پخش زنده
امروز: -
در نشست سه جانبه مسکو یک گام دیگر در مسیر عادی سازی روابط میان ترکیه و سوریه برداشته شد.
اهمیت و علل برگزاری نشست سه جانبه مسکو
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ؛ بعد از آن که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه برای بهره برداری از مزایای روابط تجاری و اقتصادی با سوریه در جهت مقابله با چالشهای اقتصادی داخلی و تقویت پایگاه اجتماعی خود قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده خواستار دیدار با بشار اسد رئیس جمهور سوریه شد در گام اول دیدارهای میان روسای سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی دو کشور صورت گرفت و به دنبال آن برگزاری نشست وزرای دفاع دو کشور در مسکو نشان میدهد که پیشرفتهایی در حوزههای اطلاعاتی و امنیتی صورت گرفته است.
همچنین برگزاری این نشست که موفقیتی برای دیپلماسی روسیه به شمار میرودف زمینه را برای دیدارهای جدید میان دیگر مقامات دو کشور فراهم. میکند.
هرچند هنوز قطعیتی درباره امکان دیدار روسای جمهور ترکیه و سوریه قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه وجود ندارد؛ چراکه بشار اسد آن را به بعد از انتخابات ترکیه موکول کرده است، اما احتمال قوی وجود دارد که دیداری میان وزرای امورخارجه دو کشور صورت گیرد.
همچنین با دیدارهای صورت گرفته عملیات نظامی جدید ترکیه در شمال سوریه منتفی میشود که طی هفتههای اخیر به یکی از مباحث بحث انگیز تبدیل شده بود.
عادی سازی روابط انکارا - دمشق در گرو خروج نظامی ترکیه از شمال سوریه
با توجه به اینکه بخشهای وسیعی از اراضی سوریه در شمال این کشور زیر اشغال نظامی ترکیه قراردارد لذا تردیدی نیست که بدون پایان دادن به اشغال این اراضی روابط ترکیه و سوریه به حالت عادی برنخواهد گشت.
هدف اعلامی ترکیه از حضور نظامی در شمال سوریه همواره این بوده است که از استقلال طلبی کردهای سوریه همانند آن چه که در شمال عراق اتفاق افتاد جلوگیری شود.
اگر این استدلال در زمانی که سوریه درگیر بحران و جنگ داخلی شده بود قابل توجیه بود، اما اکنون که دولت سوریه خیلی از مناطق خود را بازپس گرفته و برای احیای حاکمیت خود بر مناطق اشغالی شمال سوریه اعلام آمادگی کرده است دیگر هیچ توجیهی باقی نمیماند ضمن اینکه این اقدام از بار هزینههای نظامی ترکیه میکاهد و توان آن را برای غلبه بر مشکلات و چالشهای اقتصادی افزایش میدهد.
در گذشته، سازوکارهای میان ترکیه و سوریه در چارچوب توافقنامههای موسوم به آدنا برای تامین امنیت مناطق مرزی وجود داشته است که بعد از تبدیل اعتراضات مردمی ناشی ازخیزشهای موسوم به " بهار عربی" به پروژه براندازی در سوریه این روند متوقف شد و اکنون با ترمیم روابط دو کشور این سازوکارها میتواند دوباره احیا و تقویت شود.
بازندگان عادی سازی روابط سوریه و ترکیه
درمقابل ترکیه و سوریه و همینطورایران و روسیه به عنوان دوستان و همپیمانان این دو کشور که از برندگان این معادله جدید محسوب میشوند، آمریکا رژیم صهیونیستی کردها و تکفیریها از بازندگان ترمیم و بهبود روابط ترکیه و سوریه محسوب میشوند.
با این تحول امیدهای رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه و ایجاد درگیری و جنگ میان سوریه و. ترکیه نقش بر آب میشود و آمریکا چارهای نخواهد داشت که به اشغال سوریه پایان دهد و پایگاههای نظامی خود را از شمال سوریه برچیند و به غارت منابع نفتی سوریه پایان دهد.
همچنین این زمینه فراهم میشود که بتدریج زمینه برای بسته شدن پرونده گروههای تکفیری در سوریه همانند عراق فراهم شود. در این میان کردها از یک سو از تهدیدهای نظامی ترکیه و از دیگر سو از استفاده ابزاری آمریکا رها مییابند. احمد کاظم زاده