پخش زنده
امروز: -
حذف جنین دچار اختلال در بارداری حامل دوقلوهای همسان با استفاده از دستگاه مایکروویوابلیشن، برای نخستین بار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد باموفقیت انجام گرفت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رئیس بخش طب مادر و جنین دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به راه اندازی و کاربرد موفقیت آمیز این دستگاه در انجام جراحی حذف جنین دچار اختلال در بارداری حامل دوقلوهای همسان، گفت: این عمل با هدف بهبود فرزندآوری و کمک به بقای جنین سالم انجام شد.
دکتر فاطمه تارا اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد پس از شیراز، به عنوان دومین مرکز در این زمینه محسوب میشود.
وی با بیان اینکه امروزه به علل مختلفی ازجمله افزایش سن باروری و استفاده بیشتر از روشهای کمک باروری، شیوع بارداریهای دوقلو افزایش یافته است، گفت: احتمال بروز بارداری دوقلو، حدود یک درصد است که یک سوم آنها به صورت مونوکویونیک یا تک تخمکی (همسان) هستند که نسبت به دیگر انواع دوقلویی، با عوارض و خطرات بیشتری همراه است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: در دوقلوهای تک تخمکی با جفت مشترک، گاهی مشکلات کلینیکی متعدد و بارزی همچون ناهنجاریهای شدید غیرقابل درمان در یک قل، توالی پرفیوژن شریان دوقلو (TRAP)، سندرم انتقال خون بین دوقلوها (TTTS) و موارد مشابه میتواند ایجاد شود.
رییس بخش طب مادر و جنین دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در واقع در موارد بروز عارضه جدی در یکی از دو قل با جفت مشترک، حذف انتخابی جنین درگیر یا بیمار با هدف بهبود شانس بقاء در جنین سالم، ضرورت دارد و روشهای مختلفی برای ختم انتخابی در حاملگیهای دوقلو با جفت مشترک استفاده میشود.
دکتر تارا تصریح کرد: تاکنون این افراد جهت درمان این موارد عارضه دار و استفاده از روش فتوکواگولیشن لیزری یا RFA به دانشگاه علوم پزشکی تهران ارجاع میشدند؛ در حالیکه تکنیک مایکروویو ابلیشن بند ناف، آخرین و به روزترین تکنیک استفاده شده برای انسداد بندناف در مراکز پزشکی دنیا به شمار میرود و در مقایسه با RFA، با عوارض کمتر و روش انجام آسان تری است.
وی گفت: در صورت موفقیت آمیز بودن پروسه، در پایان عمل جریان خون نافی و ضربان قلب جنین بیمار، بدون آسیب در قل سالم، از بین خواهد رفت.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تمامی هزینههای انجام این عمل توسط دولت پرداخت میشود، افزود: در حال حاضر دانشگاه علوم پرشکی مشهد افتخار این را دارد که به عنوان تنها مرکز دانشگاهی در کشور، این عمل جراحی را در بیمارستان قائم و توسط اساتید پریناتولوژیست و با کمک گروه رادیولوژی دانشگاه، انجام دهد.
پیش از این، این اقدام برای نخستین بار در کشور، در شیراز و در اتاق عمل (تحت بیهوشی) بکار گرفته شده است.