پخش زنده
امروز: -
گرفتگی عروق با افزایش چربی، کلسترول و سایر مواد داخل و خارج دیواره شریانی (پلاک) رخ میدهد که میتواند جریان خون را محدود کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اصفهان؛ گرفتگی عروق میتواند منجر به مشکلات جدی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی یا حتی مرگ شود. علائم گرفتگی عروق بستگی به محل گرفتگی و نوع عروق درگیر شده در اثر گرفتگی دارد.
گرفتگی عروق یا آترواسکلروز که به آن تصلب شرابین هم اطلاق میشود، بیماری است که در آن، در داخل شریانها پلاک تشکیل میشود. شریانها سرخرگهای خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به قلب و سایر قسمتهای بدن منتقل میکند.
پلاکها از چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد موجود در خون تشکیل شدهاند که با گذشت زمان، این پلاکها سفت شده و باعث تنگ شدن شریانها میشود، در نتیجه جریان خون غنی از اکسیژن، به اندامها و سایر قسمتهای بدن محدود میشود.
عوامل تشدید کننده گرفتگی عروق
علت دقیق گرفتگی عروق مشخص نیست. با این حال، مطالعات نشان میدهد که این یک بیماری تدریجی و پیچیده است که در هر سنی امکان رخ دادن دارد. عادتها و شرایط خاصی مانند فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، دیابت، اضافه وزن، عدم تحرک، مصرف سیگار و یا رژیم غذایی نامناسب و سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی میتوانند شرایط ابتلا به گرفتگی عرق را افزایش دهند.
برخی از افراد مبتلا به گرفتگی عروق هیچ نشانه و علائمی ندارند تا زمانی که در آنها حمله قلبی یا سکته مغزی رخ دهد. درمان اصلی برای آترواسکلروز یا گرفتگی عروق، تغییر سبک زندگی است. تشخیص این بیماری و پیگیری روند درمانی میتواند روند زندگی شما را به حالت عادی برگرداند.
عوامل ابتلا به گرفتگی عروق
مهمترین عواملی که باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری میشود عبارتند از:
سابقه خانوادگی
اگر در خانواده شما کسی سابقه ابتلا به آترواسکلروز را داشته باشد، ممکن است شما در معرض خطر ابتلا شدن به آن باشید. این وضعیت و همچنین سایر مشکلات مربوط به قلب ممکن است ژنتیکی باشند.
تحرک نداشتن و ورزش نکردن
ورزش منظم برای قلب شما مفید است. ورزش منظم ماهیچه قلب شما را قوی نگه میدارد. یک زندگی بدون تحرک باعث افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری از جمله بیماریهای قلبی میشود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا میتواند به رگهای خونی شما آسیب برساند و آنها را در بعضی مناطق ضعیف کند. کلسترول و سایر مواد موجود در خون میتواند انعطاف پذیری شریانها را در طول زمان کاهش دهد.
مصرف سیگار و دیابت
سیگار کشیدن میتواند به عروق خونی و قلب شما آسیب برساند و افرادی هم که مبتلا به دیابت هستند، مستعد به ابتلا بیماری قلبی عروقی هستند.
تشخیص گرفتگی عروق
برای تشخیص گرفتگی عروق ابتدا در طی یک معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است علائم شریانهای تنگ، بزرگ و سخت را پیدا کند، ازجمله:
پالس ضعیف یا غیرواقعی زیر سطح تنگی شرایین
کاهش فشار خون در اندام تحتانی
با توجه به نتایج معاینات فیزیکی، پزشک متخصص قلب و عروق شما ممکن است یک یا چند آزمایش را برای پیشبرد تشخیص این بیماری تجویز کند.
شاخص مچ پا
این یک روش تشخیص گرفتگی عروق در رگهای پا است. دکتر شما ممکن است فشار خون را در مچ پا با فشار خون در بازوی شما را مقایسه کند. اختلاف غیرطبیعی بین این دو، ممکن است در اثر بیماری عروقی محیطی باشد که با آترواسکلروز ایجاد میشود.
با استفاده از الکتروکاردیوگرام هم که در آن سیگنالهای الکتریکی در حالی که از قلب شما عبور میکند، ثبت میشود. یک اکوکاردیوگرافی اغلب میتواند شواهدی از حمله قلبی قبلی را نشان دهد.
از آنجا که ورزش باعث میشود قلب شما سختتر و سریعتر از آن در طول فعالیتهای روزانه انجام شود، یک آزمون استرس ورزشی میتواند مشکلات در قلب شما را نشان دهد که ممکن است در حالت عادی غیر قابل توجه باشد.
درمان گرفتگی عروق
بعد از تشخیص گرفتگی عروق و محل آن میتوان درمان مرتبط با آن را آغاز کرد. تغییر در شیوه زندگی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش، اغلب مناسبترین درمان برای آترواسکلروز است. گاهی اوقات نیز ممکن است توصیههای پزشکی یا جراحی توصیه شود. برخی از درمانهای رایج برای این بیماری عبارت است از:
مصرف دارو. داروهای مختلف میتوانند اثرات آترواسکلروز را کند و یا حتی معکوس کند. پزشک معالج شما با بررسی و تشخیص گرفتگی عروق دارویی مرتبط با بیماری شما را تجویز میکند تا علائم این بیماری را کاهش دهد. مصرف این داروها میزان کلسترول و چربی خون را کاهش میدهد یا اگر مبتلا به بیماری قلبی دیگری باشید مرتبط با آن دارو برای شما تجویز میشود.
جراحی قلب. گاهی اوقات بعد از تشخیص گرفتگی عروق برای درمان آترواسکلروز، درمان تهاجمی بیشتری لازم است. اگر علائم شدید یا انسداد داشته باشید که بقای سلولهای عضلانی یا قلب را تهدید میکند، ممکن است شما یک نامزد برای یکی از روشهای جراحی قلب باشید.
عوارض جانبی گرفتگی عروق
عوارض گرفتگی عروق بستگی به آن دارد که کدام شریان مسدود شده باشد؛ مثلاً:
بیماری عروق کرونر هنگامی که آترواسکلروز شریانهای نزدیک به قلب شما را مختل میکند، ممکن است بیماری قلبی عروقی ایجاد کند که میتواند باعث درد قفسه سینه (آنژین)، حمله قلبی یا نارسایی قلبی شود.
بیماری شریانی کاروتید، هنگامی که آترواسکلروز سرخرگهای نزدیک مغز شما را مختل میکند، ممکن است بیماری شریانی کاروتید ایجاد کند که میتواند منجر به حملات ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته مغزی شود.
بیماری شریانی محیطی، هنگامی که آترواسکلروز سرخرگهای شما را در سینهها یا پاها تنگ میکند، ممکن است مشکلات گردش خون در ناحیه دست و پا شما به نام بیماریهای قلبی محیطی ایجاد شود. این باعث میشود که شما کمتر به گرما و سرما حساس باشید و خطر بروز سوختگی یا یخ زده را افزایش میدهد. در موارد نادر، گردش خون ضعیف در سینهها یا پاها ممکن است باعث مرگ بافتی شود.
بیماری مزمن کلیوی، آترواسکلروز میتواند سبب مسدود شدن شریانهای کلیه شود که باعث جلوگیری از رسیدن اکسیژن خون به آنها شود. با گذشت زمان، این میتواند عملکرد کلیه را تحت تأثیر قرار دهد و باعث نارسایی کلیوی شود.