پخش زنده
امروز: -
افسردگی، یک اختلال خلقی شایع، اما جدی است که سبب ایجاد علائم شدیدی شده و بر احساسات، تفکر و انجام فعالیتهای روزانه مانند خواب، غذا خوردن یا کار کردن تأثیر میگذارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازگفت:هنوز هیچ علت قطعی برای افسردگی شناسایی نشده است. با این وجود برخی عوامل از جمله ژنتیک، تغذیه، عوامل استرس زای محیطی، اختلالات هورمونی و تغییر در بیولوژی و عملکرد ناقلین عصبی به افسردگی نسبت داده شده است. در ادامه به بررسی تأثیر تعدادی از عوامل تغذیهای بر افسردگی میپردازیم.
اهمیت استفاده از غذاهای دریایی در رژیم غذایی
دکتر مهسا مؤذن، افزود: تحقیقات اپیدمیولوژیک ارتباطی را بین مصرف کمتر غذاهای دریایی و افزایش نرخ افسردگی شناسایی کرده و تعداد فزایندهای از مطالعات نشان میدهد که اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا ۳ در بهبود افسردگی مؤثر است.
به گفته این استاد دانشگاه ویژگی ضد التهابی این اسیدهای چرب و همچنین نقش آنها در حفظ یکپارچگی و سیالیت غشاء به بهبود افسردگی نسبت داده میشود. نتایج حاصل از یک مطالعۀ مروری در سال ۲۰۱۹ میلادی نشان داد که به طور کلی اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا ۳ دارای اثراتی مفید بر علائم افسردگی است.
مصرف منظم ویتامین D را فراموش نکنیم!
دکتر مهسا مؤذن ادامه داد:برخی یافتهها نشان میدهد سطوح پایین ویتامین D در خون نیز با افسردگی مرتبط بوده است. به علاوه بهبود سطح روی سرم ممکن است تأثیر درمانهای غیر مؤثر را افزایش دهد. بهبود سطوح ویتامینهای B ۱۲ و فولیک اسید نیز در افراد دارای کمبود این دو ویتامین، به ویژه در صورت جهشهای خاص یا سطح هموسیستئین بالا، ممکن است به بهبود افسردگی کمک کند.
زردچوبه؛ چاشنی مفید غذاهای ایرانی
وی گفت:به نظر میرسد «کورکومین» به عنوان پلی فنول موجود در زردچوبه به دلیل دارا بودن اثرات ضد التهابی، یک درمان امیدوارکننده برای افسردگی باشد. اما اثربخشی کورکومین معمول به دلیل جذب ضعیف آن کاهش مییابد. مکملهایی که کورکومین را با پیپرین (آلکالوئیدی که جزء فعال فلفل میباشد) تأمین میکنند، فراهمی زیستی آن را افزایش میدهد.
رژیم غذایی مدیترانهای
او ادامه داد:رژیم غذایی مدیترانهای یک رژیم غذایی سالم محسوب میشود که بر مصرف سبزی ها، میوه ها، حبوبات، مغزها و دانه ها، غلات کامل، روغن زیتون و ماهی تأکید دارد؛ در حالی که مصرف گوشتهای قرمز و فرآوری شده و قندها را محدود میکند. پیروی از این الگوی غذایی به طور گسترده در چندین بیماری مورد بررسی قرار گرفته است.
دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازگفت:مکانیسمی که از طریق آن رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است بر کاهش خطر ابتلا به افسردگی تأثیر بگذارد، میتواند به اجزای چنین رژیمی نسبت داده شود. به علاوه گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده که مصرف آن در رژیم مدیترانهای محدود میشود، با افزایش التهاب که به افسردگی نسبت داده شده، مرتبط است.
دکتر موذنی افزود:یک مطالعه مروری در سال ۲۰۱۹ میلادی ارتباط بین دریافت رژیم غذایی مدیترانهای را با افسردگی مورد بررسی قرار داد. نتایج به دست آمده از مطالعات مقطعی، ارتباط معکوس معنی داری را بین پایبندی به رژیم غذایی مدیترانهای و احتمال افسردگی یافت. با این وجود، نتایج حاصل از مطالعات کوهورت، هیچ ارتباط معنی داری را بین پایبندی به این رژیم غذایی و خطر افسردگی نشان نداد.