پخش زنده
امروز: -
جنگلهای آمازون به عنوان ریه زمین که حدود ۲۰ درصد اکسیژن این سیاره را تامین میکنند به دلایل مختلف از جمله آتش سوزی، قطع درختان در خطر نابودی قرار دارند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی العربی، جنگلهای آمازون در خطر نابودی قرار دارند، دانشمندان دانشگاه لافایت در ایالت لوئیزیانا و دیگر دانشگاهها هشدار دادند، تغییراتی که اخیرا در جنگلهای آمازون رخ داده است این ثروتهای طبیعی را تهدید میکنند.
همزمان با این هشدار مطالعهای در مجله ساینس آمریکا منتشر شده است که نشان میدهد یک سوم جنگلهای آمازون به خاطر فعالیتهای انسانی و خشکسالی نابود شده است.
بر اساس این گزارش محققانی پیامدهای ناشی از آتش سوزیها، قطع درختان، خشکسالی و تغییرات در زیستگاهها که با عنوان اثرات جانبی شناخته میشوند را تحلیل کردند و خواستار تصویب قوانینی برای حمایت از این سیستم زیست بوم حیاتی و در معرض خطر شدند.
شبکه العربی تاکید کرد: این پدیدهها به جز خشکسالی به نابودی حداقل ۵/۵ درصد از کل مساحتی که بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸ سیستم زیست بوم آمازون را تشکیل میداد، شده است؛ و با احتساب پیامدهای خشکسالی، مساحت نابود شده به ۲ و نیم میلیون کیلومتر مربع میرسد یعنی مساحتی به اندازه ۳۰/۸ درصد از بقیه مساحت زیست بوم آمازون را نابود کرده است.
خطر دیگری که محققان نسبت به آن هشدار میدهند، آتش سوزی است که به دلیل تغییرات آب و هوایی در آینده افزایش خواهد یافت.
مجری شبکه تلویزیونی العربی در ادامه میپرسد: پیامدها و خطرات آنچه که جنگلهای آمازون در معرض آن هستند چیست؟ و چرا با وجود اینکه این جنگلها در آمریکای لاتین واقع شده اند، اما آنچه در برای آنها رخ میدهد تمام سیستم زیست بوم جهانی را تهدید میکند؟
هلا مراد متخصص و کارشناس محیط زیست در گفتگو با این شبکه اظهار داشت: محیط زیست یک سیستم متعادل است و تا حد زیادی بصورت یکپارچه عمل میکند. جنگلهای آمازون یکی از مهمترین سیستمهایی زیست بوم حیاتی است که در کره زمین قرار دارد.
این جنگلها تبدیل کننده اساسی دی اکسید کربن به اکسیژن هستند. به طوری که این جنگلها آلودگیهایی که کارخانهها تولید میکنند و به صورت کلی آلودگی که انقلاب صنعتی در اثر سوزاندن سوخت فسیلی ایجاد کرده است را این جنگلها میبلعند.
این جنگلها دی اکسید کربن را از فضا جذب میکنند و باعث ایجاد تعادل واقعی در کره زمین میشوند. به همین دلیل محافظت از این جنگلها نه تنها محافظت از جنگل، درخت یا سیستم زیست بوم حیاتی یا حیوانات نیست، بلکه محافظت از جنگلهای آمازون به معنی محافظت از کل بشریت و دیگر سیستمهای زیستی کره زمین است. به همین دلیل این جنگلها تنها مختص چهار یا پنج کشور آمریکای لاتین نیستند بلکه باید این جنگلها را سیستمی تلقی کرد که باعث حفظ تعادل این کره خاکی میشوند.
مجری شبکه العربی گفت: اخیرا این سخن که جنگلهای آمازن ریه زمین و عامل تولید ۲۰ درصد اکسیژن زمین هستند، بسیار رواج یافته است، بعد از این بسیاری از مجلات علمی در نقض این سخن به صورت آشکار اعلام کردند که جنگلهای آمازون هیچ ارتباطی با مقدار اکسیژن موجود در زمین ندارند، در خصوص این نکته بیشتر برایمان توضیح دهید.
هلا مراد در پاسخ تصریح کرد: بله ما در رابطه با جنگلهای آمازونی که فقط اکسیژن تولید میکنند سخن نمیگوییم ما کاملا واقف هستیم که منبع اصلی اکسیژن در سیاره زمین درختان هستند ما میدانیم که فرایند فتوسنتز میزان اکسیژن مورد نیاز انسان، حیوانات، گیاهان و حتی اکسیژن مورد نیاز سیاره زمین برای حفظ تعادل بیشتر را تولید میکند.
جنگلهای آمازون همچنین به نوعی مسئول جذب گازهای گلخانهای و به طور خاص دی اکسید کربن هستند. به همین دلیل نقض این مقوله باعث رد این واقعیت اساسی (که جنگلها جذب کننده اصلی دی اکسید کربن و اولین، اصلیترین و مهمترین منبع اکسیژن هستند) نمیشود.
مجری العربی پرسید: خانم هلا به صورت سریع بفرمایید که ماهیت اقدامات و قوانین مورد نیاز برای حفاظت از این سیستم زیست بوم در معرض خطر چیست؟
این کارشناس محیط زیست در پاسخ خاطر نشان کرد: ما کاملا میدانیم آنچه که امروز جنگلهای آمازون را تهدید میکند قطع درختان آن با هدف انجام کشاورزی و زراعت جایگزین، تولید هیزم، تجارتهای دیگر، ایجاد مراتع بیشتر برای حیوانات و دیگر راههای کسب درآمد است. به همین دلیل ابتدا باید ساکنان شهرها و کشورهایی که جنگلهای آمازون در آنها قرار دارند اهمیت این جنگلها، اهمیت بودنشان در کره زمین و اهمیت ادامه حیاتشان را به صورت کامل درک کنند.
وی افزود: به طور مثال اکنون دولت برزیل در چارچوب شیوه سیاسی جدید تلاش میکند تا قوانین بازدارنده و قاطعی و جنگل بانانی برای حفاظت از جنگلهای پآموازون وجود داشته باشد. همچنین در سطح جهانی نیز شکایتهای قضایی بسیاری از شرکتهای بزرگی وجود دارد که اقدام به قطع درختان و یا آتش زدن جنگلها به صورت گسترده میکنند. به طور مثال روز ۲۲ اوت سال ۲۰۲۲ بیش از ۳۳۵۰ آتش سوزی در یک آن در جنگلهای آمازون شعله ور شد و این دلیلی است بر وجود یک عملیات منظم برای نابودی این جنگلها است.