پخش زنده
امروز: -
در سالهای اخیر تمایل به تک فرزندی به دلایل مختلف در ایران رواچ پیدا کرده است، اما باید توجه داشت که این موضوع پیامدهای منفی برای جامعه و خانواده دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: تک فرزندی از جمله مسائلی است که در سالهای در خانوادههای ایرانی بیش از گذشته به چشم میخورد و دلایل مختلفی برای آن بیان میشود.
شایسته شمی پور افزود: باید توجه داشت که تک فرزندی دارای ۲ بُعد اجتماعی و خانوادگی است و پیامدهای منفی آن علاوه بر جامعه، بر خانواده نیز تاثیر میگذارد.
وی تهدید امنیت کشور را یکی از ابعاد رواج تک فرزندی با کاهش جمعیت عنوان کرد و ادامه داد: همچنین باعث کاهش نسل جوان و افزایش تعداد میانسالان و به عبارتی پیرشدن جمعیت میشود که به چرخه تولید و اقتصاد جامعه آسیب خواهد زد.
شمی پور اضافه کرد: زمانی که نیروی کار فعال و پویا در جامه کم باشد، آن جامعه دچار رکود اقتصادی و تولید خواهد شد، ضمن اینکه توازن و تعادل نسلی به هم میخورد..
این مقام مسئول میگوید: به عبارتی با توجه به اینکه مادران تحصیلکرده تمایل بیشتری به تک فرزندی دارند، سهم جمعیت آینده از مادران تحصیلکرده بسیار کمتر خواهد بود، بنابراین کاهش متوسط ضریب هوشی جامعه را در پی خواهد داشت، همچنین احتمال انزوای والدین در سنین پیری افزایش مییابد.
وی گفت: احساس تنهایی، نبود تعاملات متعدد با سایر فرزندان، تمایل بیشتر به بازی با دوستان خیالی، اعتماد به نفس کمتر فرزند به دلیل توجه زیاد خانواده، نیافتن فرصت تجربه کنترل و مدیریت برخی از احساسات به دلیل نداشتن خواهر و برادر از جمله پیامدهای منفی تک فرزندی از بعد خانواده به شمار میروند.
شمی پور با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان محیطهایی مانند مهد کودک نمیتواند جای خالی خواهر و برادر را برای فرزند شما پر کند، افزود: کودک به دلیل خود محوری، سختتر دوست پیدا میکند و برای بهتر بودن در درس و دیگر فعالیتها زیر فشار زیادتری از سوی خانواده است.
وی ادامه داد: ممکن است بخاطر مراقبت بیش از حد والدین از دخالت آنها در کارش خسته شود، ضمن اینکه به دلیل نداشتن همبازی در دوران کودکی، اسباببازیها و حیوانات را به جای خواهر و برادر خود جایگزین میکند.
شمی پور اختلال در فرایند جامعهپذیری به دلیل خلاءهای عاطفی را ازد گیر پیامدهای منفی تک فرزندی برشمرد و اضافه کرد: این افراد معمولا تحمل کمتر و حساسیت بیشتر نسبت به رفتار دیگران دارند، بطوریکه رفتار خلاف میل را عمدی و به پشتوانه نیتی خاص تفسیر میکنند.
وی با بیان اینکه زندگی و بازی با افراد بزرگسال، سبب رفتار بزرگتر از سن او شده و مانع بچگی کردنش میشود، افزود: همچنین دلواپسیهای بیش از حد والدین باعث حفاظت بیش از حد وی شده و به نوعی سلب آزادی خود را تلقی میکند.
به گفته شمی پور؛ آسیب پذیری بیشتر از لحاظ جنسی و روابط اجتماعی به دلیل نداشتن الگویی از جنس مخالف در خانواده، احساس تنهایی والدین بعد از ازدواج تک فرزند، محروم شدن را از داشتن خواهر و برادر و در نتیجه فرزندان او از داشتن وابستگان شامل؛ خاله، عمه، عمو و دایی و همچنین محروم شدن والدین از حمایت فرزندان در دوران پیری و فشار تامین این مسئولیت از سوی تنها یک فرزند، از دیگر پیامدهای منفی تک فرزندی به شمار میروند.