همگام با بسیج ملی تغذیه سالم ؛
نمک چگونه باعث افزایش وزن می شود؟
میزان مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که در ایران مصرف آن دو برابر میزان توصیه شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، نمک جزو چاشنی هایی است که نگرانی های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شده است.
مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری های قلبی عروقی و کلیوی می شود.
علاوه بر این تحقیقات جدید نشان می دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می کنند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می کنند.
نمک و چاقی
در مورد اینکه نمک چگونه می تواند باعث افزایش وزن شود، موارد زیر مطرح است:
· کاهش حس سیری
مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون «لپتین» می شود.
هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می شود که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می شود.
در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد شود، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می کند.
· افزایش تمایل به مصرف غذا
نمک طعم غذا را بهبود می دهد و اغلب افراد از خوردن غذاهای خوش نمک تر بیشتر لذت می برند تا غذاهای کم نمک. بنابراین وقتی میزان نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می کنند.
همچنین پژوهش های اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذاهای چرب دارند و همین مسئله آنها را در معرض خطر چاقی قرار می دهد.
· افزایش تشنگی
مصرف غذاهای پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می شود.
اکثر افراد برای برطرف کردن تشنگی از نوشیدنی های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می کنند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می شود.
چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟
· از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز شود.
· برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی های تازه و معطر(مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.
· مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود کنیم.
· از مصرف چاشنی ها و سُس هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.
· در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم.
· مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین میزان ممکن برسانیم.
· غذاهای کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آنها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم.
· مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.
· به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک (سدیم ) توجه کنیم.
اگر در برچسب تغذیه ای محصول غذایی میزان سدیم ذکر شده است آن را ضربدر دو و نیم کنیم تا مقدار نمک محصول به دست آید، سپس محصولات کم نمک را برای مصرف انتخاب کنیم.
***
سیزدهمین بسیج ملی تغذیه با شعار" حال خوب با وزن مناسب " از ۲۴ دی ماه تا ۷ بهمن در سراسر کشور با همکاری صدا و سیما، شهرداری، وزارت آموزش و پرورش، ارتش، سپاه و نیروی انتظامی برگزار میشود.
با توجه به افزایش شیوع چاقی و اضافه وزن در کشور بعد از دوران کرونا لازم است که حساس سازی در افراد جامعه به منظور عوارض جبران ناپذیر آن انجام شود.
در همین راستا عناوین روزهای این بسیج دو هفتهای به شرح زیر میباشد:
۲۴ دی: شیوع چاقی در کشور
۲۵ دی: چاقی و بیماریهای غیرواگیر
۲۶ دی: عوامل تغذیهای موثر از چاقی
۲۷ دی: ترویج فعالیت بدنی در ادارات و مراکز جمعی
۲۸ دی: چاقی کودکان و راهکارهای کنترل آن
۲۹ دی: چاقی، جنسیت و عوامل فرهنگی
۳۰ دی: پیاده رویهای خانوادگی، راهکاری برای کنترل وزن
۱ بهمن چاقی و کارشناسان تغذیه
۲ بهمن: چاقی و جوانی جمعیت
۳ بهمن: چاقی شکمی و عوارض آن
۴ بهمن: چاقی و راهکارهای غیر اصولی کاهش وزن
۵ بهمن: چاقی و سلامت روان
۶ بهمن: چاقی، دارو درمانی و مکملها
۷ بهمن: چاقی و تغییر شیوه زندگی