پخش زنده
امروز: -
ایران بر سر چهار راه ترانزیتی ، شاید این بهترین عنوانی باشد که نقش و اهمیت ایران را در مسیر جاده ابریشم و طرح یک کمربند - یک جاده نشان دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، جاده ابریشم که 119 سال قبل از میلاد مسیح به عنوان شاهراه مطرح شد ، اهمیت ایران را در دل خود تا کنون به یدک کشیده است.
طرح راه ابریشم جدید یا یک کمربند یک جاده در سال ۲۰۱۳ با هدف توسعه در مسیر تجاری سه قاره آسیا ، افریقا ، اروپا از سوی چین مطرح شده است که جمهوری اسلامی ایران در این مسیر شریک جدی چین به حساب می اید.
«مهدی کریمیتفرشی» رئیس کارگروه کسب و کارهای جاده ابریشم سازمان ملل (یونسکو) در اینباره معتقد است: پروژه یک کمربند- یک جاده که «جاده ابریشم جدید» نامیده شده است طرحی به منظور سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعه دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که از سه مسیر شمالی، مرکزی و جنوبی تشکیل شده است.
رئیس کارگروه کسب و کارهای جاده ابریشم یونسکو گفت: ایران با داشتن منابع عظیم نفت و گاز و قرار گرفتن در «هارتلند انرژی» (قلب انرژی جهان) موقعیت جغرافیایی خوبی برای مشارکت و بهره گرفتن از مزایای پروژه راه ابریشم چین دارد؛ موقعیت ژئواستراتژیک ایران که در مرز دریای خزر و خلیج فارس قرار گرفته برای چین مهم است و این کشور خواهان مشارکت جدی ایران در این پروژه است.
بندر چابهار به عنوان نقطه کلیدی اتصال بین جنوب آسیا و آسیایمرکزی از یک سو و شرق و اروپا از سوی دیگر بوده که همین نکته، این بندر را به کانون توجه دو کشور هند و چین تبدیل کرده است. هم هند و هم چین در مسیرهای ترانزیتی خود از ایران بهره میبرند و همچنین این دو کشور رقیب منطقهای هم هستند.
در چنین شرایطی ایران میتواند از منابع بیشمار ترانزیتی و تجاری استفاده کند.
تکمیل پروژه های ریلی ، مثل رشت - آستارا ، چابهار _زاهدان، سرخس، قزوین رشت ، در نگاه کارشناسان می تواند ، مسیر ایران را بعنوان شاهراه هموار تر کند.
کارشناسان معتقدند عدم توجه به مزیت های ترانزیتی کشور مثابه کفران نعمت خدادادی است.
به گفته سفیر چین در ایران، چین سالانه با ۱۵ هزار قطاربه اروپا کالا ترانزیت میکند که سهم ایران۱۴۳ قطار است.و این مطلب اهمیت تکمیل پروژه های داخلی ایران را نشان میدهد. همچنین حدود ۲۶ هزار کیلومتر راههای ترانزیتی در کشور وجود دارد که توجه به ان نقش ایران در مسیر یک جاده یک کمربند را پر رنگتر می کند.