامه داد: شروع بهکار پیمانکارعمومی (GC) در «طرح احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر» و پیگیری تامین اعتبار از محل تهاتر نفت و نیز تسریع در عملیات احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر از سایر برنامههای ما در سال ۱۴۰۲ خواهد بود.