سالانه ۴۵ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا جان میبازند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: سالانه بین ۳۰ تا ۴۵ هزار نفر فوت غیر مستقیم در اثر آلودگی هوا، با دلایل قلب و ریه اتفاق میافتد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزای صدا و سیما؛ حسین کاظمی زاده در برنامه شبکه سلامت سیما با محور آلودگی هوا و تأثیر آن بر قلب و ریه با بیان مطلب فوق افزود: حدود ۶۰ درصد این مرگها حاصل آلودگی هوا و به دنبال اثرات قلبی است و ۳۰ تا ۳۵ درصد نیز، به دنبال عوارض ریوی اتفاق میافتد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: در تهران سالانه حدود ۱۰ هزار نفر به علت آلودگی هوا فوت میکنند.
کاظمی زاده در پاسخ به تفاوت انواع آلایندهها و آسیب آن بر ریه گفت: آلایندهها از نظر اندازه و همچنین از نظر میزان رسوب در قسمتهای مختلف بدن، با یکدیگر تفاوت دارند، یک نوع آن ذرات معلق و ریزگردهایی (PM) هستند که بر اساس اندازه، عوارض مختلفی دارند، ذرات بالای ۱۰ میکرومتر خیلی نفوذ نمیکنند، اما اندازههای زیر ۱۰ میکرومتر، داخل بافت ریه میشوند، این ذرات حتی اگر زیر ۲ دهم میکرومتر باشد، میتواند وارد کیسههای هوایی (آلوئل ها) شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران همچنین افزود: ذرات کمتر از ۰یک دهم میکرومتر، جذب خون میشود و بسیار خطرناک است.
کاظمی زاده ادامه داد: این ذرات وقتی وارد ریه میشود، باعث سرفه، خسخس سینه، آبریزش و اشک ریزش میشود. تشدید حملات آسم، کاهش رشد جنین، تنگی عروق قلب، تشدید مشکلات قلبی و بروز انواع سرطانها از دیگر عوارض این ریز گردهاست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: منشاء این آلودگیها بعضی از صنایع و معادن است و در اثر سوختن مازوت نیز ایجاد میشود، همچنین آزبست یکی از ریزگردهای مهمی است که باعث سرطان ریه میشود. (زیرا آزبست، باعث آزاد شدن رادیکالهای آزاد در بدن میشود).
کاظمی زاده گفت: یکی دیگر از انواع آلاینده ها، دی اکسید گوگرد است که در اثر سوخت مازوت ایجاد میشود، این گاز محلول در آب است و حملات آسم را تشدید میکند. دی اکسید نیتروژن نیز از دیگر آلاینده هاست. اُزُن نیز، گازی اکسیداتیو و رادیکال آزاد خطرناکی است که باعث مرگ سلولی میشود. اسیدها نیز نوع دیگری از آلاینده است که مخاط تنفسی را تحریک میکند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سؤال که آلودگی هوا چگونه میتواند باعث ایجاد مشکل در قلب شود؟ گفت: بعضی از آلایندههای هوا پس از ورود به بدن باعث التهاب در دیواره عروق قلب میشوند، اگر فردی بیماری قلبی داشته باشد و یا حتی مبتلا به تنگی عروق قلب باشد، آلودگی هوا این تنگی را بیشتر میکند و میتواند سبب حمله و یا حتی سکته قلبی شود.
وی ادامه داد: گاهی آلودگی هوا باعث نامنظم شدن ضربان قلب (آریتمی) و همچنین تپش قلب میشود.
آلودگی هوا میزان رسوب کلسیم در عروق بدن را افزایش میدهد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تأکید کرد: آلودگی هوا را مانند سیگار کشیدن در نظر بگیرید، سیگاری که نیکوتین ندارد، هر کاری که سیگار با قلب و ریه انجام میدهد، آلودگی هوا نیز انجام میدهد، که از جمله آنها افزایش فشارخون حملات سکته قلبی و مغزی است.
کاظمی زاده گفت: آلودگی هوا میزان رسوب کلسیم در عروق بدن را افزایش میدهد و باعث تنگ شدن کل عروق بدن میشود، در این صورت فشار خون افزایش مییابد، همچنین باعث اسپاسم عروق کرونر قلب میشود که در نهایت باعث سکته قلبی و سکته مغزی میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: کلسیمی که از طریق لبنیات کم چرب و مواد غذایی حاوی کلسیم وارد بدن میشود، در دستگاه گوارش، به سربی که وارد بدن شده میچسبد و باعث دفع سرب از بدن میشود.
این متخصص قلب و عروق گفت: از هنگام ورود ذرات آلوده به بدن، مخاط دهان، مجاری تنفسی، کیسههای هوایی و..، تحت تأثیر قرار میگیرند که باعث تنگی مجاری تنفسی و تشدید علائم آسم و در موارد شدیدتر نیز باعث التهاب بافت ریه و حتی فیبروز ریه میشود.
کاظمی زاده افزود: تنفس هوای آلوده، با افزایش انواع سرطان ها، به ویژه سرطان ریه همراه است. وی از نقش آزبست در هوا که باعث بروز سرطان خطرناک ریه، به نام مزوتلیوم میشود، نام برد.
این استاد دانشگاه درباره ورزش در هوای آلوده نیز گفت: در هنگام آلودگی هوا، اگر تهویه و تنفس بیش از حد باشد (هنگام ورزش)، آلودگی بیشتری وارد ریهها و به دنبال آن، وارد خون میشود که با تولید رادیکالهای آزاد در بدن همراه است، که در نهایت باعث التهاب در ریهها و کل بدن میشود.
کاظمی زاده افزود: افرادی که در محیطهای کارگاهی آلوده کار میکنند، در معرض آلودگیهای مضاف قرار دارند، حتی اگر لباس این افراد آلوده به آزبست باشد، افراد خانواده را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. افرادی که در محیطهای آلوده به آزبست یا در کنار معادن زندگی میکنند، مستعد رسوب این ذرات معلق در ریههای خود هستند.
این متخصص قلب و عروق گفت: بدن در برابر آلودگی هوا سیستمهای دفاعی متعددی دارد، مانند: انواع مخاطهای تنفسی، موهای داخل بینی و مژکهای های داخل کیسههای هوایی، وقتی آلودگی هوا به این مناطق ورود میکند، توسط سرفه و همراه با خلط خارج میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: دستگاههای تصفیه هوایی که فیلتری به نام هپا دارند، نقش مثبتی در تسویه ذرات ریز آلوده خواهند داشت.
این استاد دانشگاه گفت: چهارمین علت شناخته شده مرگ در دنیا، برونشیت مزمن است. ۵۰ درصد مبتلایان به برونشیت سیگاریها هستند. ۵۰ درصد بقیه نیز به علت تنفس سوختهای فسیلی و سموم موجود در هوای آلوده، ایجاد میشود.
کاظمی زاده به مبتلایان توصیه کرد: از دارویی به نام «استیل سیستئین»، که نوعی آنتی اکسیدان و خلط آور است، استفاده کنند، این دارو التهاب داخل ریه و مجاری تنفسی را کم میکند، از حملات قلبی و ریوی و همچنین بیماری تصلب شرائین (آترواسکلروزیس) جلوگیری میکند. این دارو در داخل کشور تولید میشود.
کارشناس برنامه مصرف «استیل سیستئین» را به افراد در معرض خطر، به عنوان داروی پیشگیری کننده از برونشیت، توصیه کرد.