پخش زنده
امروز: -
حبوبات منبع خوب و ارزان برای تامین پروتئین است که برخی از املاح و ویتامینها و همچنین فیبر موردنیاز بدن را تامین میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز گفت:حبوبات در هرم مواد غذایی جزو گروه حبوبات و مغزها قرار گرفته است. این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش میشود. حبوبات منبع خوب و ارزان برای تامین پروتئین است که برخی از املاح و ویتامینها و همچنین فیبر موردنیاز بدن را تامین میکند.
اعظم زمانی، افزود:پروتئینهای گیاهی به طور معمول تمام اسید آمینههای ضروری را ندارد، بنابراین لازم است ترکیبی از دست کم دو پروتئین گیاهی (مثل غلات و حبوبات) مصرف شود تا یک پروتئین با کیفیت بالا به بدن برسد؛ مثل عدس پلو، لوبیاپلو، باقلاپلو، ماش پلو.
وی ادامه داد:در واقع حبوبات منبع غنی از پروتئین گیاهی محسوب میشود و اگر همراه با غلات کامل مانند نان سبوس دار و برنج قهوهای مصرف شود، تأمین کننده تمام اسیدهای آمینه ضروری مانند گوشت است.
زمانی با بیان اینکه همچنین به جای یک واحد گوشت یا یک عدد تخم مرغ میتوان یک واحد حبوبات مصرف کرد که توصیه میشود روزانه یک واحد حبوبات مصرف شود گفت:اندازه یک سهم (واحد) از حبوبات برابر نصف لیوان حبوبات پخته یا یک چهارم لیوان حبوبات خام است.
او اظهار داشت:ترکیبات مغذی موجود در حبوبات شامل فیبر، پروتئین، مواد نشاسته ای، ویتامینهای گروه B، آهن، مس، منیزیم، منگنز، روی و فسفر است. میزان چربی موجود در حبوبات بسیار ناچیز بوده و عاری از اسیدهای چرب اشباع و کلسترول است.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز با اشاره به اینکه حبوبات منبع خوبی از ترکیبات نشاستهای است و به دلیل اینکه نمایه گلیسمیک پایینی دارد، قند خون را سریع افزایش نمیدهد و در کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نقش مؤثری دارد گفت:فیبر موجود در حبوبات، آنتی اکسیدان ها، فیتوکمیکالها و فیتواسترولهای آن خطر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطانها را کاهش میدهد.
زمانی افزود:حبوبات منبع خوبی از آهن غیر هم یا گیاهی است. توصیه میشود حبوبات همراه با ویتامین C مصرف شود که جذب آهن آن افزایش یابد.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز گفت:حبوبات را میتوان به تمام وعدههای غذایی اضافه کرد. در وعده صبحانه میتوان خوراک عدسی همراه با نان سبوس دار مصرف کرد. افزودن حبوبات به برنج به صورت عدس پلو، لوبیا پلو و ماش پلو نیز موجب تأمین منابع غذایی پروتئین میشود. انواع حبوبات از جمله لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و لپه را نیز میتوان به صورت متنوع به خورشتها اضافه کرد. در کوکو و کتلت نیز میتوان از حبوباتی که خیسانده و آسیاب شده استفاده کرد. به طور کلی حبوبات در پیشگیری از بیماریهایی نظیر دیابت، سرطان، اضافه وزن و چاقی و کاهش کلسترول و کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی موثر است.
اعظم زمانی ادامه داد:در پوسته حبوبات ترکیبات نفاخی وجود دارد که قابل حل در آب بوده و ممکن است که برای دستگاه گوارش کمی مشکل ایجاد کند؛ بنابراین برای رفع آن توصیه میشود حبوبات را از شب قبل خیس کنیم و در هنگام پخت نیز زمان زیادی را اجازه دهیم بر روی شعله ملایم پخته شود.