به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم در یادداشتی در شماره امروز این روزنامه به بررسی ماجرای حضور بالن چینی در حریم هوایی آمریکا و کانادا پرداخت و نوشت، این که یک بالن چینی وارد حریم هوایی آمریکا و کانادا شود و پیش از شناسایی، به مدت چند روز بر فراز پایگاه های حساس نظامی به پرواز در آید، نفوذ امنیتی و نظامی خطرناکی به شمار می رود که نشان دهنده نفوذپذیری تدابیر امنیتی قدرت بزرگی مثل آمریکا و ضعیف شدن آن در برابر رقیبی راهبردی است که در عرصه های مختلف در حال قدرت گرفتن است.
مقامات چین ضمن ابراز تأسف از این که بالن وارد حریم هوایی آمریکا شده است تاکید کردند این بالن مأموریت جاسوسی نداشته بلکه هدف آن تحقیقات علمی بوده اما به سبب وزش شدید و غیرمنتظره باد از مسیر خود منحرف شده است و نباید این مسئله را بزرگنمایی کرد.
در نگاه اول، روایت چین درست به نظر می رسد اما اگر اینگونه است و مسئله اتفاقی و غیرعمدی بوده است، چرا دولت آمریکا سفر آنتونی بلینکن وزیر خارجه خود را که قرار بود روزهای یکشنبه و دوشنبه آینده به چین برود، لغو کرد؟
این مسئله سبب می شود ما و بسیاری دیگر از افراد، ماجرای این بالن را که به اندازه سه اتوبوس است یکی از حلقه های زنجیره جاسوسی های رو به افزایش بین چین و آمریکا و نیز روابط متشنج دو کشور به سبب تهدیدات چین مبنی بر الحاق جزیره تایوان به خودش و همچنین قرار گرفتن چین در جبهه روسیه در جریان جنگ اوکراین بدانیم.
اگر این بالن غیرنظامی و صرفا برای تحقیقات آب و هوایی بوده است چرا بر فراز پایگاه های نظامی که حاوی موشک های بالستیک هسته ای دوربرد و قاره پیما در منطقه مونتانا هستند به پرواز در آمده است و چرا ارتش ها و سازمان های اطلاعاتی آمریکا و کانادا با هم اعلام آماده باش کردند؟
چین پیش از این نیز بارها بالن های جاسوسی به مواضع نظامی راهبردی آمریکا ارسال کرده است، چرا این بالن نیز با همان هدف ارسال نشده باشد؟ دیگر این که چگونه این بالن مسافت پنج هزار کیلومتری را از چین تا آمریکا طی می کند بدون آن که ارسال کنندگان بالن از مسیر آن اطلاع داشته باشند یا مسیر آن را اصلاح کنند یا قبل از آن که به خاک آمریکا برسد آن را در دریا سرنگون کنند؟ آیا آمریکا که غرق در باتلاق جنگ اوکراین است، این اهانت را پذیرفته است.
آنچه سبب می شود چنین سوالات فرضی را مطرح کنیم این است که فرماندهی عالی نظامی آمریکا حضور این بالن و ورود آن به حریم هوایی کشور و پرواز آن در آسمان مناطق حساس نظامی را به جو بایدن رئیس جمهور خبر داده و پیشنهاد سرنگونی فوری آن را داده است اما جو بایدن به بهانه این که ممکن است ترکش ها و لاشه آن به شهروندان آسیبی بزند خواستار خودداری از سرنگونی آن شد.
این کار احتمالا به منزله پیام هشدارآمیز چین به آمریکاست که با ارسال ناوهای هواپیمابر و ناوچه های نظامی به حریم هوایی و آب های منطقه ای چین در خلیج تایوان و آب های بین المللی دریای چین تجاوز می کند و با انواع سلاح ها در رزمایش با کره جنوبی و ژاپن حضور می یابد و پایگاه های جدیدی در فیلیپین و دیگر کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا ایجاد می کند.
بالن هواشناسی و تحقیقات آب و هوایی اینگونه باعث رعب و وحشت و اعلام حالت آماده باش در آمریکا و کانادا و همچنین لغو سفر وزیر خارجه آمریکا به چین که پس از قطع پنج ساله روابط، اولین سفر در نوع خود به شمار می رود، نمی شود.
اگر این بالن، تازه ترین مرحله جنگ اطلاعاتی و جاسوسی بین آمریکا و چین باشد، می توان گفت چین در این مرحله به پیروزی رسیده و ثابت کرده است آمادگی زیادی برای هرگونه رویارویی در آینده دارد.