پخش زنده
امروز: -
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان در منزل (دم) گفت: سیاتیک به این معنی است که یک عامل خارجی روی سیستم عصبی و ریشه های عصبی که از نخاع جدا شده و وارد پا می شوند، فشار وارد کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از جهاددانشگاهی، دکتر حسین یاری گفت: عوامل خارجی مختلفی موجب بیماری سیاتیک می شود اما شایع ترین آن ها که باعث ایجاد درد سیاتیک می شود عبارتند از: ۱- بیرون زدگی دیسک، ۲-آرتروز پیشرفته روی کمر و ۳- لیز خوردگی مهره است .
* درد سیاتیک با استراحت خوب نمی شود
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان در منزل (دم)، با اشاره به درد شدید سیاتیک افزود: درد سیاستیک مانند حس برق گرفتگی است و از کمر و باسن به ران و ساق پا کشیده می شود. برای درمان درد سیاتیک نخستین قدم مهم معاینه دقیق بیمار است تا هم راه های درمان به درستی تجویز شود و هم بتوان میزان خطر را در بیمار مشاهده کرد.
* بررسی میزان خطر در درد سیاتیک
دکتر یاری در پاسخ به این سوال که میزان خطر در درد سیاتیک به چه صورت بررسی می شود، گفت: خطر اول این است که فرد دچار ضعف پیش رونده شود، در این صورت بیمار نمی تواند روی پنجه و پاشنه راه برود و کم کم این وضعیت بدتر می شود. خطر دوم بی اختیاری ادرار و خطر سوم بی حسی در ناحیه تناسلی بیمار است. اگر این علائم خطر وجود داشته باشد درمان درد سیاتیک جراحی است اما اگر علائم خطر وجود نداشته باشد می توان از درمان غیرجراحی مانند دارودرمانی، فیزیوتراپی و درمان های فیزیکی و تمرینات ورزشی بهره برد که در این مرحله بخش زیادی از بیماران بهبود می یابند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان با تأکید بر استفاده از فیزیوتراپی و درمان فیزیکی در کنار دارو درمانی در صورت نبود خطر، گفت: در مورد درمان درد سیاستیک از طریق روش فیزیوتراپی از دستگاه هایی که جریان برق یا امواج مختلف ایجاد می کنند مانند دستگاه لیزر استفاده می شود تا التهاب سیاتیک بیمار کمتر و جریان خون بیشتر شود و در نتیجه درد کاهش یابد.
* کدام یک از روش ها تأثیر بیشتری دارد؟
دکتر یاری افزود: در کنار دستگاه های مختلف، درمانگر از روش های دیگری برای تقویت عضلات تضعیف شده استفاده می کند. از جمله تمرینات هوازی و ورزشی، درمان های دستی مانند ماساژ و سوزن درمانی خشک یا درای نیدلینگ و … که برای درمان درد سیاتیک مؤثر است.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان در پاسخ به این سؤال که کدام یک از این روش ها تأثیر بیشتری دارد، پاسخ داد: به نظر می رسد که استفاده از روش های مختلف درکنار هم می تواند روی درد سیاتیک تأثیر بیشتری داشته باشد. بویژه اگر توانبخشی و ورزش باعث فعالیت فرد شود، تأثیری پایدارتر خواهد داشت. اما اینکه درمان درد سیاتیک چقدر زمان می برد، هرگز قابل پیش بینی نیست.
دکتر یاری تاکید کرد: باور فرد، نگاه فرد به زندگی، سلامت روحی و شغلی، میزان رضایت او از محیط کاری، خانواده، زندگی زناشویی می تواند در طولانی شدن درد سیاتیک تأثیرگذار باشد.
* شرایط روحی روی درد سیاتیک تأثیر دارد
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان اذعان کرد: اگر درد سیاتیک در بیمار پس از گذشت دو ماه با استفاده از روش درمان های غیر جراحی بهبود نیافت،پزشک بیمار باید به درمان های پیشرفته تر و جراحی فکر کند. نکته دیگری که در مورد درمان درد سیاتیک باید گفت، شرایط بالینی و روحی بیمار است.
دکتر یاری با تأکید بر تأثیر مثبت پیاده روی، اضافه کرد: اگر پیاده روی به صورت اصولی انجام شود، می تواند به عنوان ورزش هوازی به درمان و پییشگیری درد سیاتیک کمک کند، اما نکته مهم این است که ورزش های هوازی باید در جای درست انجام شود. یعنی زمانی که بیمار درد شدید ندارد یا درد او نسبت به ابتدا بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته باشد. از طرفی پوشیدن کفش مناسب، انتخاب مسیرهایی که سربالایی و سرپایینی نباشد، حرکت نوسانی بیش از حد دست ها جهت کاهش فشار به کمر بسیار مهم است. نکته آخر اینکه بیمار پیاده روی را از حدود ۲۰ دقیقه شروع و بعد به مرور مدت آن را افزایش دهد.
* ورزش بهتر است یا استراحت؟
دکتر یاری در پاسخ به این سؤال که برای درمان درد سیاتیک استراحت بهتر است یا ورزش کردن، گفت: سال ها پیش اعتقاد بر این بود که استراحت مطلق در درمان درد سیاتیک نقش زیادی دارد. اما بیش از ۲۰ سال است که پزشکان به این نتیجه رسیده اند هرچه فرد مبتلا به درد سیاتیک زودتر به زندگی عادی بازگردد، نتیجه درمان او نیز افزایش می یابد.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی درمان افزود: استراحت بیشتر و خوابیدن تأثیرات جسمانی مخربی دارد. برای مثال عضلات ضعیف می شود، گوارش به مشکل می خورد، روحیه فرد تخریب می شود و در نتیجه فرد احساس بی کفایتی می کند و اتفاقا پاسخ به درمان در آنها کم شود. بنابراین در موارد درد سیاتیک شدید، بعد از ۲ تا ۳ روز استراحت، بهتر است فرد هرطور شده خود را به زندگی عادی بازگرداند.
* عملکرد بیمار مهم است
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی کلینیک (دم) در انتها تأکید کرد: پس از دوره های درمان، عملکرد بیمار در زندگی روزمره مهم است. زیرا با از بین رفتن درد سیاتیک بیمار، کار پزشک و درمانگر تمام می شود و بیمار باید با عملکرد خود مانع از بازگشت درد سیاتیک شود. انجام مواردی از جمله: افزایش نیافتن وزن، بلند نکردن لوازم سنگین، تغییر وضعیت نشستن در فواصل زمانی مشخص، استفاده از ویتامین های B,D و کلسیم، داشتن سلامت روان و تفکرات مثبت از مهمترین موضوعاتی است که بیمار باید به آن توجه کند.
دکتر یاری گفت: انجام مداوم و مرتب ورزش هایی که فیزیوتراپیست آموزش داده را بیش از هر مورد دیگری در پیشگیری از درد سیاتیک تأثیرگذار می داند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی کلینیک (دم) افزود: درد سیاتیک اگر در مراحل اولیه درمان نشود می تواند آزار دهند باشد و عملکردها و زندگی روزمره بیمار را مختل کند. در این صورت یکی از بهترین گزینه ها انجام فیزیوتراپی در منزل است تا درد بیمار بهبود یابد. کلینیک درمان در منزل جهاد دانشگاهی با بهره گیری از متخصصین مجرب، شما را در درمان این آسیب در منزلتان همراهی خواهد کرد. فقط کافی است با شماره ۶۴۰۶۴_۰۲۱ تماس بگیرید یا از طریق وب سایت کلینیک درمان در منزل دم، درخواست خود را ثبت کنید.